lördag, augusti 28, 2010

Hjälpa Pakistan

Minst 17 miljoner människor är drabbade i den stora översvämningskatastrofen i Pakistan. Minst 8 miljoner människor behöver hjälp för att överleva. Vi matas dagligen med hemska bilder därifrån även om det inte är av samma intensitet då Haiti drabbades av jordbävning. Det känns som att det har hänt mycket annat som gjort att Pakistan lite har hamnat i skuggan. Det är val, våldtäktsanklagelse mot Wikileaks grundare, instängda gruvarbetare (det är verkligen fasansfullt) och annat. Men dom drabbade i Pakistan behöver hjälp och vill man bidra finns här en lista över organisationer som har hjälparbete på plats

onsdag, augusti 25, 2010

Djonk


söndag, augusti 22, 2010

Tripadvisor

Nu har resesajten Tripadvisor lanserat en mobil app som finns att hämta här. Det är jättekul att sitta och surfa runt bland reseerbjudande, restaurangtips, sevärdheter, tips, recensioner och betyg från resenärer över hela världen. Man blir verkligen sjukt ressugen.

Vegetarisk reklam

Sidan Ads of the World är ganska rolig att surfa runt på. Här visas reklam från hela världen. En del smart reklam och annan reklam som är helt vansinnig.

Idag hittade jag en rolig reklam för Tibits vegetariska restaurang i Schweiz. En gaffel med restaurangens namn på sticker upp i träd och får det att se ut som sallad. Det ger garanterat uppmärksamhet och fler besökare till restaurangen. Kul idé.


Bali


Spanskan fattas mig

Många år var jag väldigt inställd på att bli mer eller mindre flytande på spanska. Jag pluggade en termin i Sevilla, en sommar i Cadiz och jag läste det på universitetet. Fick ta nåt test som visa att jag hade kunskaper nog att söka till universitets-spanska och läste inte på heltid utan 1-2 kvällar i veckan. Vi reste tre månader i Mexico och Centralamerika och fem veckor i Venezuela. Jag reste då och då till Spanien på kortare besök. Hyrde bil och reste runt så jag har sett en stor del av landet. 2005 fick min dåvarnade man jobb i Madrid så vi flyttade dit. Jag bodde där 1.5 år innan jag flyttade hem till Sverige. Inget lätt beslut att i förtid lämna en av dom städer jag älskar så mycket och att lämna mannen var så outhärdligt svårt beslut att jag inte kan uttrycka det i ord.

Idag 3.5 år senare finns mannen kvar som en av mina närmaste vänner och vi ses ofta. Senast igår åkte vi till djurpark och gick på restaurang med barnen och hade en jättemysig dag och kväll. Vi är inte längre gifta, delar inte säng eller bostad men trivs ändå att umgås. Han bor liksom jag idag i Sverige. Han har arbetat flera år med spanjorer i Madrid och träffar nu mycket spanjorer på sitt svenska jobb.

En gång i tiden, då vi bodde i Madrid, var spanska det språk jag talade mest. Hemma hade vi regel att tala svenska. Något jag ofta fick påminna dottern om. Särskilt när hon berätta om dagis (skola) så blev det helst spanska. Dessutom bröt vi ständigt mot regeln när vi umgicks med folk eftersom alla våra vänner var spanskspråkiga, ingen kunde svenska.

Idag talar jag nästan aldrig spanska. Visst läser jag fortfarande tidningar på spanska på nätet men idag blir det sällan böcker på spanska. Visst ser jag då och då någon film på spanska men inte som när jag bodde i Spanien och dagligen såg spansk TV. Jag klagar ofta att jag inte har någon att prata med. Det blir bara enstaka gånger jag pratar spanska och i början känner jag mig alltid osäker och dålig men det brukar lossna och gå över förväntan.

Ex-mannen som inte har pluggat spanska pratar en mycket god spanska. Mycket bättre än många svenska spanskalärare som tyvärr ibland pratar bedrövlig spanska. jag har ju någon att tala med om jag vill. Men det är så svårt att prata spanska med honom. Vi har ju alltid pratat svenska. Visst kan vi säga korta meningar för att barnen inte ska förstå men inte så mycket mer. Jag har faktiskt lättare att prata engelska med honom av någon anledning. Vi har ju varit en hel del i engelskspråkiga länder och har många engelskspråkiga vänner. Fast ändå spanskan fattas mig men den finns ju där.

När det gäller dottern som inte ville prata svenska jämt så förändrades det direkt när vi flyttade till Sverige. Från första dagen ville hon inte prata spanska fast jag i början försökte. Idag har hon glömt så mycket att jag och ex-mannen kan ha det som hemligt språk. Fast ett visst ordförråd har hon. Förutom vissa korta enklare meningar så är hon duktig på att säga vad olika saker heter på spanska.

Både hon och jag behöver öva mer. Får väl börja läsa böcker och prata mer spanska med hennes pappa och strunta i att det känns konstigt. Sen vet jag att den finns där. När jag behöver prata spanska så kommer det liksom automatiskt. Jag borde nog göra fler resor till Spanien. Men även om jag har ett bra liv i Sverige idag saknar jag spanskan i min vardag.

Burkaförbud?

Ett förbud mot burka och niqab har redan införts i Frankrike och Belgien om jag inte har fel. Förbud diskuteras i flera andra europeiska länder. Här i Sverige driver inget riksdagsparti frågan även om enskilda politiker är öppna för det och statsministern vägrar ta avstånd från en sån lag.

Personligen tycker jag det är helt sjukt att införa lagar hur man får och inte får klä sig. Oavsett om det handlar om förbud mot burka eller korta kjolar. Naturligtvis ska ingen tvingas klä sig på ett visst sätt varken av staten eller av sin familj. Men i en demokrati bör människor för klä sig hur dom vill så länge det sker frivilligt.

Sen är det självklart så att alla plagg inte funkar i alla sammanhang. Även om man gärna har bikini på stranden har man det knappast på ett möte på jobbet hur varmt och soligt det än är. Om man inte jobbar i simhall då...

Jag förstår att det kan finnas problem med burka i vissa situationer som till exempel att läraren inte kan se vem som skriver ett prov och att man inte blir den säkraste bilföraren i ett sånt plagg. Men då får man ju lösa den typen av situationer för att skapa "klädlagar" verkar både omodernt och intolerant.

Det är ju inte heller särskilt många i Europa som bär dessa plagg och gör man det så underlättar man knappast integrationen i det svenska samhället. Men sker det frivilligt så borde väl inte en demokratisk stat ha synpunkter på det. Eller är jag helt fel ute nu? Kom gärna med åsikter!

lördag, augusti 21, 2010

Tanah Lot, tempel på Bali


fredag, augusti 20, 2010

Jus Alpokat



Jus Alpokat är en indonesisk dryck gjord på avokado och kondenserad mjölk som serveras med chokladsås. Den är populär som dessert. Jag är mycket förtjust i både avokado och chokladsås men kombinationen var rätt märklig. Möjligen är det något man behöver prova några gånger innan man börjar uppskatta det. Fast jag är tveksam. Föredrar att äta min avokado naturell eller som guacamole.

Orkidéer


torsdag, augusti 19, 2010

Aubergine

Jag måste länka det här inlägget från Sara som liksom jag gillar grillad aubergine. För att citera Sara "Men auberginen är ingen lättsam liten grönsak. Ingen charmig, söt, krispig légume som man kan behandla hur som helst utan att den tappar smak.
En aubergine ska lirkas med, trugas, trixas med. Den ska kokas eller förvällas först. Ligga en timme på hush
ållspapper med havssalt. Dra åt sig olivolja. Grillas länge.
Men hell, det är s
å värt besväret."

Och ja det är absolut värt besväret. Kan bli så fantastisk gott. Man kan även doppa aubergineskivor i mjöl, ägg och ströbröd och sen ta två och mellan dessa lägga hackade oliver eller sardeller och en god ost och sen panera allt igen och steka det. Blir fantastiskt gott. Klicka nu in på länken till Sara och kolla bilden, an blir hungrig

onsdag, augusti 18, 2010

Durian



Durian är en populär frukt i Sydostasien. Den har en väldigt speciell doft och smak. Det sägs att man behöver lära sig uppskatta den. När jag var i Singapore fick jag höra att det var durian-säsong. Jag hade nog ändå inte missat det för frukten åts överallt. Människor hade tagit ut plaststolar på trottoarer, torg, i parker och överallt där det fanns plats och satt och njöt denna stinkande delikatess. Doften som jag tycker påminner lite om surströmming kändes på långt håll. Trots den stinkande doften var durian en riktigt angenäm smakupplevelse. Det kan jag nog inte säga om surströmming som jag har smakat en gång men inte känner mig lockad av att äta igen. Durian äter jag dock gärna nästa gång jag har möjlighet.


Durian-försäljning i Singapore


Förbudsskylt i Singapores tunnelbana

torsdag, augusti 12, 2010

Shanghai

Klicka på bilderna för att se dom i större format. Har mycket intressant att skriva så ska ta mig i kragen och prioritera bloggen mer. Så länge får ni njuta av bilder från häftiga och vackra Shanghai.







tisdag, augusti 10, 2010

"Det brinnande berget" utanför Turpan, Kina


Tiare


måndag, augusti 09, 2010

Yu Garden, i Shanghai








Qibao, Shanghai, Kina

fredag, augusti 06, 2010

indiska lagar

Jag skrev tidigare om udda lagar och det fick mig att tänka på en händelse när jag tillbringade fem veckor i Indien för sex år sen. Jag läste i en engelskspråkig indisk tidning att manlig homosexualitet var förbjuden i landet. Jag vet inte om detta fortfarande gäller och det var inte direkt nåt straff som väntade män som avslöjades som homosexuella utan man fick inte driva klubbar och sånt riktade mot homosexuella män. Detta i ett land där män gick och höll varandra i handen, höll om varandra, kramades och smekte varandras underarmar när dom gick hand i hand. I den indiska familjen där jag bodde sov till och med 17 åringens kompis över i hans säng. En enkelsäng för två svenska 17 åriga killar hade nog varit omöjlig. Personligen bryr jag mig inte alls om folk är hetro eller homo. Så länge det är två vuxna personer som är överens så är deras sexualitet inget problem.

Men jag kunde inte låta bli att fråga en indisk jurist om kvinnlig homosexualitet. Jag tänkte bara att är manlig homosexualitet förbjuden borde kvinnlig rimligtiv också vara det. Men nej det var inte förbjudet för det fanns inte! Ok kvinnlig homosexualitet finns inte i Indien ha ha ha, så klart det gör men det får inte finnas.

autism

Jag får ibland kommentarer och mail från personer som liksom jag har ett handikappat barn. Jag har valt att hålla mina barn, min familj och mina vänner utanför bloggen utom vid enstaka tillfällen. Det är lite kluvet. Samtidigt som jag ibland skulle vilja skriva mer om autism för att sprida kunskapen till dom få som fortfarande läser här ibland så vill jag inte lämna ut min son. Min son är normalbegåvad, läser, skriver, räknar, gillar kartor och flaggor, är stolt över sina framsteg i engelska och då han gått i skolan i Madrid pratar han även lite spanska. Han klarar att sköta sin hygien själv, äta och fixa mat själv. Han är otroligt duktig på datorer och vet massor om fåglar. Han är väldigt musikalisk och sjunger jättebra och spelar lite gitarr.

Samtidigt är hans sociala sida katastrof. Han vet inte alls hur man agerar i sociala situationer. Han blir antingen för entusiastisk och pratar hela tiden och då blir det mängder av upprepningar och samma frågor för han vet inte vad han ska säga eller så ignorerar han folk på ett väldigt ohyfsat sätt. Det vill säga bara går därifrån när dom pratar med honom. Han kan bli fixerad vid vissa personer och vilja prata med dom hela tiden men då är det samma saker han frågar om och om igen. Han vill gärna ha rutiner för att känna trygghet. Sommarlov är pest för honom. Gå i skolan som han älskar måndag till fredag och ledig lördag söndag passar bäst. Helst vill han veta vid vilket klockslag olika saker ska hända. När ska vi gå till affären, vilken tid? När ska vi äta , vad ska vi äta vilken tid ska vi äta? När ska vi åka dit och vad ska vi göra vilken tid ska vi åka hem? Gör vi inte det vi ska göra exakt den tid vi sagt blir han stressad. Ska man åka och bada en lördag klockan elva kanske det inte är hela världen om man kommer iväg kvart över elva men för min son blir det jobbigt.

Han tolkar också allt bokstavligt. Jag hade länge "problem" med att han pratade med okända människor när vi var ute. Vill man ändra rutiner får man tjata om det om och om igen. En dag fatta han att okända människor som kommer hem till oss och som vi går hem till är okay att prata med men inte okända på stan. Så mötte jag en bekant när vi var ute på stan då vägrade min son prata med henne utan sa bara nu är vi ute och hon är en vuxen jag inte känner så jag svarar inte när hon pratar med mig.

Även om min son beter sig annorlunda i många sammanhang har jag egentligen inte haft några problem med det. Omgivningen har varit väldigt förstående. Eller åtminstone är det ingen som säger något direkt till mig.

Det som jag däremot kan störa mig på är att det finns vuxna människor som skämtsamt använder uttryck som autism, mongo och liknade. "Fan jag ser ut som ett mongo på det kortet" "Är det någon autistisk person som vet hur man räknar ut mattetalet" eller hur det nu kan sägas skämtsamt. Jag förstår att man inte menar nåt illa men för oss som dagligen lever med funktionshindrade är det inte särskilt kul. jag har inte heller den bästa toleransnivå när det gäller barn som skämtar om detta. För barn i skolåldern borde veta bättre. När jag har haft min son med till min dotters skola finns det barn som skämtar om hans beteende och härmar honom och andra barn som tycker det är förkastligt och osmakligt att göra det. Nu pratar jag om 8-9 åringar och många av dom vet bättre än att skämta om och härma handikapp men alla gör det inte. Lika lite som jag tycker det är okay att en 8-9 åring vräker ur sig rasistiska kommentarer tycker jag det är okay att man gör sig rolig på handikappades bekostnad.

Det var naturligtvis fruktansvärt jobbigt när vi fick min sons diagnos. Vi föräldrar gick in i ett förnekande och tänkte dom måste ha gjort fel. Samtidigt var det väl också på ett sätt en lättnad för någonstans fattade vi väl att något var fel. Eller fel och fel. Det är faktiskt också häftigt och ger ett annat perspektiv på tillvaron att leva med ett funktionshindrat barn. Inget jag hade valt eller önskat men nu när det blev så vill jag inte ändra på det. Skulle det finnas en mirakelmetod typ att någon svinga ett trollspö framför min son och han blev "frisk" vet jag inte. Då skulle det ju inte längre vara min son. Men en tolerant omgivning vore inte fel. Samtidigt som man ser honom kämpa och vilja vara social och gång på gång misslyckas får man stå ut med skämt om handikapp och det är inte alltför kul även om det inte är illa menat.

torsdag, augusti 05, 2010

Udda lagar

Hos Skyscanner hittade jag lite roliga grejer om annorlunda lagar i andra länder. Skrattade en del när jag läste så jag tar mig friheten att klistra in det här.

Det sista semesterfirare vill uppleva på semestern är lagens långa arm. Men med allt fler destinationer världen runt som börjar bli striktare mot turister som inte följer lokala regler, lönar det sig att känna till vad som gäller innan man bokar flygresor till andra länder. Skyscanner.se tar den här veckan en närmare titt på några av världens mest underliga och ovanliga lagar; för att hjälpa svenska turister att undvika trubbel på semestern.

Singapore
I ett försök att hålla gatorna i den supereffektiva staden Singapore rena, beslutade myndigheterna 1992 att helt förbjuda tuggummi. Håll dig alltså hellre till en minttablett om du vill fräscha upp dig efter middagen.

Eraclea, Italien
Många semesterfirare tar sig till sandstranden vid Eraclea, nära Venedig, för att slippa horderna av turister i "staden på vattnet". Tyvärr måste de som tycker om att bygga sandslott tänka om – i Eraclea är det förbjudet.

Amsterdam, Nederländerna
En underlig lucka i lagen gör att det är förbjudet att röka tobak på allmän plats, som t.ex. kaféer, i Amsterdam; medan att blossa på ren cannabis är helt lagligt.

Florida, USA
För den som är ung, fri och singel i Florida och gillar att hoppa ut från flygplan på sin fritid, kan det löna det sig att vara försiktig – här kan ogifta kvinnor som hoppar fallskärm på söndagar hamna i fängelse.

Schweiz
Schweizarna måste ha utmärkt koll på urinblåsan efter middagen; att spola i toaletten i den egna lägenheten efter kl. 22:00 är nämligen olagligt. Det är också mot lagen för en man att kissa stående efter 22:00, men vi är lite osäkra på hur detta skulle kunna bevisas i domstol.

Eboli, Italien
För smekmånadspar är det kanske bäst att undvika att hyra bil i Eboli, strax söder om Neapel - att kyssas i ett fordon i rörelse kan nämligen innebära böter på upp till 500€. Det är ett enkelt sätt att kyssa farväl till semesterpengarna.

Capri, Italien
Lokalbefolkningen i Capri i norra Italien sätter stort värde på lugn och ro. Efter införandet av ett förbud mot "högljudda skor", greps nyligen ett par bara för att de hade på sig störande flip-flops. Det är tydligt att myndigheterna i Italien sätter ner foten i år.

Alabama, USA
Lokalbefolkningen i Alabama verkar ha blind tro på sin körförmåga, men trots detta har den sydliga amerikanska staten infört en lag som säger att det är olagligt för en förare att köra bil med förbundna ögon.

Dubai, Förenade Arabemiraten
Dubai kan med sina lyxiga resorter och fantastiska stränder verka som den idealiska platsen att tillbringa en romantisk semester på, men bli inte för tillgiven – att kyssas offentligt är olagligt och många turister har fallit offer för den här lagen under de senaste åren.

Sydostasien
Doften från durianfrukten, som finns i Brunei, Indonesien och Malaysia; är så otroligt stark att den är förbjuden på många offentliga platser i Sydostasien. Även om lagen inte är väldigt strikt, är det troligen säkrast att undvika att ta med en durianfrukt tillbaka till hotellet.