torsdag, november 05, 2009

Kokainkungens flodhästar

Pablo Escobar var en av Sydamerikas mest kända och mytomspunna brottlingar. Pablo Escobar växte upp under knappa förhållanden i Medellin i Colombia. Han började sin kriminella bana som biltjuv. I tonåren stal han bilar, som han plockade sönder och sålde delar av. Snart insåg han att det fanns mer pengar att tjäna på droghandel. Han avancerade snabbt i drogbranschen och blev ledare för den ökända Medellin-kartellen. Mest var det kokain som smugglades och såldes runt om i världen. Pablo Escobar var känd för att vara hänsynslös. Det påstod att hans motto var plata o plomo dvs. pengar eller bly vilket innebar att antingen accepterade man en muta eller fick en kula i kroppen.
Trots det var han relativt populär i sin hemstad Medellin där han donerade pengar till skolor, idrottslag, vårdcentralen och annat, främst i slummen. Det hade Pablo råd med för i början av 90-talet var han enligt tidningen Forbes världens sjunde rikaste person.

Han byggde en lyxig hacienda utanför Medellin där överdådet var minst sagt stort. Ingen lyx saknades och det fanns lite udda inslag som privat tjurfäktningsarena och ett privat zoo. Där fanns alla möjliga exotiska djur som han smugglat in till Colombia från hela världen.

1993 sköts Pablo Escobar ihjäl under ett flyktförsök från polisen. Efter Pablos död förföll haciendan men vissa av djuren togs om hand. Dock inte ett gäng flodhästar som fanns där. Dessa rymde och förökade sig i området. Dom verkar trivas utmärkt och har blivit lite av en turistattraktion liksom Pablos gamla hem.

När en flodhäst nyligen sköts blev det ett ramaskri i Colombia. Den nyheten fullständigt dominerade media en tid. Det är många i Colombia som tycker om att ha flodhästar i naturen men långt ifrån alla. Flodhästen är ett farligt djur och rapporter har kommit in om bönder och fiskare som råkat ut för incidenter i flodsystemet.

Det debatteras livligt om man ska inhägna området, flytta flodhästarna till zoo eller skjuta av dom. Samtidigt är flodhästarna omtyckta. Experter från Sydafrika har varit på plats för att studera flodhästarna och lära colombianska forskare och veterinärer mer om djuren. En veterinär i området vill ha någon slags uppfödning och vill att flodhästkött i framtiden ska finnas på menyer i Colombia. Tydligen ska det smaka bra sägs det.

Vissa menar att då flodhästen är på väg att utrotas i stora delar av Afrika har djuren fått en fristad i Colombia där stammen kan växa och kanske till och med på sikt bli större än den i Afrika. I Afrika finns flodhästen idag bara i ganska få, små områden spridda över kontinenten och utanför Afrika är den helt utrotad. För 2000-3000 år sen fanns flodhästar även i delar av Mellanöstern.

Just nu är väl framtiden oviss för Colombias flodhästar. Men då dom blivit ganska populära är det nog ingen omedelbar risk att dom skjuts eller fångas in.


2 kommentarer:

Erica sa...

Men vad spännande! Min fråga blir ju om det påverkar den ursprunliga floran av djur.

Lotte sa...

Helt underbart inlägg, jag är glad att jag tagit del utav detta!!