torsdag, september 17, 2009

Honduras

Idag var jag på ett möte med en svensk journalist som sedan 10 år är bosatt i Latinamerika och rapporterar därifrån till några tidningar. Han befann sig i Honduras 28 juni då landets president Manuel Zelaya avsattes i en statskupp och tvingades i exil. Manuel Zelaya befinner sig fortfarande i exil och kuppmakarna styr idag landet med Roberto Miceletti som president.

Kuppen har fördömts av FN, USA och samtliga länder i Latinamerika. Dagligen protesterar folk på gatorna i Honduras mot kuppen. Manuel Zelaya har rest runt och träffat presidentkollegor i andra latinamerikanska länder samt besökt USAs utrikesminister Hillary Clinton i Washington. Alla ger honom sitt stöd men så mycket mer händer inte. Han har försökt resa in i Honduras men när hans plan skulle landa hade militären blockerat flygplatsen i huvudstaden Tegucigalpa. När han försökte ta sig in landvägen från Nicaraugua blev han också stoppad av militären.

Människor som har protesterat mot kuppen har gripits, torterats och mördats av militären.

Det här har mest rapporterats i notiser i svensk press. Få känner till särskilt mycket om Honduras. Inte ens jag som faktiskt har varit där på ett kort besök kan påstå att jag vet särskilt mycket om landet. En statskupp i ett litet land i Centralamerika engagerar knappast särskilt många svenskar. Kan inte själv påstå att jag följt rapporteringarna från kuppen. ändå känns det på något sätt som om man borde bry sig om sånt här. Fast så blir det ändå inte av.

Om jag får sia lite kring en kupp jag vet ganska lite om men efter ikväll lärt mig något mer om så tror jag Maneul Zelaya kommer tillbaka som landets president. Även om dom som genomförde kuppen nu har styrt landet sen 28 juni så blir det svårt för dom att sitta kvar i längden om dom varken har det egna folkets eller omvärldens stöd. Men jag kan ha fel. Är inte så insatt i Honduras. Tänkte efter idag att jag borde läsa på lite mer.

Manuel Zelaya är liberal och valdes till president i ett val där FN inte ansåg att valfusk förekommit. Han har anklagats för att röra sig mot vänster då han bland annat genomfört vissa jordreformer och kraftigt höjt minimilönen. Fast i ett land där 45% av befolkningen lever i fattigdom borde väl såna här reformer vara nödvändiga oavsett vilken politisk färg presidenten har. Mitt intryck av statskuppen efter att ha pratat med journalisten är att det mer rör sig om personliga maktstrider än bråk om politiska ideologier. Men säg gärna emot mig för jag är som sagt dåligt insatt. Tycker att jag och många andra svenskar borde bry oss mer än vi gör. Det är väl en kombination av lathet och att man har så mycket annat i vardagen. Fast det är en dålig ursäkt.

Inga kommentarer: