söndag, september 19, 2010

Sex, sex, sex och åter sex

Jag tycker att det är bra att vi pratar öppet om sex i Sverige. Det är något naturligt som dom flesta gillar. Men ibland kan jag känna att det blir för mycket. Jag tycker att i svenska kvällstidningar har får sex väldigt mycket plats. Det är allt från käcka rådgivande artiklar i stil med "så får du orgasm" till frågespalter där olika experter svara och övriga läsare kan skriva synpunkter under ungefär som att kommentera ett blogginlägg. Varvat med artiklar om Elsa som är nymfoman, Sven som varit sexmissbrukare och Åke som tänder på piggsvin eller nåt annat udda.

För samtidigt som sex är något naturligt som vi alla ägnar oss åt är det också väldigt privat. Jag motsätter mig på inget sätt att man talar och skriver om sex men ibland kan jag känna att det har blivit en överexploatering. Hela samhället har på något sätt blivit sexualiserat. Den som aldrig har besökt en swingersklubb eller hängt i någon sorts gunga blir nästan udda. Nästan allt är normalt och måste provas. Självklart tycker jag att all typ av sex som sker mellan vuxna människor där dom inblandade är med på det hela är okay.

Samtidigt kan jag som har bott i Spanien reflektera över hur det ser ut i spansk press. Där finns inte sexråd eller artiklar om människor som gillar att ha sex på olika vis. Jag har heller inte sett dokumentärer på spansk TV om män som ligger med bilar och sånt som svensk TV har visat. Jo det gick en dokumentär på 5an om män som ligger med bilar för något år sen. Man fick till och med se sperman på avgasröret efter en man som fått utlösning när han förlustat sig med en snygg amerikanare.

Nu finns inte motsvarigheten till den svenska kvällspressen i Spanien. Man kan inte på samma sätt som här prenumerera på tidningar. Spanska tidningskiosker är helt fantastiska med ett enormt utbud av tidningar och tidskrifter i vitt skilda ämen. Här säljs dom stora dagstidningarna som väl får jämföras med våra morgontidningar. Men även i DN och SvD finns frågespalter och artiklar om sex om än inte i samma utbud som i kvällstidningarna. detta hittar man inte i El Pais och El Mundo. Däremot är nyheterna i artiklarna vinklade. El Pais är socialdemokratisk och El Mundo konservativ och då förväntas journalisterna vinkla artiklarna i rätt politisk färg. I Sverige ska ju endast ledaren vara politiskt vinklad. Jag gillar i och för sig att tidningarna är vinklade på spanskt sätt. Det känns lite skumt med svensk objektivitet eller neutralitet som samtidigt i smyg kan propagera för något. Bättre då att jag vet att den som skrivit vinklat åt något håll så kan jag utifrån egna värderingar ta ställning.

Som sagt jag gillar att vi pratar öppet om sex men jag kan ibland blir så innerligt trött på den sexualisering som finns i samhället. Det måste väl gå att hitta en väg där vi kan tala öppet om sex utan att exploatera det i allt som skrivs och utan att vi svämmar över av artiklar om sex.

Det finns väldigt viktiga frågor som inte får det utrymme dom förtjänar. Till exempel Att bekämpa fattigdom som jag nyligen skrivit en krönika om. Visst kan man skriva om både sex och fattigdom men jag skulle önska lite färre artiklar om sex och lite fler om hur vi uppnår en värld utan fattigdom och svält. Och jag skulle önska ett lite mindre sexualiserat samhälle. Det är inte viktigast i världen att jämt vara sexig. Det finns andra mycket viktiga egenskaper.

4 kommentarer:

Erica sa...

Jag måste hålla med dig Thérèse. Tänker att det är lättköpt uppmärksamhet.

Bääääh! sa...

"Jag tycker att i svenska kvällstidningar har får sex väldigt mycket plats."

Föråt, jag kunde inte låta bli.
/Anders

Bääääh! sa...

Haha!

Förlåt förstås.

/Anders

Pass4Sure sa...

I like it so much and very interesting, too! Thanks for sharing the experience post its wonderful. thanks