måndag, februari 04, 2008

ETA och Batasuna

Dom två sista fria ledarna för det förbjudna baskiska separatist -partiet Batasuna greps idag. Pernando Barrera och Patxi Urrutia greps på order av Spaniens mest kända antiterrorist-domare Baltasar Garzon. Garzon blev känd utanför Spanien när han utfärdade en arresteringsorder på Chiles förre diktator Agosto Pinochet som ledde till att Pinochet sattes i husarrest i London. Han kom aldrig till Spanien som Garzon begärde för han ville åtala Pinochet för mord och tortyr på spanska medborgare. Garzon har i Spanien gjort sig känd för en rad uppmärksammade försök att åtala terrorister och stater men mest känd är hans kamp mot ETA och dess politiska gren Batasuna.

ETA grundades i Baskien 1959 och dom första 9 åren bedrev man en relativ fredlig kamp där man förstörde spanska symboler och hissade den under Franco förbjudna baskiska flaggan. Ibörjan av sin väpnade kamp under Franco hade ETA ett visst folkligt stöd men idag är majoriteten av spanjorerna oändligt less och trötta på ETA. 1973 sprängde ETA en bil där Luis Carrero Blanco som ansågs vara Francos efterträdare färdades.

Idag har Baskien ett långtgående självstyre men ETA vägrar fortfarande att lägga ner vapnen. Idag sitter cirka 700 ETA-medlemmar i spanska och franska fängelser. ETA uttyds förresten Euskadi ta Askatasuna vilket är baskiska och betyder Baskien och friheten.

Batasuna som betyder Enhet är ETAs politiska gren. Pariet har haft någon representant i Cortes , det spanska parlamentet men förklarades olagligt 2003. I lokalvalen i Baskien har man fått upp till 16% av rösterna. Trots att partiet är olagligt har man delvis fortsatt med sin verksamhet. Baskiska nationalistpartiet som är ett kristdemokratiskt parti som förespråkar baskisk nationalism är det största politiska partiet i Baskien. Jag vet egentligen inte hur starkt stöd ett självständigt Baskien har bland basker. Men även folket i Baskien är liksom övriga spanjorer trötta på ETAs bombdåd och mord på politiker.

Baskien är för övrigt en väldigt vacker del av Spanien. Man har en gammal och säregen kultur och ett helt obegripligt språk som inte är släkt med något annat känt språk. Man tror att språket kan ha sitt ursprung i det/dom språk som pratades på iberiska halvön innan romarna kom och införde latinet som senare utvecklades till dagens spanska. Regionen är känd för sitt goda kök som anses vara ett av Spaniens bästa. Här ligger även den otroligt vackra staden San Sebastian några mil från franska gränsen. En verkligen pärla som absolut bör besökas om man befinner sig i närheten. Även den största staden Bilbao är vacker och värd ett besök. Här ligger det berömda Guggenheim-museet. Inte långt från Bilbao ligger staden Guernica som är berömd för Picassos målning med samma namn. 26 april 1937 utsattes lilla Guernica för hemska terrorbombningar av tyska Luft waffe på initiativ av Franco. 1658 omkom och 889 skadades. Pablo Picasso ville med sin berömda målning skildra krigets vansinne. Målningen finns att se på konstmuseet Centro de Arte Reina Sofia i Madrid som också har mycket annan fin spansk 1900-tals konst.


Picassos Guernica

Inga kommentarer: