tisdag, juni 01, 2010

Svenskarnas resvanor

Idag var jag på Vagabonds pressfrukost om hur svenskarnas resvanor har ändrats dom senaste tio åren. Förutom att vi fick äta en stor god hotellfrukost fick vi också lite intressanta fakta.
Vi reser mer nu än för tio år sen. Fler reser utomlands även om vi såg en liten dipp i resandet 2009 så har det nästan återhämtat sig nu.
Det land utanför Norden och Baltikum dit överlägset flest svenskar reser är Spanien. Till Spanska fastlandet, Mallorca och Ibiza reser varje år över 700000 svenskar och till Kanarieöarna reser årligen 400000 svenskar.
Det största resmålet utanför Europa är inte helt oväntat Thailand som årligen besöks av över 400000 svenskar. Till Kina åker ca 50000 svenskar och till Indien 23000. En siffra jag nog trodde skulle vara högre. Men detta handlade bara om turistresor och inte affärsresor för då blir det fler till dom länderna.

Egypten är ett resmål som ökar starkt liksom Sydafrika, Tunisien och Kroatien.
Relativt få svenskar reser till Latinamerika. Dominikanska republiken som är det populäraste resmålet i regionen besöks årligen av 16000 svenskar och till Mexico reser 7000 svenskar varje år. Lite förvånande tycker jag men det förklaring som gavs var att det fortfarande är relativt dyrt att resa till Latinamerika och att språket är ett problem. Det är svårt att klara sig om man inte kan spanska. Engelska fungerar dåligt. Visserligen kan jag hålla med om det men samtidigt så tror jag att man klarar sig ganska långt med en parlör och lite teckenspråk.

Det har blivit mycket billigare att resa. En man på pressfrukosten berättade att han nyligen fick tag i en kampanjbiljett till Indien för 3500 kronor. Det var extremt billigt men för 4000-5000 kronor brukar det inte vara något problem att komma till Indien. Han berättade vidare att första gången han reste till Indien 1983 betalade han 5500 kronor för sin resa och då hade han verkligen letat fram en billig biljett. Det var lika mycket som hans lön på den tiden. Idag betalar vi nästan lika mycket för samma resa men har betydligt mer i snittlön.

Världsturismen ökar också kraftigt till följd av en växande medelklass i länder som till exempel Kina och Indien. Turismen i världen når sin topp under sommarmånaderna. Det gör också det svenska utlandsresandet men vi har också ganska många resor i oktober. Där skiljer vi oss lite från andra länder.

Skicka dom till Haag

Jag skulle vilja skriva mer om Israels attack på Ship to Gaza. Men jag saknar ord. Det är så upprörande och vidrigt. Att med vapen och militär attackera och döda hjälparbetare som transporterar förnödenheter till fattiga behövande människor borde inte få ske ostraffat. Dom ansvariga för det här borde ställas till svar inför den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag. Jag tycker det är skönt att världen reagerar unisont på detta även om Israel inte verkar bry sig nämnvärt om omvärldens fördömande.