söndag, augusti 22, 2010

Burkaförbud?

Ett förbud mot burka och niqab har redan införts i Frankrike och Belgien om jag inte har fel. Förbud diskuteras i flera andra europeiska länder. Här i Sverige driver inget riksdagsparti frågan även om enskilda politiker är öppna för det och statsministern vägrar ta avstånd från en sån lag.

Personligen tycker jag det är helt sjukt att införa lagar hur man får och inte får klä sig. Oavsett om det handlar om förbud mot burka eller korta kjolar. Naturligtvis ska ingen tvingas klä sig på ett visst sätt varken av staten eller av sin familj. Men i en demokrati bör människor för klä sig hur dom vill så länge det sker frivilligt.

Sen är det självklart så att alla plagg inte funkar i alla sammanhang. Även om man gärna har bikini på stranden har man det knappast på ett möte på jobbet hur varmt och soligt det än är. Om man inte jobbar i simhall då...

Jag förstår att det kan finnas problem med burka i vissa situationer som till exempel att läraren inte kan se vem som skriver ett prov och att man inte blir den säkraste bilföraren i ett sånt plagg. Men då får man ju lösa den typen av situationer för att skapa "klädlagar" verkar både omodernt och intolerant.

Det är ju inte heller särskilt många i Europa som bär dessa plagg och gör man det så underlättar man knappast integrationen i det svenska samhället. Men sker det frivilligt så borde väl inte en demokratisk stat ha synpunkter på det. Eller är jag helt fel ute nu? Kom gärna med åsikter!

Inga kommentarer: