torsdag, november 12, 2009

vaccinera eller inte

Jag vet inte om detta med svininfluensan är ovanligt hysteriskt i Sverige eller i staden där jag bor. Jag har vid två tillfällen försökt vaccinera mig och barnen. Det har resulterat i att vi fått stå nästan en halvtimme i en lång kö på trottoaren i novemberkyla för att få veta att vaccinet är slut. Min son som är autistisk klarar knappt att stå fem minuter i en kö. Så att det skulle bli aktuellt att köa igen känns helt främmande just nu. Jag har hört om personer som fått köa fyra timmar för att få vaccin.

Att strunta i vaccinering på grund av kö är ju naturligtvis inte ett skäl men köandet har fått mig att fundera hur viktigt och nödvändigt det kan vara med vaccin. Vi tillhör ingen riskgrupp och är sällan sjuka. Jag har aldrig vaccinerat mig mot vanlig influensa och kommer inte ens ihåg att jag har haft det. Så just nu känns det som jag tänker klara mig utan det här vaccinet. Bara för att jag säger det nu betyder det inte att jag inte kommer ändra mig. Även om jag inte är så påläst i frågan har jag länge känt mig tveksam till nyttan med den här massvaccineringen.

Vad ska ni göra? Vaccinera eller inte? Varför? Varför inte?


5 kommentarer:

Erica sa...

Jag tror att vi i Sverige är förskonade mot många svåra sjukdomar pga det vaccinationsprogram vi har med bla polio, stelkramp, difteri och några barnsjukdomar. De är vaccin som man arbetat med och forskat länge innan det når ut till oss. Genom åren har man ju dragit tillbaka vaccin mot några barnsjukdomar som visade sig inte så bra och mindre effektiva. Det känns seriöst och klokt tänkt, eftersom det har fått ta sin tid innan det når ut till en allmänhet. Sedan finns ju influensa vaccin varje år och jag förstår de som är svårt sjuka eller är i någon form av riskzon, men jag personligen har aldrig tagit och anser att det är förklastligt eftersom dessa virus ständigt muterar sig och man får ett mer fullgott skydd med genomgången sjukdom. Men denna hysteri kring svininfluensan känns obehaglig. De av mina vänner som är medicinskt kunniga säger att det sker en hel annan form av diskussion ute i Europa och övriga världen. En mer nyanserad bild tar form där än här. Här ska alla ta och gör man inte det är man inte solidarisk. Jag undrar vem man soliderar sig med? Läkemedelsbolagen? För de som är i riskzon får ju ändå sitt skydd via den här vaccinationen. Jag tror inte att det är jättebra för en full frisk människa att utsätta sig för ett vaccin som framtagits i all hast. När tom WHO har ändrat definitionen av vad en pandemi är och det finns risker för att de som beslutar där är påverkbara av läkemedelsindustrin, då är jag inte så säker på att det i slutändan är för min eller för andras bästa som man ska ta den här sprutan. Däremot ser jag inget rätt eller fel. Jag tror man ska lita till sin egen bedömning och räkna in de faktorer man har att tillgå och se hur mycket man själv vill chansa åt det ena eller andra hållet. För jag tror att det är just vad det är, en chanstagning oavsett vad man väljer. Men jag och min familj chansar på att det immunförsvar vi skapats med får ha sin gång genom att själv få ombesörja vår "vaccination" genom att ev bli sjuk. För vi är alla fem kärnfriska och jag ser ingen större risk. Det som kommer är obehaget att vara sjuk och det verkar vara något som de flesta skyr. I vårt kontrollerade tillvaro verkar det finnas en inställning att allt går att styra och fixa med. Jag tror vi får använda sunt förnuft, hygieniska principer och förtröstan till vårt immunförsvar. Lycka till med ditt val Thérèse

Unknown sa...

Det är sannerligen ingen lätt fråga den här.

"Hemma" i Spanien ska vaccinet precis släppas för krisgrupperna (dvs. den frivilliga vaccineringen för riskgrupperna). Resterande del av befolkningen kommer nog inte få vaccin i modernn tid. Därmed inte sagt att det inte går att fixa, det mesta brukar gå (för pengar).
I Spanien är dessutom influensan mycket mer utbredd och det finns fram tills idag fler dödsfall. Hysterin däremot... jo det är hysteri... vattnet är tydligen avstängt på skolorna, etc. men ingen direkt vaccinationshyseri.

I Sverge däremot, här vaccineras det... till höger och vänster. Jag känner en del människor som arbetar inom sjukvården ochalla har vaccinerat sig. Frågar man dem så är det tummen upp för vaccination.

Själv... jag är skeptisk, till medicinering generellt... även om jag också inser att många fler hade dött i västvärlden om det inte vore för mediciner. Min erfarenhet är dock inte så bra, varje gång jag t.ex. tar pencilin så kan man vara säker på att halsflussen (som det oftast har varit) kommer igen. Jag läste faktikst en artikel om detta i gårdagens Sydsvenskan, om hur öronbarn har en tendens att få återfall om de ges pencilin, just för att imunförsvaret kommer ur balans.

Hanna sa...

Visst överlever de flesta svininfluensan. Problemet är ju de som tillhör riskgrupper och inte kan vaccinera sig av olika anledningar, som ålder (barn under två år?) eller allergier (äggallergiker).

Jag bor i ett land där antalet VAB-dagar är begränsat. Då jag redan har tagit ut de tre dagar jag hade i år, så ser jag hellre att mina barn vaccinerar sig än att de blir sjuka.

Anonym sa...

varfor inte:)

Jeanette sa...

Om man tillhör en riskgrupp (vilket man i Sverige gör om man har något kroniskt tillstånd)får man boka tid istället för att köa. Det fick i alla fall jag göra. I slutändan var det dock inte värt det för min del, jag blev jättesjuk av vaccinet. Jag lyckades pricka in alla bivärkningar och även lägga till några på listan. Hoppas svaret var till hjälp och att du inte blir alltför avskräckt från att vaccinera er. Jag är ganska känslig för vaccinationer!