onsdag, december 30, 2009

minskning av invandringen

Idag berättade Spaniens premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero att den illegala invandringen till Spanien halverats. Förra året kom ca 14000 illegala invandrare främst till Kanarieöarna, Sydspanien och dom spanska enklaverna Ceuta och Melilla. I år har bara 7000 lyckats ta sig dit. Zapatero menade att det var en kombination av ökad patrullerig längs kusterna, avtal med afrikanska länder att skicka tillbaka folk och lågkonjunkturen som slagit hårt mot Spanien. Särskilt mot den spanska byggsektorn där en hel del illegala invandrare arbetet. Spanien är väldigt hårt drabbat av lågkonjunkturen med ca 20% arbetslösa. Bara Lettland är värre drabbat av alla EU-länder. 2006 kom det nästan 32000 illegala immigranter till Spanien, främst från Afrika. Många som försöker ta sig över Gibraltarsund eller till Kanarieöarna dör i dåliga och överlastade båtar, andra som lyckas skickas direkt tillbaka. Många vill inte stanna i Spanien utan tar sig vidare inom EU. Andra som inte jobbar i byggsektorn fastnar på hårda och dåligt betalda jobb inom frukt- och grönsaks-plockning i Sydspanien.

1 kommentar:

Lena Johansson sa...

Kom av en händelse in på din blogg då jag googlade bilder på Uppsala. (pga förestående flytt dit)Och det är jag glad för. Fina bilder och jätteintressant läsning.
Har själv bott i Spanien, Madrid nästan åren 2005-2009.Vill skriva och blogga själv så länge jag var i Spanien. Det finns så många stereotypa bilder av landet och spanjorer som jag skulle velat nyansera. Såsom du gör./h. Lena