lördag, juli 31, 2010

Mig äger ingen

Jag har blivit dålig på att läsa bloggar på grund av att jobb, barn, familj och vänner tar för mycket tid. Det är väl på grund av tidsbrist mitt eget bloggande har blivit ganska oregelbundet. Trist för jag gillar att blogga, diskutera på min blogg och läsa andra bloggar. En sak som jag gillar att läsa är boktips. Så jag tänkte själv komma med några som jag nyligen läst.
Först vill jag föreslå en bok som heter Hälsningar från ondskans axelmakter skriven av Caroline Salinger. Caroline Salzinger besöker dom länder George Bush har utsett till ondskans axelmakter. Man får veta att det finns fritidsgårdar i Iran och varuhus i Nordkorea och att folk i ondskans axelmakter lever ungefär som vi gör fast kanske lite annorlunda. Boken är bra och läsvärd men ibland blir det mycket fördomar och öppna dörrar som gör att den känns som den istället för att berätta om vardagsliv sprider fördomar.

En annan bok som jag måste rekommendera som nog alla läst nu är Åsa Lindeborgs "Mig äger ingen". Ett otroligt kärleksfullt porträtt av hennes pappa som med dom flesta människors mått inte var nån bra pappa. Han drack konstant och som hon skriver "vi borstade inte tänderna innan vi la oss och våra sängar hade inga sängkläder, hon sov i pappas säng tills hon var tio år..." Överhuvudtaget är det en vacker bok om en fantastisk pappa som hade problem men ändå var världens bästa pappa. Alla vi som har någon när och kär som dricker för mycket vet att det inte är svart eller vitt. Åsas fina pappa jobbade dessutom på ett mycket tungt jobb samtidigt som hand tog hand om henne ensam och hade sitt missbruk. Alla har vi nog tänkt någon gång att dom eller dom inte är bra föräldrar men man kan ju vara en underbar förälder utan att leva upp till den manual hur föräldrar ska vara som vi Svenssom gör. En vacker och mycket självutlämnande bok.

2 kommentarer:

Nadia sa...

Har last bada bockerna och skulle ocksa rekommendera dom, intressanta och bra bada tva pa sitt satt.

"mig ager ingen" vantade jag lange med att lasa. Har ofta svart for bocker som alla sager att man maste lasa och som alla har last. Och som sen visar sig vara skit. Sa det var faktiskt lite motvilligt som jag tog upp "mig ager ingen", men oj vilken bok! Spraket ar enkelt och lattlast och anda ar det sa mycket kansla i boken. Rorande, sorglig och fantastisk ar boken.

Thérèse sa...

Visst är dom bra båda på sitt sätt. Mig äger ingen är ju en väldigt personlig bok. En bok som jag tycker behövs för även den som har problem med alkohol eller på annat sätt inte är en mönsterförälder enligt den gällande mallen kan vara en bra och älskad förälder. När det gäller Hälsningar från ondskans axelmakter gillade jag boken men i flera fall tyckte jag att hon bara förde vidare samma fördomar som pressen gör och inte alls hittade människor bakom eller inte gjorde det i så stor utsträckning som jag hade hoppats men det är ändå en mycket läsvärd bok