onsdag, september 23, 2009

bostad i Spanien

Ibland får jag frågan hur man fixar en bostad i Spanien om man tänker åka dit och plugga eller jobba ett tag. Ska man läsa på en språkskola eller ett universitet kan dom ofta hjälpa till med detta. Ska man jobba i Spanien kanske arbetsplatsen kan hjälpa till eller åtminstone komma med tips.

Ett tips om man befinner sig på plats är att söka upp en mäklare. I många spanska städer kryllar det av mäklare och många har också bostäder för uthyrning. Ett annat tips är tidningen Segunda Mano där privatpersoner lägger upp lägenheter till uthyrning.

Nästan alltid krävs en deposition på 1-2 månadshyror som man får tillbaka när man flyttar. Ibland krävs också bankgaranti. Då bedömer banken din kreditvärdighet och går sen in som garant för ett antal månadshyror om du struntar i hyran. Det funkar ungefär som ett lån man inte får ut utan det sitter som en säkerhet på banken ifall hyresvärden inte får in sin hyra. Jag har ingen egen erfarenhet av detta annat än att vi tittade på lägenheter där detta krävdes men ingen av dessa lägenheter föll oss i smaken. Där vi sen bodde lämnade vi två månadshyror i deposition. Vi hade en mycket trevlig och bra hyresvärd.

Beroende på hur kräsen man är och vilken budget man har kan det vara svårt att hitta något som passar. Vi hade en lägenhet ordnad för tre månader när vi kom till Madrid och sen letade vi på plats. När jag för längesen pluggade i Sevilla fixade skolan en jättebra lägenhet med toleranta grannar (var en del fester där) och suveränt läge. När jag pluggade i Cadiz, också det längesen, ordnade skolan en lägenhet jag delade med andra studenter i en månad. En lägenhet full av kackelackor så det blev att leta på plats och då fixade det sig ganska snabbt och bra.

5 kommentarer:

Nadia sa...

Åker man till Spanien för att studera är det absolut billigaste och bästa sättet att hitta bostad att ha lite is i magen. Boka ett hostal, åka ner och leta på anslagstavlorna på skolan där man skall gå där det brukar vara fullt med lappar från folk som vill hyra ut rum i lägenheter eller hela lägenheter.

Thérèse sa...

Nadia - håller med dig. Mitt intryck är att skolorna är ganska duktiga med att ta ut saftiga hyror. Man kan bo på hostal eller hyra något av skolan under någon vecka. Det är sällan svårt att hitta något på plats och då blir det ofta både billigare och bättre än det skolorna erbjuder.

Jimmy Heino sa...

Hej, jag kan rekomendera vâran hem sida wwww.bokamadrid.com en garanterat bra start vid ankomsten till Madrid. Billigast och bäst!

Mvh. Jimmy

Lizette Hult sa...

Hej,
I kontraktet står det att om man på grund av vissa omständigheter som jag inte kan påverka måste lämna lägenheten innan kontraktsslut får jag lämna lgh utan straff. I kontraktet står det inget om att man innan 6 månader lämnar lgh så får man inte tillbaka sin deposition. Men hyresvärden vill inte ge Depositionen. Finns det en lag på att man måste hyra minst 6 månader för att få tillbaka Fianza?

Blogger sa...

There is shocking news in the sports betting industry.

It has been said that any bettor needs to look at this,

Watch this or quit betting on sports...

Sports Cash System - Robotic Sports Betting Software.