lördag, juli 31, 2010

Mig äger ingen

Jag har blivit dålig på att läsa bloggar på grund av att jobb, barn, familj och vänner tar för mycket tid. Det är väl på grund av tidsbrist mitt eget bloggande har blivit ganska oregelbundet. Trist för jag gillar att blogga, diskutera på min blogg och läsa andra bloggar. En sak som jag gillar att läsa är boktips. Så jag tänkte själv komma med några som jag nyligen läst.
Först vill jag föreslå en bok som heter Hälsningar från ondskans axelmakter skriven av Caroline Salinger. Caroline Salzinger besöker dom länder George Bush har utsett till ondskans axelmakter. Man får veta att det finns fritidsgårdar i Iran och varuhus i Nordkorea och att folk i ondskans axelmakter lever ungefär som vi gör fast kanske lite annorlunda. Boken är bra och läsvärd men ibland blir det mycket fördomar och öppna dörrar som gör att den känns som den istället för att berätta om vardagsliv sprider fördomar.

En annan bok som jag måste rekommendera som nog alla läst nu är Åsa Lindeborgs "Mig äger ingen". Ett otroligt kärleksfullt porträtt av hennes pappa som med dom flesta människors mått inte var nån bra pappa. Han drack konstant och som hon skriver "vi borstade inte tänderna innan vi la oss och våra sängar hade inga sängkläder, hon sov i pappas säng tills hon var tio år..." Överhuvudtaget är det en vacker bok om en fantastisk pappa som hade problem men ändå var världens bästa pappa. Alla vi som har någon när och kär som dricker för mycket vet att det inte är svart eller vitt. Åsas fina pappa jobbade dessutom på ett mycket tungt jobb samtidigt som hand tog hand om henne ensam och hade sitt missbruk. Alla har vi nog tänkt någon gång att dom eller dom inte är bra föräldrar men man kan ju vara en underbar förälder utan att leva upp till den manual hur föräldrar ska vara som vi Svenssom gör. En vacker och mycket självutlämnande bok.

Vaskning

Aftonbladet skriver om vaskning av champagne. Det vill säga man beställer två flaskor av en dyr champagne, dricker den ena och låter bartendern hälla ut den andra i vasken medan man och polarna kollar på. Tydligen finns ett liknande fenomen när det gäller hamburgare, dumpning, man beställer 50 hamburgare, äter en och slänger 49 stycken. Även om kvällspressen har skrivit en del om detta och det har lett till debattsidor i tidningarna tror jag inte det är så vanligt. Jag hoppas iallfall inte att det är så vanligt.

Har man som jag en gång bott hos fattiga människor som inte hade någonting. Dom kunde inte läsa eller skriva, dom hade inte el eller vatten så där fanns inte toa eller dusch eller ens en spis. Dom hade ingen egen jord och det syntes på dom att dom hade haft perioder av svält. Det är rätt många år sen jag var i Indien på det där SIDA-projektet men att leva så nära fattigdomen har påverkat mig och det går nog aldrig bort. Visst kan jag slänga mat och hälla ut dryck men då för det har blivit oätligt/odrickbart.

Har man extremt mycket pengar och vill visa det så måste det väl finnas miljoner sätt som är bättre än vaskning. Varför inte bjuda alla i baren på ett glas champagne? Eller ännu hellre varför inte skänka pengar till att hjälpa människor som dom jag bodde hos i den indiska byn? Jag har själv betalat en del av skolgången för "min" familjs då tonåriga son som idag är lärare och kan försörja sin familj. Det handlade om hundralappar så ekonomiskt var det inte så tungt för mig. Så har man råd att vaska champagne för flera tusen kan man hjälpa väldigt många indiska familjer. Eller familjer i Guatemala. Där hamnade jag också hemma hos en familj. Den gången med mitt barn. Dom hade ett barn som var bara några dagar yngre än min dotter. Både dom och jag visste att våra barns framtid var mycket olika. Deras sons framtid var att jobba som daglönare på kaffeplantagen i området från tidig ålder, det var inte säkert att han skulle få äta sig mätt varje dag och skolgången skulle nog bli ganska kort.

Det är jobbigt att skriva om detta jag har svårt att förklara den känsla som finns varje gång jag möter fattiga människor så nära för personer som inte varit med om detta. Samtidigt lever vi i samma värld och när man bor med människor utan dusch, toa, vatten, el, spis mm. som jag gjorde i Indien så märker man att även om vår utbildningsnivå och våra möjligheter skiljer oss enormt är vi inte så olika. Vi kunde sitta och småprata på kvällarna om likande saker man kan prata om med vänner i Sverige. Ämnen som kom upp var: sex, förlossningar,vädret, matlagning, filmer, skvaller om kändisar, koskötsel, höns, kameler, vattenbrist, jordbruk religion och mycket annat.

Hur som helst tror jag att ni alla håller med om att detta med att vaska champagne och dumpa hamburgare är vulgärt och har man pengar att göra detta så låt dessa pengar komma till vettigare användning. Vill man inte satsa på bistånd så bjud iallfall dom andra i baren på ett glas.

tisdag, juli 27, 2010

Heart Attack Grill och USAs fetaste städer

Vanligtvis brukar restauranger vilja hålla en profil med både god och någorlunda hälsosam mat. Klippet nedan visar en restaurang som gör tvärtom. Heart Attack Grill i staden Chandler i Arizona gör en grej av att servera så fet och ohälsosam mat som möjligt. Heart Attack Grill home of the triple bypass burger eller Heart Attack Grill taste worth dying for heter det i den egna reklamen. Burgarna är absolut gigantiska. Både klippet och Heart Attack Grills sida gör att man känner sig lite smått äcklad.



Fetma och extrem övervikt är ett stort och växande problem i många länder inte minst i USA. Den amerikanska tidningen Man's Health gjorde nyligen en undersökning där man korade landets fetaste stad. Dvs. den stad som har störst andel överviktiga innevånare. Den föga smickrande förstaplatsen fick staden Corpus Christi i Texas.

Hela listan över USAs 10 fetaste städer
1. Corpus Christi, Texas
2. Charleston, West Virginia
3. El Paso, Texas
4. Dallas, Texas
5. Memphis, Tennessee
6. Kansas City, Missouri
7. San Antonio, Texas
8. Baltimore, Maryland
9. Houston, Texas
10. Birmingham, Alabama

Nazar

Tron på "det onda ögat" är en vidskepelse från antiken som återfinns i många kulturer. Främst i västra Turkiet och Grekland men även i hela Östra Medelhavet och så långt bort som i Arabien och Indien hittar man vidskepelse om "det onda ögat"

I Turkiet finns överallt en amulett en så kallad, Nazar, som sägs skydda mot det onda ögat. Dessa finns i hemmen, på kontor, i offentliga lokaler, i butiker, på restauranger, på bussar, flygplan och tunnelbanor och många andra platser. Behöver man en Nazar som skydd finns dom att köpa precis överallt.
Man kan ofta se amuletten i form av en platt pärla eller hängande ornament gjord av färgat glas. Den förekommer även som smycke. Nazaren består oftast av cirklar eller droppformer i olika färger, bildandes ett öga.

En sida med mer information om Nazar och många bilder



fredag, juli 23, 2010

Lake Palace, Udaipur, Indien

Den vackra dammen i inlägget nedan hittar man i det fantastiska Lake Palace som ligger i Udaipur i Rajasthan i Indien. En otroligt vacker stad där det finns många gamla palats, tempel och annat intressant att se. Mest känt är Lake Palace som ligger mitt ute i sjön Pichola. Palatset byggdes på 1700-talet och är idag ett lyxhotell. James Bond filmen Octopussy utspelar sig delvis i Udaipur och Maud Adams karaktär har sitt hem i Lake Palace. Udaipur är en väldigt mysig stad som är värt ett besök.
Klicka gärna på bilden för att se den i större format.

damm i Udaipur, Indien


Klicka på bilden för att se den i större format. Det går att göra på dom flesta bilder jag publicerar här på bloggen.

lotus


Spice Bazaar, Istanbul








Yogande staty i Dehli, Indien


torsdag, juli 22, 2010

Bulgarien vs Turkiet

Det här är en mycket partisk och inte helt rättvis beskrivning men som jag skrev i inlägget nedan var jag nyligen i Istanbul. En av dom häftigaste städer jag har besökt. Jag besökte även Bulgarien och mitt spontana intryck var att det var som att resa från ett u-land (Bulgarien) till ett i-land (Turkiet). Sydöstra Bulgarien var tämligen slitet med dåliga vägar och dåliga hus. Att betala med kort fungerade i princip inte men man kunde ta ut pengar ur bankomater. Efter att under några timmar ha färdats med buss på slingriga slitna vägar genom slitna byar med fallfärdiga hus i Bulgarien kom vi in i Turkiet. Bred och modern motorväg, hus lika moderna som i Sverige eller Spanien och det gick att betala med kort överallt även på den minsta lilla bensinstation och kiosk. Förutom fårosten sirene som används till chopskasallad, en variant av grekisk sallad var den bulgariska maten inte så imponerande men i Turkiet fick vi helt gudomliga röror, kebaber och annat.

Självklart har Bulgarien sin charm och stränderna vid Svarta Havet var fantastiska och självklart ser inte hela Turkiet ut som Istanbul eller det nordvästra hörnet.

Istanbul

För tre veckor sen var jag i Istanbul. Hade väl inte förväntat mig så mycket men blev helt tagen av staden som är hur häftig som helst. En helg i Istanbul räcker inte för allt man vill se och göra så jag måste tillbaka. Vi betade av en hel del sevärdheter som Grand Basar, Hagia Sofia, Blå Moskén, Hipodromen, båttur på Bosporen och Topkapi palatset. På Topkapi palatset hade dom en massa reliker som t.exl lite av Mohammeds skägg, Moses vandringsstav, Abrahams kastrull och litet annat. Mohammeds mantel fanns också men den höll dom lägligt gömd. Men bäst var ändå den fantastiska utsikten över Bosporen och Marmarasjön.
Den turkiska maten var fantastisk och att bara promenera runt i Istanbuls gamla delar är som att gå i ett stort museum. Ett mycket backigt museum. Atmosfären är fantastisk.

Nu hade jag tänkt lägga upp en bildkavalkad från Istanbul men det kommer senare eftersom min kamera med alla bilder är fast i den småländska skärgården.

Men som resmål är Istanbul hur häftigt som helst. Funkar att åka över en weekend och det finns något för alla. Här finns fantastisk shopping oavsett om man vill köpa märkeskopior av klockor och väskor eller om man vill köpa äkta vara. Här finns hur mycket historia som helst och stans arkeologiska museum är ett av världens största. Här finns också fantastisk mat och mysiga restauranger och ett häftigt storstadsliv. Stan har 15 miljoner innevånare. Jag upptäckte också att det verkar vara ett stort resmål för spanjorer. Jag hörde spanska överallt vid sevärdheter jag besökte och försäljare på gatan tilltalade mig både på spanska och engelska.
Har ni missat denna pärla och har chansen att åka dit så gör det. Bildkavalkad kommer.
Här finns en cityguide för Istanbul med mängder av länkar.

lördag, juli 17, 2010

Grattis Spanien!

Jag har verkligen försummat den här bloggen. Dels har jag jobbat för mycket, dels har det varit fotbolls-VM och dels har jag varit utomlands och inte varit uppkopplad en enda sekund. Men nu har faktiskt mitt bloggsug kommit tillbaka. Så jag tänkte försöka få till minst ett inlägg om dagen. Dessutom har jag varit ute och rest och kan bjuda på bildkavalkad och roliga berättelser.

Men den första bilden jag tänkte slänga upp är en bild från Malaga, glada malaguenos firar Spaniens VM-guld. Notera bläckfisken. Den numera världsberömda bläckfisken Paul har blivit så populär i Spanien att Madrids zoo försöker köpa honom. Okänt hur mycket dom har erbjudit det tyska akvariet där han bor men det ryktas att det är en mycket stor summa.