lördag, september 12, 2009

cigarettförsäljning

Jag läste att Non Smoking generation ville förbjuda försäljning av cigaretter i matbutiker. Om det är ett bra eller dåligt förslag vet jag inte. Inte heller om det kommer att få färre personer att röka. Vi röker ju redan ganska lite i Sverige jämfört med andra länder.

Vill man hårddra det kan man ju faktiskt tycka att det är ganska konstigt att en så farlig produkt som cigaretter får säljas överhuvudtaget. Fullt lagligt att köpa men dyrt och helst ska vi inte köpa det alls.

I Spanien kan man faktiskt inte köpa cigaretter i mataffärer. Antingen får man gå in på en bar för där finns alltid automater som säljer cigaretter eller så får man gå till en tobaksaffär. Att hitta en bar i Spanien är inte svårt. ligger ofta flera i varje kvarter även i mindre städer. Många kommer in på baren just bara för att köpa ett paket cigaretter och sen gå.

Spanjorerna röker definitivt inte mindre än svenskarna, tvärtom. Varje bar får bestämma om rökning är tillåtet i deras lokal och sätta upp en skylt på dörren vad som gäller. Ytterst få spanska barer har rökförbud. Att se föräldrar ta ett bloss i lekparken samtidigt som dom små gungar eller gör sandkakor är ingen ovanlig syn.

I Sverige finns det visserligen inga cigarettautomater längre men betydligt fler tobaksaffärer än i Spanien och många har öppet sent. Fast många är ju också mer eller mindre mataffärer för man kan ofta köpa lite mjölk och annat på svenska tobaksaffärer.

Utan att ha kollat någon statistik vet jag inte om vi i Sverige egentligen är så duktiga på att låta bli nikotin bara för att en relativt liten andel av befolkningen röker. En hel del svenskar snusar... Nu tycker jag inte att varken cigaretter eller snus är något positivt. Jag tycker att det är skönt att man inte längre får röka på restauranger och caféer i Sverige. Samtidigt har jag själv rökt och vet att det är svårt att sluta och kan känna att ibland blir det nästan någon sorts hetsjakt på rökare.

Det lilla landet Bhutan som ligger mellan Kina, Nepal och Indien har faktiskt som enda land i världen totalförbjudit cigaretter. Vet dock inte hur det funkar i praktiken. Kan ju finnas en omfattande svart marknad och gott om folk som blossar hemma. För att dra en parallell pratade jag en gång med en man från väldigt strikt muslimskt land. Han berättade att trots att alkohol var förbjudet i hans hemland hade "alla" det hemma och det dracks på fester. Han sa att han liksom många andra ansåg att man kan vara en god muslim även om man tar ett glas ibland. Säkert är det så. Jag är inte så hemma i detta med tro.

Men för att avrunda så tycker jag ändå inte att Non Smoking Generations förslag om att sluta sälja cigaretter i mataffärer är så dumt. Fast jag kommer inte att bråka för att det ska bli så. Det är ungefär samma grej med Systembolaget för mig. jag gillar egentligen Systemet men skulle inte bråka om det skulle avskaffas.

6 kommentarer:

Anonym sa...

du hade ju ingenting av vikt att säga i ämnet?

Anonym sa...

Med tanke på hur farligt cigarettrökning är, och hur många som faktiskt blir kroniskt sjuka (tänker på KOL) och andra får lungcancer (en cancerform med hög dödlighet) är det konstigt att det fortfarande är tillåtet att sälja cigaretter. Numera vet vi ju mer om följderna av att röka än förr.

Har en nära anhörig som avled i förtid av just lungcancer efter ett snabbt förlopp på knappt tre månader, så jag har av naturliga skäl en negativ inställning till rökning. Det är ju dessutom något som drabbar alla dem som vistas i närheten av den som röker, och är inte enbart en sak som angår rökaren. Därför anser jag att det är bra att förbjuda rökning på arbetsplatser, restauranger, allmänna kommunikationsmedel och andra offentliga platser.

Ur folkhälsosynpunkt vore ett totalförbud att föredra, men går nog inte att genomföra, åtminstone inte än. Kanske blir det ett sådant någon gång i framtiden, när antalet rökare minskat ytterligare och acceptansen för rökning minskat än mer, och allmänheten blir medvetna om hur många som faktiskt drabbas av tobaksrökningens följder.

/Anna S.

Anonym sa...

Forts. (var lite för snabb).
Det spelar ju ingen roll var någonstans man säljer cigaretter, så länge det är tillåtet att sälja och använda dem. De som röker och är beroende, ser till att skaffa dem oavsett om de finns att köpa på ICA eller enbart i kiosker o dyl. Rökaren måste bara planera sitt inköp lite bättre än när de går att köpa överallt. Den riktiga frågan borde vara huruvida de ska få säljas öht.

/Anna S.

Erica sa...

Jag förstår vad du menar. Jag tycker det är meningslöst att sälja det, men förstår svårigheten med ett totalförbud. Det är väl så att när man är beroende så försvarar man det oavsett hur förnuftet talar om det dåliga i det hela.

Thérèse sa...

Anonym - kanske inte, vet inte vad jag tycker i ämnet. Tänkte mest höra om någon annan har något att säga i ämnet så gör gärna det i en ny kommentar.

Anna - Jag håller med dig med tanke på hur farligt det är att röka så är det märkligt att cigaretter överhuvudtaget får sälja oavsett var dom säljs

Erica - det är ju svårt att förbjuda cigaretter skulle väl bara komma in illegalt i landet. Men försvåra försäljning och hjälpa rökare att sluta är kanske en väg. Fast jag tror och förstår att många som röker kan uppleva det som en hetsjakt på dom.

Anonym sa...

Det är inte så att nån född efter 60-talet inte fattar att rökning är farligt. Att försöka skylla på tobaksbolagen eller nåt dylikt e bland det dummaste jag hört. Kanske vi ska förbjuda Marabou, Estrella, OLW o alla snabbmatskedjor att sälja sina produkter som bidrar till cancer o hjärt och kärlsjukdomar. Alla ansvarar förr sitt eget liv när man är vuxen.