söndag, augusti 02, 2009

ETA

I onsdags exploderade en bomb i den nordspanska staden Burgos. Ingen dödades men över 30 personer skadades. I torsdags dödades två personer av en bomb på Mallorca. Den baskiska separatiströrelsen ETA tros ligga bakom.

Eftersom jag brukar skriva om Spanien har jag tänkt att jag borde kommentera det här. Dock är jag ingen expert på ETA och det känns lite svårt att skriva om då mycket blir gissningar grundade på sånt spanska vänner sagt och jag har läst i spanska tidningar.

ETA vill ha ett självständigt Baskien. Denna kamp driver man med bland annat våld och bombdåd som vilken terrororganisation som helst. Cirka två tredjedelar av Baskien ligger i Spanien resten i Frankrike. ETA bildades 1959 och hade under Francos regim ett visst stöd. Då baskerna fick utstå ett väldigt hårt förtryck under diktaturen. Då gick mycket av den väpnade kampen ut på att förstöra infrastruktur men även politiska mord och bomber stod på agendan.

Jag har själv bara turistat i Baskien och njutit av vacker natur, vackra städer och Spaniens bästa kök. Jag känner egentligen bara en person mycket vag som har baskiskt påbrå och vi har aldrig pratat politik. Men mitt intryck är att ETA idag inte har särskilt stort stöd varken i Baskien eller övriga Spanien. Däremot finns det en separatistisk rörelse eller önskan bland basker men den inkluderar inte våld och terror. Spanska regioner har väldigt långtgående självstyre och Baskien har ännu mer självstyre än andra regioner.

Idag är förutsättningarna helt andra än under Francos diktatur. Man kan bilda en politisk rörelse , driva opinion, skriva insändare, ordna demonstrationer, tala på torget o.s.v. för Baskisk självständighet. Dock är ETA klassad som terrororganisation och förbjuden. ETAs terrordåd har aldrig drabbat "civila" men poliser, militärer och politiker riskerar att drabbas. En ung PSOE-aktivist (PSOE är ungefär som Socialdemokraterna Sverige) sa en gång till mig att hon förkastade ETA för i en demokrati ska det inte vara förenat med fara att engagera sig politiskt.

Hur deras stöd egentligen ser ut i Baskien kan jag inte uttala mig om men det har varit stora demonstrationer mot ETAs våld i många baskiska städer. När jag bodde i Madrid placerade ETA ut bomber på kullar bredvid en motorväg straxt norr om staden. Man ringde och förvarnade om detta. Polisen spärrade av vägen och sprängde bomberna så jorden yrde men vägen påverkades inte. Tämligen menlöst då.

Jag har en känsla av att ETAs stöd minskat, nyrekryteringen har också minskat och många av ledarna sitter fängslade. Terror är inget varken basker eller spanjorer stödjer och det ses som ett problem att detta fortfarande pågår i en västeuropeisk demokrati. Fast svenska nyheter har mest fokuserat på svenskar som får vänta en vecka på att resa hem från Mallorca eller betala dyrt för att ta sig därifrån på annat sätt.

Om någon vill läsa mer om ETA så finns det några utomordentligt bra kapitel i Thomas Gustafssons bok Spanien sol och skugga och Wikipedia är alltid en bra start om man vill få ett hum om ett ämne. Det här är verkligen ett komplicerat ämne som egentligen kräver mer än ett så här ytligt blogginlägg.

1 kommentar:

Erica sa...

Men ditt blogginlägg får en att fundera. Jag har alltid ifrågasatt att man måste dela sig för att få inflytande. Kampen kan ibland vara huvudorsaken och inte målet. Ibaland undrar jag vad det är som får människor att att för det mesta lämna saker istället för att jobba för att inkludera. Märklig sak det där tycker jag