lördag, augusti 15, 2009

frånvaro

Det känns lite fånigt att ursäkta sig för att man inte bloggar. Nåväl. Jag tänker inte sluta. Mina barn har varit lediga från skola/fritids så jag har hittat på kul saker med dom och varit väldigt offline. Vi har besökt Parken Zoo i Eskilstuna, något som rekommenderas. Väldigt mycket skojiga och exotiska djur och inte särskilt dyrt men ät inte inne i parken , varken gott eller prisvärt. Usch.

Dessutom har dom båda fyllt år vilket fick firas i två dagar p.g.a inte alla hade möjlighet komma från samma dag. Båda barnen fyller år samma dag men det är sex år mellan dom. Lite kul tycker dom själva.

I helgen blir det minigolf och lite annat men kanske är jag tillbakka redan då om inte annat så efter helgen. Mitt bloggsugen har inte varit så enormt men det brukar gå i perioder så jag kommer igen.

söndag, augusti 02, 2009

Det var en gång pojken med guldbyxorna

Det finns filmer man såg som barn som fortfarande håller. Såg nyligen några avsnitt av den franska tecknade serien Det var en gång eller ska jag vara ärlig såg jag den på spanska och då heter den Era una vez. Kunde välja mellan spanska och franska. Försökte lite med franska och förstod en del men mycket hann jag inte med. En lättnad att gå över till spanska. Men serien är mycket bra och håller definitivt än. Funderar på att skaffa den på dvd i ett försök att få mina barn att bli lika förtjusta i historia som jag. Hittills har inte mina försök lyckats så bra. Dom brukar gnälla över att när vi är någonstans ska vi alltid kolla på några gamla trista stenar eller ruiner.

För en tid sen hade jag det tvivelaktiga nöjet att se alla avsnitt av Pojken med guldbyxorna en serie jag har ett minne av att jag tycket var bra som barn. Men vi hade ju så torftig TV när jag var liten så att nåt då ansågs bra säger kanske inte så mycket. Pojken med guldbyxorna tillhör inte det som är bra. Borde fallit i glömska för längesen. Lite kul sjuttiotalsmiljöer men annars inte alls bra.

SIDA, OTAN och UE

AIDS heter SIDA på både spanska och franska. Síndrome de inmunodeficiencia adquirida och på franska Le Syndrome de l'ImmunoDéficience Acquise. När jag pluggade i Sevilla för så där hundra år sen och med färre barn hade vi en fest i min lägenhet där vi spelade hög musik. Lägenhetens balkong vette mot en av stans gågator där det var liv och rörelse dygnet runt (utom på sirsten några timmar på eftermiddagen). En svensk kille laddade cd-spelaren med Ebba Gröns gamla hit Staten och Kapitalet. I refrängen sjunger som SIDA vid SIDA på några ställen. Detta dånade ut över flanerande spanjorer som lite undrande kollande upp mot lägenheten.

En kompis berättade att hon hade en släkting som var anställd på det svenska hjälporganet SIDA. Denna släkting hade vandrat runt i Paris med en SIDA-t-shirt och en hel del människor hade stirrat.

Men naturligtvis behöver man inte stirra på någon som har AIDS. Detta var under den värsta nojjan på 80-talet då det pratades om att folk kunde bli smittade i simbassänger och annat fånigt. Idag vet ju alla att man kan bad tillsammans med någon som har AIDS, man kan kramas, skaka hand och alla andra vardagliga saker utan att bli smittad. Visst finns det många som har oturen att smittas vid en ett enda samlag eller en enda blodtransfusion men det är trots allt ganska svårt att bli smittad. Det finns otaliga exempel på människor som levt tillsammans och den ena har varit ovetande om att partnern har haft HIV i flera år utan att bli smittad. HIV och AIDS är inget skamligt utan något som kan drabba vem som helst. I vissa länder i Afrika är det ett oerhört problem som slår ut stora delar av befolkninge. Där finns inte dom bromsmediciner som gör att man kan leva ett vanligt liv som vi i den rika världen har tillgång till.

Men nu kom jag på ett sidospår. Det här att vända förkortningar finns det fler spanska exempel på NATO heter till exempel OTAN på spanska La Organización del Tratado del Atlántico Norte. EU kallas UE La Unión Europea men FN kallas också FN Frente Nacional.

ETA

I onsdags exploderade en bomb i den nordspanska staden Burgos. Ingen dödades men över 30 personer skadades. I torsdags dödades två personer av en bomb på Mallorca. Den baskiska separatiströrelsen ETA tros ligga bakom.

Eftersom jag brukar skriva om Spanien har jag tänkt att jag borde kommentera det här. Dock är jag ingen expert på ETA och det känns lite svårt att skriva om då mycket blir gissningar grundade på sånt spanska vänner sagt och jag har läst i spanska tidningar.

ETA vill ha ett självständigt Baskien. Denna kamp driver man med bland annat våld och bombdåd som vilken terrororganisation som helst. Cirka två tredjedelar av Baskien ligger i Spanien resten i Frankrike. ETA bildades 1959 och hade under Francos regim ett visst stöd. Då baskerna fick utstå ett väldigt hårt förtryck under diktaturen. Då gick mycket av den väpnade kampen ut på att förstöra infrastruktur men även politiska mord och bomber stod på agendan.

Jag har själv bara turistat i Baskien och njutit av vacker natur, vackra städer och Spaniens bästa kök. Jag känner egentligen bara en person mycket vag som har baskiskt påbrå och vi har aldrig pratat politik. Men mitt intryck är att ETA idag inte har särskilt stort stöd varken i Baskien eller övriga Spanien. Däremot finns det en separatistisk rörelse eller önskan bland basker men den inkluderar inte våld och terror. Spanska regioner har väldigt långtgående självstyre och Baskien har ännu mer självstyre än andra regioner.

Idag är förutsättningarna helt andra än under Francos diktatur. Man kan bilda en politisk rörelse , driva opinion, skriva insändare, ordna demonstrationer, tala på torget o.s.v. för Baskisk självständighet. Dock är ETA klassad som terrororganisation och förbjuden. ETAs terrordåd har aldrig drabbat "civila" men poliser, militärer och politiker riskerar att drabbas. En ung PSOE-aktivist (PSOE är ungefär som Socialdemokraterna Sverige) sa en gång till mig att hon förkastade ETA för i en demokrati ska det inte vara förenat med fara att engagera sig politiskt.

Hur deras stöd egentligen ser ut i Baskien kan jag inte uttala mig om men det har varit stora demonstrationer mot ETAs våld i många baskiska städer. När jag bodde i Madrid placerade ETA ut bomber på kullar bredvid en motorväg straxt norr om staden. Man ringde och förvarnade om detta. Polisen spärrade av vägen och sprängde bomberna så jorden yrde men vägen påverkades inte. Tämligen menlöst då.

Jag har en känsla av att ETAs stöd minskat, nyrekryteringen har också minskat och många av ledarna sitter fängslade. Terror är inget varken basker eller spanjorer stödjer och det ses som ett problem att detta fortfarande pågår i en västeuropeisk demokrati. Fast svenska nyheter har mest fokuserat på svenskar som får vänta en vecka på att resa hem från Mallorca eller betala dyrt för att ta sig därifrån på annat sätt.

Om någon vill läsa mer om ETA så finns det några utomordentligt bra kapitel i Thomas Gustafssons bok Spanien sol och skugga och Wikipedia är alltid en bra start om man vill få ett hum om ett ämne. Det här är verkligen ett komplicerat ämne som egentligen kräver mer än ett så här ytligt blogginlägg.

lördag, augusti 01, 2009

Internationella spanska klädkedjor

HM är stort, välbesökt och mycket populärt i Spanien. Få av mina spanska vänner kände dock till att det var svenskt och hade grundats i Västerås 1947.

Spanien har också flera egen klädkedjor som påminner om HM. Två av dom internationellt största och mest kända är Zara och Mango. Båda finns representerade i många länder däribland Sverige. Zara startade sin första butik i A Coruña i Galicien 1975 och Mango öppnade sin första butik i Barcelona 1984. I mars 2006 tog Zara över förstaplatsen från HM som Europas största klädeskedja sett till omsättningen. Mango har fått den kända spanska skådespelerskan Penelope Cruz att designa en kollektion för dom. Liksom hennes i Sverige inte lika kända skådespelande syster Monica. Zara har förutom kläder även heminredningsbutiker och skor. Vilket HM också börjat med men jag tror heminredningen bara säljs på nätet.

Vilken av affärerna som har snyggast och mest prisvärda kläder är väl både en smaksak och varierar från säsong till säsong. Själv har jag handlat kläder på alla tre affärerna och ingen av dom är mer favorit än den andra. Fast jag har nog fler klänningar från HM än från Zara och Mango tillsammans och en hel del klänningar köpta på HM i Spanien.

Om någon som läser här är intresserad av att kolla kläderna, jämföra butikerna eller se var det finns en HM, Zara eller Mango i närheten av där man bor kan kolla deras sidor.

p-piller för män

För en tid sen hörde jag på radion om p-piller för män. Det finns tydligen fungerande p-piller eller p-stavar för män men eftersom det inte finns någon efterfrågan satsar inte läkemedelsföretagen på det. På radion gick dom ut och fråga män på stan om dom skulle kunna tänka sig använda p-piller. Samtliga svara nej. En hade t.o.m den smarta kommentaren "Varför ska jag ta p-piller det är ju inte jag utan hon som blir med barn"

Eftersom väldigt många tjejer äter p-piller eller använder andra liknade preventivmedel med hormoner trots att dom får biverkningar av det. Alla tjejer känner nog någon tjej som får biverkningar av p-piller eller så har man själv fått det. Ändå fortsätter många med p-piller för det känns som det inte finns alternativ och lite biverkningar kan man stå ut med. Mår man för dåligt kan man ju prova en annan sort eller minipiller.

Jag tycker p-piller för män låter alldeles lysande. Då kan ett par turas om. Under en period äter hon p-piller eller något annat och under en annan period gör han det. Det manliga p-pillret hade ungefär samma biverkningar som det kvinnliga enligt gynekologen i programmet. Om dom flesta kvinnor står ut med det borde väl män också kunna göra det. Eller är dom som fick frågan på stan undantag?

Idag finns ju bara kondom och sterilisering för män. Kondom är så klart bra av många skäl men sterilisering kan ju vara lite drastiskt. Dessutom måste man vara 25 år och helt säker på att man inte vill ha barn.

En fördel med att ta p-piller eller ha p-stav som det skulle handla om för män är ju att du faktiskt har koll på preventivmedlet. För som det är nu tror jag många killar är nöjda med att tjejen säger att hon har p-piller och sen är det inte mer med det. P-piller kan glömmas att ta, man kan spy eller få diarré och i extrema fall skulle hon kunna säga att hon tar piller fast hon inte gör det. Det sista är så klart förkastligt men det har säkert förekommit. Självklart är det ideala att man kan prata med varandra om sånt här men det är inte alltid verkligheten är så som den borde vara.

Kanske skulle en lösning vara att båda kallas till gyn när det är dags att prata preventivmedel och då få information inte bara om p-piller för kvinnor utan även för män. Sen kan varje par besluta hur dom vill göra. Kanske skulle då fler killar kunna tänka sig använda p-piller. Tror också det skulle vara bra för att ändra attityder att preventivmedel är något kvinnor går i väg och ordnar. Många kvinnor skulle nog uppskatta att ha sin partner att hålla i handen under undersökningen.

Så klart är det upp till var och en hur man vill skydda sig om man inte vill bli gravid men det vore inte fel om det fanns fler alternativ för män och att det var lika självklart att mannen skulle använda p-piller (eller likande) som att kvinnan skulle göra det. Att det vore självklart att gå tillsammans till barnmorskan när det är dags att skaffa preventivmedel.

Själv ätar jag inte p-piller och det var väldigt längesen jag gjorde det och när jag gjorde det mådde jag inte dåligt av det. Fast jag kände ändå en viss olust att stoppa i mig ett piller som så många andra kvinnor jag känner fått biverkningar av. Sen många år vill jag helst undvika det och det finns andra alternativ. Om jag ska vara väl personlig så är faktiskt min son resultatet av ETT ENDA glömt piller. Vilket var alldes härligt, underbart och fantastiskt och aldrig tal om att vi inte ville ha barn just då även om vi inte hade planerat det. Men så ser ju inte alltid livet ut. Det kan vara väldigt olägligt att bli gravid för vissa och i vissa situationer i livet.

Jag tror det handlar om attityder som borde bekämpas för jag tycker att det borde finnas fler preventivmedel för män och det borde vara lika självklart att mannen äter p-piller som att kvinnan gör det.