lördag, juli 31, 2010

Vaskning

Aftonbladet skriver om vaskning av champagne. Det vill säga man beställer två flaskor av en dyr champagne, dricker den ena och låter bartendern hälla ut den andra i vasken medan man och polarna kollar på. Tydligen finns ett liknande fenomen när det gäller hamburgare, dumpning, man beställer 50 hamburgare, äter en och slänger 49 stycken. Även om kvällspressen har skrivit en del om detta och det har lett till debattsidor i tidningarna tror jag inte det är så vanligt. Jag hoppas iallfall inte att det är så vanligt.

Har man som jag en gång bott hos fattiga människor som inte hade någonting. Dom kunde inte läsa eller skriva, dom hade inte el eller vatten så där fanns inte toa eller dusch eller ens en spis. Dom hade ingen egen jord och det syntes på dom att dom hade haft perioder av svält. Det är rätt många år sen jag var i Indien på det där SIDA-projektet men att leva så nära fattigdomen har påverkat mig och det går nog aldrig bort. Visst kan jag slänga mat och hälla ut dryck men då för det har blivit oätligt/odrickbart.

Har man extremt mycket pengar och vill visa det så måste det väl finnas miljoner sätt som är bättre än vaskning. Varför inte bjuda alla i baren på ett glas champagne? Eller ännu hellre varför inte skänka pengar till att hjälpa människor som dom jag bodde hos i den indiska byn? Jag har själv betalat en del av skolgången för "min" familjs då tonåriga son som idag är lärare och kan försörja sin familj. Det handlade om hundralappar så ekonomiskt var det inte så tungt för mig. Så har man råd att vaska champagne för flera tusen kan man hjälpa väldigt många indiska familjer. Eller familjer i Guatemala. Där hamnade jag också hemma hos en familj. Den gången med mitt barn. Dom hade ett barn som var bara några dagar yngre än min dotter. Både dom och jag visste att våra barns framtid var mycket olika. Deras sons framtid var att jobba som daglönare på kaffeplantagen i området från tidig ålder, det var inte säkert att han skulle få äta sig mätt varje dag och skolgången skulle nog bli ganska kort.

Det är jobbigt att skriva om detta jag har svårt att förklara den känsla som finns varje gång jag möter fattiga människor så nära för personer som inte varit med om detta. Samtidigt lever vi i samma värld och när man bor med människor utan dusch, toa, vatten, el, spis mm. som jag gjorde i Indien så märker man att även om vår utbildningsnivå och våra möjligheter skiljer oss enormt är vi inte så olika. Vi kunde sitta och småprata på kvällarna om likande saker man kan prata om med vänner i Sverige. Ämnen som kom upp var: sex, förlossningar,vädret, matlagning, filmer, skvaller om kändisar, koskötsel, höns, kameler, vattenbrist, jordbruk religion och mycket annat.

Hur som helst tror jag att ni alla håller med om att detta med att vaska champagne och dumpa hamburgare är vulgärt och har man pengar att göra detta så låt dessa pengar komma till vettigare användning. Vill man inte satsa på bistånd så bjud iallfall dom andra i baren på ett glas.

4 kommentarer:

Anonym sa...

jag skulle bara vilja passa på att upplysa, som relativt kunnig och van att umgås med den krets människor du kanske tror vaskar champagne. Detta är inget som förekommer vanligtvis och ingenting som folk inom "överklassen" ser upp till.

Det är en myt för att troligtvis kunna klanka ner på överklassen ännu mer, kanske den så kallade svenska avundsjukan som ligger någonstans djupt i grunden men det ska jag inte spekulera i.

Intressant blogg däremot, tack för intressant och rolig läsning!

Thérèse sa...

Jag tror dig. Jag tycker det här verkar mer "bondskt" och nyrikt än något vanligt förekommande bland överklassen. Har själv också umgåtts bland kretsar som pressen tror vaskar och aldrig sett nåt sånt. Samtidigt blir det nästan ännu sjukare om folk tar sms-lån eller likande för att kunna visa dom har råd att vaska. Har aldrig sett fenomenet i Stockholm där jag brukar gå ut så tror det är ovanligt

Anonym sa...

Nu finns även android-applikationen "Vaska". Vaska direkt från telefonen på krogen. Hör fanfaren ljuda och bli kungen på krogen! Sök på "Vaska" i Android Market och installera!

Anonym sa...

Finns väl alltid sätt för folk med pengar att visa att dom har det...

www.clubfiftytwo.com är ju ett annat exempel...