måndag, december 28, 2009

Spanien ny ordförande

Ordförandeskapet i EU roterar halvårsvis mellan medlemsländerna. Sista halvåret 2009 var ju som bekant Sverige ordförandeland. Nu vis årsskiftet tas den rollen över av Spanien. Solidaritet, ansvar och samarbete ska enligt den spanska regeringen vara ledorden inför de kommande sex månaderna. De stora frågorna blir avspark inför EUs framtida jordbrukspolitik, nästa sjuårsbudget och en ny strategi för energipolitiken.

En av mina vänner sa att politiker är cyniska jäklar och det är ofta mycket vackra ord men händer väldigt lite. Det är väl cyniskt att tänka så men visst jag tror varken att det svenska eller spanska ordförandeskapet lär förändra EU särskilt mycket. Eftersom jag skriver mycket om Spanien här så tänkte jag väl mest påpeka att det är deras tur nu. Sen kommer Belgien, Ungern, Polen, Danmark, Cypern, Irland, Litauen, Grekland, Italien, Lettland och ett gäng till halvårsvis. Troligen gör dom varken skada eller nytta. Men om några dagar är som sagt Spanien ordförande i EU.

1 kommentar:

Erica sa...

Det är krångligt när man försöker göra ett nytt USA av Europa som har rötter i en långtgående historia. Men imponerad över att man lyckas överbrygga så mycket som man ändå gör!