måndag, september 14, 2009

När Kina vaknar kommer jorden att darra

Rubriken är ett citat som ofta tillskrivs Napoleon. Ibland hörs varianten "Kina är en sovande drake. Låta draken sova. För när draken vaknar kommer världen att skaka"

Citatet sammanfattar Västvärldens syn på Kina. Insikten om Kinas underutnyttjade potential blandas med oro för den egna framtiden.

Nu har Kina definitivt vaknat och landets ekonomiska utveckling bländar alla. Men bakom fantastiska tillväxtsiffror, en export utan motstycket och en förändrar livsstil för många kineser finns det både en baksida och ett vardagsliv i Kina. Kina genomgår sen en tid en ekonomisk utveckling och en förändring som saknar motstycke i historien. Men det är inte problemfritt.

Vill man lära sig mer om vardagsliv i Kina och möta både dom människor som på olika sätt är förlorare och dom som är vinnare i den nya marknadsekonomin rekommenderar jag Ola Wongs fantastiska böcker.

Ola Wong är en svensk journalist med kinesiskt påbrå som sen flera år rapporterar från Kina åt svenska tidningar. Hans texter brukar handla mer om vanliga kinesers situation än vad olika makthavare har för sig.

Kina kallas numera ibland världens verkstad eftersom en så otroligt stor del av världens tillverkningsindustri ligger här. Speciellt i området kring Pärlfloden i söder. Här finns enorma fabriker, billiga råvaror och billig arbetskraft som tillverkar saker för export. Baksidan av detta har Ola Wong skrivit om i den mycket läsvärda boken:
"Sjukt billigt - Vem betalar för ditt extrapris?"

En annan fantastik bok av Ola Wong som behandlar Kinas framtid är "När tusen eldar slickar himlen"
Jag läser den just nu och den är otrligt svår att lägga i från sig.

Till sist vill jag också rekommendera Ola Wongs första bok "No I'm from Borås" som jag läste för några år sen. En väldigt personlig bok som består av två delar. Dels handlar den om Olas farfars liv i ett Kina som förändrades från kejsardöme till kommunism till dagens kapitalistiska land. Ett väldigt spännade, händelserikt men också hårt liv.
Andra delen handlar om hur Ola som växt upp i Sverige med en kinesisk pappa och svensk mamma försöker lära känna och förstå pappans hemland. Hur det är att både känna sig hemma och som utlänning. Kultrurkrockar och annat.

Ola Wong är en författare ingen borde missa.

3 kommentarer:

Erica sa...

Åh, jag har verkligen saknat ditt bloggande känner jag! Ska läsa, känns väldigt intressant

Thérèse sa...

Erica - Tack, har nog saknat att blogga också fast jag inte tänkt på det. Han böcker är jättebra så läsa om du får tid och möjlighet

Blogger sa...

There is SHOCKING news in the sports betting world.

It's been said that every bettor must watch this,

Watch this now or stop betting on sports...

Sports Cash System - Advanced Sports Betting Software.