torsdag, oktober 30, 2008

Bangkok



Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit
är det fullständiga namnet på Thailands huvudstad Bangkok. På thai ser det ut så här กรุงเทพมหานคร อมรรัตนโกสินทร์ มหินทรายุธยามหาดิลกภพ นพรัตน์ราชธานี บุรีรมย์อุดมราชนิเวศน์มหาสถาน อมรพิมานอวตารสถิต สักกะทัตติยะวิษณุกรรมประสิทธิ์

Jag var i Bangkok för några år sen och ogillade inte staden på något sätt men blev inte heller så förälskad i staden som jag blivit i många andra städer. Har inte direkt haft någon längtan tillbaka som jag har haft till många andra platser. Har även haft lite svårt att förstå att "alla" svenskar älskar Thailand. Själv har jag blivit mycket mer förtjust i både Kina och Indien och en del Latinamerikanska länder, Mexico är en verklig favorit.

Fast nu i efterhand har jag blivit mer och mer sugen på att åka tillbaka till Thailand någon gång. Kanske inte första prioritet men lite sugen är jag. För visst finns det mycket fint att se , shoppingen är billig och bra , maten god och människorna vänliga. Kanske beror mitt nyvaknade Thailandssug på den svenska höstkylan , kanske på att jag lärt känna lite thailändare. Känner en otroligt gullig thailänsk kvinna som gärna vill presentera mig för alla thailändare här i stan. Alla jag mött har varit så otroligt trevliga och gulliga.

Eftersom många svenskar har varit i Thailand , säkert en hel del av er som läser här , undrar jag lite vilka ställen som ni skulle rekommendera utöver Bangkok? Jag har visserligen ingen resa planerad just nu men kul med lite tips inför framtiden.

I brist på thailändsk värme ska jag avnjuta en lunch på den thairestaurang i stan som enligt min thailänska kompis gör den bästa och mest autentiska thaimaten. Jag är väldigt förtjust i asiatisk mat , gärna kryddstark. Jag har aldrig varit där så det ska bli väldigt spännade. Imorgon blir det dessutom thaimat till middag hemma hos en thailändsk kompis. Det blir troligen ännu bättre än restaurangen.


Den legendariska back-packer gatan Khao San Road i Bangkok. Kul ställe på ett sätt men jag tror inte jag kommer att bo där vid mitt nästa besök i staden. Något jag gärna gör igen är besöker Grand Palace och tar en båttur på kanalerna. Skulle också gärna besöka andra delar av Thailand både öar , uppe i norr och södra delarna samt gärna se en del av grannländerna Kambodja och Laos och besöka Malaysia igen.
Kom gärna med Thailands- och Bangkok- tips!

onsdag, oktober 29, 2008

olivpress i Pompeji

Posted by Picasa


Se fler ordlösa bilder hos Nejma

tisdag, oktober 28, 2008

att lära sig språk

Jag gillar verkligen språk och skulle väldigt gärna lära mig fler. Idag pratar jag bara engelska och spanska riktigt bra. Har läst franska i skolan och förstår väldigt mycket, i text kanske också tack vare min spanska, men jag pratar riktigt risigt och kan inte alls säga det jag vill när jag vill det. Eftersom jag är en stor frankofil som älskar landet , språket och kulturen skulle jag verkligen vilja bli bra på franska någon dag. Lägga ner lite tid på att ta lektioner i språket och besöka Frankrike regelbundet. Idag är Freds och Mandys bloggar min enda regelbundna träning i franska.

Så finns det så klart flera andra språk jag gärna skulle försöka lära mig den dag jag kan franska hyfsat. Vore kul att lära sig lite kinesiska eller japanska och även ryska och arabiska vore spännade att kunna lite. Men först och främst franska.

Hörde om en tjej som läst franska flera år på univetsitetet och skrivit en uppsats om skillanden mellan an och année , alltså ordet år som finns i både maskulin och feminin form på franskan. Den här tjejen tyckte att grammatiken skrämmer bort folk från franska (och andra språk) med passé simple, passé composé och andra böjningsformer. Hon ansåg också att grammatiken inte är så effektiv i början av inlärningsprocessen utan snarare ett hinder. Man borde börja lära sig språk på samma sätt som små barn lär sig tala - genom att bara sätta samman ord utan att tänka på hur de sägs , som "titta lampa". Om barn kände press att tala grammatiskt riktigt skulle vi nog inte börja prata allas trodde hon.

Jag tycker det är ett intressant resonemang. Själv har jag lärt mig spanska som vuxen och det har varit ett ganska trist tragglande med grammatik och böjningsformen ibland. Minns att jag en gång fick besök av en kompis när jag satt med spansk grammatik och det kändes trögt och jag sa surt till min kompis "Vem uppfann grammatiken och vad fick han för straff?"

Samtidigt känner jag att det är otroligt bra med grammatiken när man lär sig ett nytt språk för då vet man direkt i vilket sammanhang olika böjningsformer ska användas. Jag känner nog att trots att det är ganska torrt och tråkigt att plugga grammatik och lära sig olika verbböjningar är det väldigt vikigt när man lär sig vissa språk. Böjer man inte spanska verb rätt kan det bli väldigt konstiga meningar så det är bra om det sitter. Enstaka ord kan man alltid slå upp eller försöka förklara för den man pratar med "det är en sån som man använder till det och som ser ut så ..."

Så även om jag tyckte det var ett intressant resonemang att lära sig språk på barns vis så känner jag att grammatik är visserligen ganska trist men det underlättar otroligt mycket i inlärningen av ett nytt språk. Så måste man förstår prata på , inte vara rädd för att göra fel , lyssna , läsa , se på TV o.s.v för att liksom komma in i språket. Bäst är det förstår om man kan tillbringa en tid i landet där språket talas och studera språket där. Någon som har andra tips hur man så snabbt och effektivt som möjligt lär sig ett nytt språk? Tar gärna också emot tips hur jag ska komma igång med franska.

barnkalas igen

Min dotter går i första klass. Dom är bara 12 barn i klassen och alla har gått tillsammans på samma skola i nollan när dom var sex år. Det har alltid varit en hel del kalas och det är populärt. Vi hade barnkalas där hennes hela klass och två andra kompisar till henne var bjudna. Det var hur kul som helst. Jag har alltid trott att alla bjuder hela klassen när dom har kalas. Nyligen berättade dottern att en kille hade haft kalas och bara några från klassen var bjudna men hon brydde sig inte så mycket verkade det som. Hon ryckte på axlarna och sa han får väl bjuda vilka han vill. I helgen ska hon på ett kalas där nästan hela klassen är bjuden , alla utom ett par stycken.

Naturligtvis kan man inte bestämma hur andras barnkalas ska se ut och vilka dom ska bjuda. Men jag tycker det känns fel att exkludera några ur klassen redan när dom är så små. Borde man inte alltid bjuda alla? Som förälder har man ju en del att säga till om när det gäller barnkalas och då kan man väl säga till barnet att vi bjuder hela klassen och inte låta barnet bestämma han eller hon får inte komma. För det kan säkert lätt bli så att det är samma personer som aldrig blir bjudna på kalas. Att ofta bjuda alla utom ett par stycken främjar knappast sammanhållningen i klassen eller minskar risken för mobbning.

Samtidigt är det en svår fråga för man kan inte bestämma vilka andra ska bjuda på sina kalas. Kanske är det fånigt av mig att tycka att det är en självklarhet att bjuda hela klassen när barnen är så små och det är så få barn i klassen. Man kan förstås inte kräva att alla ska göra det bara för att jag tycker det känns bäst. Just min dotter har inga problem att få komma på kalas men hur känns det för dom barn som sällan blir bjudna? Måste också vara jobbigt för deras föräldrar. Varför börja med såna kalas då inte alla är bjudna redan i ettan och finns det något man kan göra åt det?

dejtande singelmammor i TV

Egentligen borde jag inte skriva om ett TV-program jag inte har sett. Fast jag kan inte låta bli. Bland alla dokusåpor där bönder söker fruar och sånt har TV3 ett program som heter Ensam mamma söker. Om jag förstått det rätt handlar det om några singelmammor som ska dejta och hitta kärleken i TV. Tydligen ska ett antal män bo hemma hos mammorna och barnen och röstas ut en och en och barnen är med och råder mamma vilken kille hon ska välja.

Den här typen av program intresserar mig inte alls och dessutom har jag bara SVT och TV4. Jag har väl lite svårt att förstå att människor vill dejta i TV, jag skulle aldrig göra det , men visst alla gör som dom vill. Det jag reagerar på är att barnen är involverade i programmet och ska umgås med och vara med och välja bland mammas olika dejter. Vuxna människor gör så klart som dom vill men att ha med barn i någon slags dejting-såpa tycker jag känns helt fel.

I den vanliga världen utanför TV-kameror tror jag att dom flesta singelföräldrar inte vill involvera barnen i sitt dejtande och väntar tills det känns seriöst om dom ska låta barnen träffa en ny partner.

Jag har inte själv skilda föräldrar men kan tänka mig att dom flesta barn tycker det är otroligt jobbigt när föräldrarna går isär. Många barn med skilda föräldrar önskar säkert att mamma och pappa ska bli tillsammans igen. Att då behöva träffa olika nya partner till mamma och pappa som sen kanske försvinner efter en tid gör nog inte saken lättare. För att någon fortsätter hålla kontakt med sitt ex barn är nog väldigt ovanligt. Jag har faktiskt hört dom som saknat barnen till exet som dom kanske varit ihop med flera år men det blir liksom inte så att man har kontakt ändå.

Jag borde inte skriva något om ett program jag inte har sett och jag vet inget om mammorna och vilka åldrar barnen är i. Fast jag blir lite undrande över vilka mammor som vill exponera sina barn i en dokusåpa bara för att dom eventuellt ska kunna träffa någon. Jag tror inte att barn utgör något hinder om man vill träffa någon och jag tror det finns bättre sätt att göra det än i en TV-såpa.

Läste förresten att en gammal dokusåpa-kändis från Big Brother skulle få ett eget dejting program i någon TV-kanal. Tydligen ska även henns två barn vara med när hon letar efter den rätte i TV. Är någon intresserad av att dejta henne framför TV-kamerorna så kika här

Bönderna som söker fru i TV gör det så vitt jag vet utan barn. Känns lite bättre. Om man nu ska ha en dejting-såpa för en viss yrkeskategori varför just bönder? Bönder har väl genom historien aldrig haft några större problem att fortplanta sig? Vad blir nästa koncept? Ica-kassörskor söker man? Arbetsförmedlare söker? Dammsugarförsäljare söker fru? Bårhusarbetare söker man? Slaktare söker fru?

Jag förstår mig nog inte riktigt på grejen med dokusåpor och att det har kunnat bli så stort. Fast vuxna får göra som dom vill men jag ogillar att man blandar in barnen.

Jag var förresten i Cadiz i Spanien när en kille från staden vann spanska Big Brother (Gran Hermano) och det gicks ut på gatorna och jublades , fyrverkerier avfyrades och när kille återvände till Cadiz fick han åka i cortege genom staden och vinka till hyllande folkmassor från rådhusets balkong. Han och hans flickvän figurerade sen flitigt i den spanska skvallerpressen och TV-programmen som är som en TV-version av skvallerpressen hela sommaren. Vad som sen hände killen och om Gran Hermano fortfarande visas på spansk TV har jag ingen aning om. Den våren och sommaren verkade det vara en väldigt succé i Spanien men det är ganska många år sen.

måndag, oktober 27, 2008

vikarierande utan ord - katedralen i San Cristobla de las Casas , Chiapas , Mexico

Posted by Picasa


Tårtan

Jag känner en som har den gamla kultserien Tårtan på dvd. Jag har fått låna den och jag, min dotter och min pappa har tittat en hel del i helgen. Alla blev vi lika roade trots att pappa och jag inte tillhör målgruppen för ett barnprogram. Verkligen en serie jag kan rekommendera för alla er som mot förmodan har missat den. Min dotter blev så förtjust att hon i telefonen till han som äger dvdn försäkrade sig om att det är ett långlån. Saknade han den var han välkommen att komma hem till oss och titta med henne och hennes gosedjursapa Sigge. Får väl se om han får "Tårtan-abstinens" och antar erbjudandet. Jag har inte sett serien sen jag var barn och den gick på TV. Som vuxen kan jag väl konstatera att den är lite ojämn men vissa avsnitt är riktiga pärlor , sjukt roliga.

För er som inte sett den eller inte minns så är det tre bröder som lämnar sjömanslivet och blir ägare till ett bageri.
  • Janos - Den äldste av de tre bröderna. Han går alltid klädd i alltför små kläder och är gruppens realist. Han ser sig själv som "nästan chefen" över butiken och gör sitt bästa för att bestämma över sina bröder. Han är ofta på ett glatt humör, men är något lättstött. Han har även en extrem degfobi.
  • Hilding - Mellanbrodern. Ivrig och nyfiken, men blir lätt besviken. Hilding kan verka något nedstämd men har ett barns nyfikenhet. Han klampar omkring i tofflor, och bär alltid en smutsig basker. Hilding visar sig vara modigare än vad man kan tro, då han i avsnitt tre räddar apan Saba undan djurskötarna.
  • Frasse - Den yngsta brodern. Han är extremt klumpig, och något trögtänkt, men alltid glad. Han har en stor aptit för både deg och socker, och han älskar djur.
Ingredienserna är till det populära tårtreceptet är "socker, grädde, nötter, mandelflarn, en liten ros av marsipan, smörkräm, krikon, snabbkräm, gott gelé, Frasses deg, en flaska saft och så en liten klick med sylt"
Innehållet är ofta avsiktligt lätt motbjudande, och har karakteriserats som en makaber blandning av "Freud, deg och snorkråkor".De tre bröderna driver bageriet på ett sätt som inte når upp till gängse hygieniska krav. Detta är också anledningen till att myndigheterna i seriens sista avsnitt stänger bageriet, varvid de tre bröderna motvilligt blir tvungna att gå till sjöss igen. Mycket av handlingen var improviserad, men varje avsnitt var en parodipå en filmgenre; till exempel var ett avsnitt filmat som film noir och avsnittet med Mjölmannen parodierade superhjältar enligt skaparen Carl-Johan de Geer.

Det här klippet tillhör inte dom bästa avsnitten men var det enda jag hittade på youtube. Visst blir man sugen på att se mer? Dvdn innehåller alla 14 avsnitt och lite extramaterial. Jag gillar särskilt avsnitten med apan Saba och när hälsovårdsnämnden hittar spindlar, möss och fåglar bland bakverken och i ströbrödet.



Här hittade jag en intervju från 1997 med två av huvudpersonerna och lite klipp från serien.

söndag, oktober 26, 2008

Obama , McCain och Obama

Nu är det bara en dryg vecka kvar tills USA väljer en ny president. Jag har inte följt presidentvalet så mycket men helt är det ju svårt att undvika om man läser tidningar och tittar på nyheter. Just nu tyder det mesta på att USAs nästa president kommer att heta Barack Obama. Jag har länge trott att republikanerna skulle dra igång sitt propagandamaskineri och McCain till slut skulle vinna. Nu verkar det inte så. Personligen så ser jag nog hellre att Obama blir nästa president. Innan Obama blev demokraternas kandidat trodde jag länge på Hillary Clinton och jag tror nog inte det är omöjligt att hon kommer att kandidera i ett framtida presidentval.

Jag gjorde det här testet där jag fick veta att jag är socialliberal och ekonomisk vänster och Obama är den kandidat som står mig närmast , jag delar 76% av hans åsikter. Jag delar tydligen 70% av Hillary Clintons åsikter men bara 33% av John McCains åsikter och 36% av Rudy Guiliani , den före detta borgmästaren i New York, åsikter. Även om inte alla frågor och påståenden var inte alltid helt lätt att svara på så var det lite kul att göra testet.

Generellt så har jag lite svårt att sympatisera med både republikaner och demokrater. Tycker det är lättare att sympatisera med politiker i Sverige och andra Västeuropeiska länder. Amerikansk politik och amerikanska politiker skiljer sig lite väl mycket från sina europeiska kollegor. Jag tycker också att i USA-val spelar familj och religion en roll som borde höra mer till det privata och inte till politiken. Tycker det är skönt att det inte är så i svensk och europeisk politik men jag kanske bara är ovan vid amerikansk politik och livsstil i allmänhet.

Fast självklart är det intressant och betyder en del vem som kommer att vara president i USA dom närmaste fyra åren.

I den lilla japanska staden Obama på den japanska västkusten har jag hört att man hoppas på Barack Obama. Enligt dom styrande i staden hoppas man att en president med samma namn som staden ska kunna ge dom lite gratis PR och öka den obefintliga turismen. Idag bor drygt 32000 människor i staden Obama och huvudsakligen lever man på fiske men i trakten finns fina stränder som skulle kunna locka badsugna turister. Man hoppas på att om en amerikansk president med samma namn blir vald kanske han kan besöka staden och tacka för stödet.


En annan av stadens sevärdheter är Myotsu-ji templet. Dessutom kan staden Obama bjuda stressade japanska storstadsbor på lite skönt småstadslugn.

Den 4 november är det presidentval i USA och då får vi veta om det blir Obama eller McCain som blir USAs nästa president.

ny header

Jag har tagit bort min gamla header med bilder från olika delar av Spanien. Vet inte om det är tillfälligt eller inte. Tänkte höra med er som brukar kika in här , ska jag behålla den jag har nu eller ta tillbaka den gamla med olika Spanien-bilder?

Är det någon vet eller vågar gissa vilken stad min nya header föreställer? Kul om ni vågar gissa.

Posted by Picasa


Den gamla som kanske snart kommer tillbaka är ett fotomontage. Det är fem bilder från Spanien.
Den första föreställer La Giralda i Sevilla.
Även den andra är från Sevilla och det är stans berömda tjurfäktningsarena La Maestranza. Tredje bilden är en gränd i den gamla stadsdelen Barrio de Santa Cruz i Sevilla.
På fjärde bilden syns Playa Teresita på Teneriffa.
Femte och sista bilden är den berömda statyn av Cibeles i Madrid.
Klicka på bilden för att se den större.

fredag, oktober 24, 2008

Cadiz



Cadiz är en underbar stad i södra Spanien. På satellitbilden ovan kan man se att staden ligger på en smal halvö. Med sitt läge på en halvö vid den andalusiska atlantkusten tycks Cádiz vara omringat av hav. De smala gatorna och gränderna med sina vita hus mynnar nästan alla mot havet, ofta i båda riktningarna. Vilket ger staden ett speciellt ljus. Det var också över havet som fenicierna kom för över 3 000 år sedan för att grunda en ny stad.

Cadiz grundades av fenicierna för över 3000 år sen och är den äldsta stad i Europa som varit kontinuerligt bebodd till och med äldre än Rom och Athen.

Staden har en nästan karibisk känsla och staden fick faktiskt föreställa Havanna i Bond-filen Die Another Day. Här hålls också en av Spaniens största karnevaler som jag har besökt och det var jättekul. Kan rekommenderas.

Staden är omgiven av fantastiska stränder och det vimlar av små mysiga tapasbarer där man kan äta fantastiska fiskrätter som med fördel sköljs ner med ett glas fino. Fino är torr sherry som tillverkas i området kring Cadiz. För den som är intresserad finns möjligheter att besöka bodegor i området, lära sig mer om tillverkning av vin och sherry och provsmaka. Även det kan rekommenderas.

Cadiz är verkligen en pärla och väl värd ett besök. Än så länge har inte den internationella turismen hittat hit på samma sätt som till det närbelägna Costa del Sol. Stämningen i staden är "laid-back" och innevånarna är vänliga och lätta att komma i kontakt med. En stad att förälska sig i och definitivt en av mina spanska favoritstäder. Just nu skulle det inte vara fel att byta det svenska höstrusket mot en café cortado eller ett glas tinto de verano på någon bar på det mysiga torget Plaza de Mina i Cadiz eller kanske en promenad längs havet.

Den som besöker Cadiz och vill se alla sevärdheter på egen hand kan följa La Linea Roja - Den röda linjen. En på gatan målad röd linje som tar besökaren genom större delen av den historiska delen av Cadiz. Jag har då och då tjatat om hur underbart Cadiz är här på bloggen. Jag skulle nog kunna skriva hur mycket som helst och ösa superlativ över staden men istället blir det bildkavalkad.


Cadiz i solnedgången






Playa Caleta




katedralen


stadshuset


den romerska teatern
Posted by Picasa

mer Segovia

I måndags när jag la ut bilder till fotokedjan Utan Ord valde jag att visa den romerska akvedukten i den lilla vackra staden Segovia som ligger 10 mil nordväst om Madrid.

Staden är verkligen otroligt mysig med trånga vindlande gränder , sin välbevarade ringmur, vackra hus och kyrkor omgiven av höga ofta snöklädda bergstoppar. Här har jag skrivit mer om Segovia i samband med vårt besök där.

Jag har drabbats av en intensiv längtan till Spanien dom senaste dagarna. Kan nog ha en del att göra med det tråkiga svenska höstvädret. Vet inte när jag kommer iväg nästa gång. Förhoppningsvis ska det inte dröja alltför länge. Vet dock att det är ganska stor risk att det blir mycket bilder från Spanien här på bloggen om längtan håller i sig.
Posted by Picasa

Akvedukten

Posted by Picasa

Akvedukten

Posted by Picasa

Plaza Mayor och katedralen


Alcazar (borgen9 i Segovia som sägs ha inspirerat Walt Disney till hans sagoslott

Posted by Picasa

riddare inne i Alcazar (borgen)

onsdag, oktober 22, 2008

el buho biblioteca



Tänkte skriva något men bestämde mig för att göra som ugglan på bilden istället , stänga av datorn och ta en lugn kväll med en bok. Alltså ingen bloggpaus , bara en lugn kväll med datorn avstängd , återkommer redan imorgon. Nåja lugn och lugn , har en del annat att göra också innan jag får mysa med boken. Har snart läst ut Montefiores böcker om Stalin , Den unge Stalin och Stalin: Den röde tsaren och hans hov, som är otroligt spännande och intressanta. Kan varmt rekommenderas. Båda böckerna har blivit bestsellers i över 30 länder. Har jag snart läst ut dom så jag skulle gärna vilja ha lite boktips om någon vill dela med sig.

Kul att ni var några som vågade gissa på inlägget nedan. Men bara Erik i Vilanova hade rätt. Japan är det enda land i världen där man hade fler träd år 2000 än år 1900. Japanerna är tydligen väldigt flitiga när det gäller att plantera och vårda träd.

tisdag, oktober 21, 2008

en gissning om träd

Det finns bara ett land i världen där det växte fler träd år 2000 än år 1900. Kan någon gissa vilket land? Det är nog inte det första land man tänker på i såna sammanhang. Kanske inte helt lätt att gissa men försök gärna ändå. Landet ligger i Asien.

Posted by Picasa

Palm och drakblodsträd från Spanien

världens bästa tvål

Sara skriver om Savons de Marseille och jag kan bara instämma att det är världens bästa tvål. Rubriken till inlägget snodde jag helt fräckt av Sara. Precis som Sara känner inte heller jag några begränsningar eller betänkligheter för att komma hem med 10-12 underbara Marseille-tvålar när jag har varit ute och köpt tvål. Man vill ju ha minst en av varje god doft citron , ros , apelsin , lavendel , mimosa , kaprifol, vanilj , honung , persika och många andra dofter.

Förutom att tvålarna doftar underbart är dom gjorda av olivolja vilket inte torkar ut huden lika mycket som vanlig tvål. Något jag märker särskilt på vintern då huden ofta tenderar att bli lite torr. Jag använder inga andra tvålar. Min son har dessutom en del problem med eksem och torr hud och jag tycker att jag märker skillnad när han använder olivoljetvålar jämfört med vanliga tvålar. Eksemen ser bättre ut och hans hud blir inte lika torr. Ett extra plus är också att tvålarna är väldigt dryga och verkar räcka hur länge som helst.

I Madrid hade jag turen att bo nära affären L´Occitane som bara sålde olika olivoljetvålar och underbara presentkorgar med Savons de Marseille. Jag har fortfarande tvålar kvar som jag köpte på mig innan jag lämnade Madrid. Fast jag har hunnit handla Savons de Marseille här i Sverige också men inte hittat en lika bra och välsorterad butik som L´Occitane.


Tvål-affär i Hyères i södra Frankrike. Bilden är tagen från Wikipedia

måndag, oktober 20, 2008

vikarierande utan ord - akvedukten i Segovia , Spanien

Eftersom min bloggkompis Pumita är i Sydamerika och har det trevligt kommer jag att vikariera för fotokedjan Utan Ord här hos mig på måndagar i en månad framåt. Jag gör som Pumita och lägger upp Mr Linky ungefär kl. 19 varje måndag. Hoppas ni vill vara med. Regler för fotokedjan hittar ni här

Idag kunde jag inte välja bild så ni får tre bilder på den stora och vackra akvedukten i staden Segovia cirka 10 mil nordväst om Madrid. Alcazar (borgen) i Segovia sägs ha inspirerat Walt Disney till hans slott. Klicka på länken och döm själva. Förutom akvedukten och alcazar så har staden en väldigt fin katedral och det är en mysig stad med trånga vindlade gator innanför en ringmur. Väl värd ett besök.

Posted by Picasa


Posted by Picasa


Posted by Picasa



söndag, oktober 19, 2008

världens tråkigaste jobb?

Nadia som befinner sig i Chiles huvudstad Santiago skrev om jobb som inte finns i Sverige. Jobb som egentligen alla kan utföra själva. Hon skrev om en kvinna som satt i hissen i ett köpcenter och tryckte på knapparna för dom olika våningsplanen så den som åker hiss ska slippa denna betungande syssla.

Jag har också stött på "hissflickor" åtminstone två gånger. Båda gångerna i Venezuelas huvudstad Caracas. I Sydamerikas största affärsgalleria Centro Comercial Sambil samti en av stdens skyskrapor där turistinformation låg högst upp. Om det var våning 54 eller 37 är jag och ressällskapet lite oense om , vi var på både våning 37 och 54 i olika skyskrapor i Caracas, men högt var det och utsikten över staden var fantastisk. Turistinformationen i Caracas hade ingen karta över staden vilket var anledningen till att vi gick dit. Däremot ville dom ge oss massor av fågelplanscher och rekommenderade olika ställen i Venezuela dit man kunde åka för att skåda fågel. Jag är inte så förtjust i fåglar och fågelskådning med två småbarn kändes väl inte så lockande.

Min son var i den åldern väldigt förtjust i att trycka på knapparna i hissar varje gång vi åkte hiss. Vilket hissflickan absolut inte tillät och sonen blev ganska missnöjd.

Jag har hört talas om hissflickor på varuhus i Tokyo men vet inte om det är något som fortfarande förekommer eller som tillhör historien.

Kan man tänka sig ett tråkigare jobb än att sitta i en hiss och trycka på knappar hela dagen? Fast i Venezuela är arbetslösheten väldigt hög så även det tråkigaste jobbet är ett jobb som ger en lön varje månad och man slipper hanka sig fram i en osäker tillvaro bland alla som säljer saker på gatan. Fast det måste ändå vara ohyggligt tråkigt att tillbringa dagarna sittandes i en hiss och trycka på knappar.


Hittade den här bilden från 20- eller 30-talet som föreställer hissflickorna på Stockmanns varuhus i Helsingfors Jag vet inte när dom försvann men jag har själv varit där flera gånger utan att stöta på en enda hissflicka.

måla alla speglar svarta

Ibland blir jag så trött på konsumtionshysterin trots att jag själv är en del av den. Ändå tillhör jag inte dom som har shopping som nöje och jämfört med många är nog mitt klädkonto rätt litet. Trots att jag själv tycker det har jag väldigt mycket kläder särskilt klänningar och en hel drös av olika skor. Jag gillar att kolla på kläder och skor och ibland ser man ju kläder och skor som ger ett otrolig ha-begär.

I några dagar har jag lekt med tanken att under hela nästa år låta bli att köpa kläder , skor och annat jag verkligen inte behöver. Typ ett shoppingfritt år.

Fast jag vet inte riktigt vad jag ska dra gränsen för tillåten shopping. Naturligtvis måste jag köpa mat , tvättmedel , diskmedel , dammsugarpåsar, shampoo och sånt. Men kläder och prylar borde jag kunna låta bli. Jag behöver varken fler klänningar eller fler stekpannor. Smink känns knepigt att helt låta bli men jag kunde jag dra ner på det en del typ bara köpa mascara och läppglans. Eller så bunkrar jag ett års sminkförbrukning i slutet av december.

Har man barn som växer är det svårt att inte handla kläder till dom om jag inte under ett år kunde lägga över den sysslan på deras pappa , farmor , mormor och andra.

Jag brukar inte ge nyårslöften men jag funderar på att lova ett shoppingfritt 2009. Jag kanske skulle bli rikare och mindre fåfäng av det. Samtidigt skulle det vara otroligt trist att inte få köpa en ny snygg klänning om man blir bjuden på en större fest som ett bröllop eller liknande. Dessutom är jag ganska bra på att bryta olika regler utan dåligt samvete så jag vet inte hur realistiskt det skulle vara. Fast på ett sätt skulle det nog kännas skönt , på ett annat sätt skulle det kännas tråkigt.

Vet inte hur seriös jag är med det här. Det får framtiden utvisa. Jag har ju mer än två månader på mig att bestämma mig om det blir något löfte när vi skålar in 2009. Helt genomtänkt är det inte och om en vecka eller två kanske jag tänker hur kunde jag komma på en så vansinnig idé som ett shoppingfritt år , jag som knappast shoppar alls annars.

Rubriken till inlägget är inte så seriöst menad. Även om jag helst går ut sminkad och med kläder jag gillar så är jag inte så fåfäng och absolut inte beroende av speglar. Men jag vill inte måla dom heller för ibland är dom bra.

lördag, oktober 18, 2008

botemedel mot autism

Jag läste om skådespelerskan Jenny McCarthy som hävdar att hon har botat sin sons autism genom att utesluta mjölkprodukter och gluten ur hans kost.

Jag har hört detta förut. Jag har också hört om stora tillskott av magnesium och B6 skulle bota autism. Mirakelmedlet Omega3 som sägs hjälpa mot det mesta lär också kunna bota autism.

Ingen av dessa metoder är ännu vetenskapligt bevisade och inga svenska läkare ger dessa kostråd till föräldrar med autistiska barn. Om det vore så enkelt att man kunde bota autism genom att ta bort gluten och mjölk ur kosten eller ge stora kosttillskott av B6 och magnesium skulle inte alla som får diagnosen autism också ordineras detta? Jag har hört att det finns föräldrar som lägger ner tid och pengar på olika alternativa behandlingsmetoder som homeopati , antroposofiska behandlingar , kostomläggning och annat men jag har aldrig hört att det gett resultat. I nuläget tror jag inte det finns någon bot mot autism däremot kan en person med autism lära sig otroligt mycket och fungera väldigt bra med hjälp av rätt träning.

Jag har själv en autistisk son. Många år efter jag fått hans diagnos gick jag och hoppades på ett botemedel och sökte information om sånt på nätet och i bibliotek. Idag är det inte hela världen att han är autistisk och bara det senaste året har han utvecklats enormt och gjort otroligt stora framsteg. En släkting som inte hade träffat honom på 8-9 månader sa att det var som en helt annan kille och det var otroligt hur bra kontakt man fick. Hur det fortsätter vet man så klart inte men det viktiga för mig är att sonen har det bra och är lycklig.

Jag vill inte skriva så mycket om honom här men han kan prata , läsa , skriva , räkna , surfar på nätet , lagar mat , dukar, duschar , tvättar håret och sköter all hygien själv , han kan simma 400 meter, är duktig på att sjunga och mycket annat. Men det är inte så att han har någon lättare form av autism (om en sån finns) , han är normalbegåvad men har stora svårigheter på många områden speciellt gäller det den sociala biten som till exempel umgänge med andra människor.

Då och då har det hänt att människor i min omgivning föreslagit att jag ska prova att ändra hans kost. Min son gillar mat väldigt mycket och äter precis allt. Jag vill inte på egen hand hålla på och laborera med hans mat eller ge honom stora mängder kosttillskott. Ingen läkare eller dietist som jag har pratat med har heller rekommenderat det. Jag litar ändå på att dom läkare som träffar min son vill hans bästa. Generellt tycker jag man ska vara försiktig med olika dieter till växande barn om ingen läkare eller dietist rekommenderar det av någon orsak.

Visst man förlorar väl inget på att under en period prova med en kostomläggning men jag känner mig skeptiskt till att det ska fungera och dessutom är det inte ett problem att min son är autistisk. Utan autismen är han inte heller min roliga , kramiga och goa kille. Så rent hypotetiskt är det inte självklart att jag skulle vilja att han skulle bli "botad" om det fanns ett mirakelpiller. Det skulle vara mer angeläget med ett mirakelpiller som kunde bota omgivningens intoleras mot avvikande människor. Min sons sjukdom syns inte på utsidan vilket kan göra folk ute förvirrade när en kille som ser "vanlig" ut beter sig underligt på olika sätt.

Visst går det att genom olika dieter att lindra och kanske till och med bota olika sjukdomar. Även om jag inte alls är påläst i ämnet så ställer jag mig skeptisk till att autism skulle vara en sjukdom som man kan bota med en viss diet. Om någon är intresserad så hittade jag den här sidan om att kost kanske kan lindra autism. Jag är fortfarande skeptisk efter att ha läst sidan. På Riksföreningen Autisms utmärkta sida finns mer att läsa om autism.

stämma Gud för terrorism

Jag hittade en kul grej i min morgontidning idag. En liten notis om en senator som vill stämma Gud för terrorism. Ernie Chambers är delstatssenator i Nebraska och har misslyckats med sitt försök att ställa Gud inför rätta för terrorism. Han anser att Gud via bibeln har framfört hot och utlöst död och förödelse i världen. Domaren avslår målet med motiveringen att Gud inte har någon känd adess så därför är det inte möjligt att delge Gud stämningen.

Men Ernie Chambers funderar på att överklaga eftersom domstolen inte förnekar att Gud finns. Han menar också att eftersom Gud vet allt så vet han också att han har blivit stämd.

Visst man kan tycka att han har en poäng men jag fattar inte vad han har tänkt att det ska resultera i. Ska han få ett skadestånd av Gud? Ska hela mänskligheten få ett skadestånd av Gud? Ska Gud skriva om Bibeln och refusera dom partier där det förekommer hot och där död och förödelse näms? Intressant att se om han överklagar och om det leder till något. Fast jag tycker nog det finns vettigare saker att lägga ner tid på.

fredag, oktober 17, 2008

I natt hade jag Stalin i sängen

Ja inte den gamla Sovjetledare förstås för honom hade jag inte velat dela säng med även om det påstås att han var en jäkel på att förföra kvinnor redan som ung utan makt. Däremot somnade jag med Simon Sebag Montefiores bok Den unge Stalin som jag låg och läste. En bok man verkligen fastnar i. Jag kan verkligen rekommendera den och Montefiores andra bok Stalin : den röde tsaren och hans hov

Två biografier om Stalin kanske inte låter så spännande men Cambridge-historikerna Montefiore böcker är både spännade och fascinerande. Böcker man verkligen fastnar i. Han har gjort ett gediget arbete och rotat fram tidigare ej tillgängligt material i dom ryska arkiven. Det är en mycket spännade tid före , under och efter den ryska revolutionen som skildras. En tidsepok som jag liksom många svenskar inte kunde så mycket om. Att Stalin inte var någon mysfabror vet alla redan och den åsikten ändras inte av att läsa böckerna. För den som har tid och möjlighet kan jag verkligen rekommendera Montefiores båda böcker.

I Sverige finns för övrigt 76 personer som har efternamnet Stalin. Fast på svenska brukar man uttala det med betonining på sista stavelsen så det blir Stalin. På Södra Förstadsgatan i Malmö finns en skylt med tandläkare Stalin. Jag har många gånger tänkt ta en bild på skylten när jag gått förbi. Försökte googla fram en bild men fick bara fram att tandläkare Stalin var expert på patienter med tandläkarskräck. Han är säkert en bra tandläkare men det är nog inte bara jag som reagerat på skylten. Kan tänka mig att alla dom som heter Stalin i efternamn har fått en hel del kommentarer.

Nu kom jag ifrån ämnet lite. Skulle bara skriva : Läs Motefiores böcker om Stalin! Dom är otroligt intressanta och läsvärda.

onsdag, oktober 15, 2008

조선민주주의인민공화국

Tecknen i rubriken är koreanska och betyder Demokratiska folkrepubliken Korea eller Nordkorea som vi brukar säga.

Jag hade nyligen gissa vilket land stranden ligger i här på bloggen. Ni var inte så många som gissade men bara Sara hade rätt. Stranden heter Kumgangsan-beach och ligger i området Kumgansan i Nordkorea. Området är känt för sina natursköna berg och stränder. Få turister kommer till Nordkorea överhuvudtaget och visum krävs. Men till Kumgangsan kan man resa utan visum från Sydkorea.



Men man kan inte resa på egen hand utan måste resa i grupp med inhemska guider. Jag har några kompisar som har varit i Nordkorea. Dom åkte en gruppresa som tog tåg från Beijing till huvudstaden Pyongyang. Dom tillbringade några dagar i Pyongyang och gjorde en utflykt ner till Panmunjom som är en gräsnstation mellan Nord- och Syd-korea.

I det obligatoriska programmet ingick bland annat att titta på mass games (videoklipp för den som vill beskåda nordkoreanskt mass game), besöka ett mönsterdagis, besöka Kim Il Sung museet och andra museum och monument som hade med landets kultur och historia att göra. Möjligheterna att gå omkring själv och att prata med folk på stan var begränsade. Som turist får man heller inte äga den nordkoreanska valutan won och affärerna är få så Pyongyang är inget resmål för den som gillar att shoppa. Tunnelbanan var väldigt ren och vackert utsmyckad. På kvällarna var den snurrande hotellbaren med imponerade utsikt högst upp i en skyskrapa enda nöjet. Där kunde man sjunga karaoke och efter lite tjat lyckades dom få personalen att skaffa och tillaga hund så dom fick smaka. Guiderna ordnade en dag en grillfest utanför staden där hela bläckfiskar grillades och åts.

äta hund

Jag får kanske inleda med att varna känsliga och hundälskande personer från att läsa vidare. Under mitt inlägg om hundvalpar och igelkottar fick jag en kommentar som anspelade på hundar som mat.

I Sverige och många andra länder är det för dom flesta absolut otänkbart att äta hundkött. Spontant kan jag tycka att det känns väldigt motbjudande. Jag tycker om hundar och har haft en collie. Har även haft katter som husdjur och föredrar nog egentligen katter framför hundar fast det har inte med saken att göra. Trots att jag själv inte äter något kött alls oavsett vilket djur det kommer ifrån så känns det mer motbjudande att äta hund än ko eller gris.

Fast de är nog för att tanken på att äta hund är så tabu i Sverige. För samtidigt kan jag också tycka att äter man kött borde man väl kunna äta vilka djur som helst som smakar bra. I länder som till exempel Kina , Korea och Vietnam förekommer hundkött på matbordet utan att det är så konstigt. Nu har jag hört att även om hundkött förekommer och anses okey att äta i vissa länder är det inte så vanligt på matbordet. Jag känner personer som har ätit hund i Kina och i Korea och ingen av dom tyckte att det var någon gastronomisk upplevelse. Det jag fått höra är att det inte smakade särskilt bra.


Den här portionen med hundkött tycker jag ser allt annat än aptitlig ut. Här och här finns andra bilder på hundar redo för tallriken men dom kändes lite för motbjudande för att lägga upp här på bloggen.

Några vanliga kinesiska rätter av hund är

  • Thit cho hap - steamed dog meat
  • Rua man - steamed dog in shrimp paste, rice flour and lemon grass
  • Doi cho - dog sausage
  • Gieng Me Mam Tom - Steamed dog in shrimp paste, ginger, spices and rice vinegar
  • Thit cho nuong - grilled dog meat
  • Canh Xao Mang Cho - Bamboo shoots and dog bone marrow
  • Cho Xao Sa Ot - Fried dog in lemon grass and chili
För svenskar i allmänhet är nog inte hundkött något som känns okey att äta däremot äter dom flesta svenskar gärna fläskkött något som många muslimer upplever som motbjudande. Jag tycker inte att det är fel att äta hund eller fläsk lika lite som jag tycker det är fel att avstå.

Så vilka djur som är man kan och inte kan äta varierar nog mycket mellan olika delar av världen.
I vissa delar av Sydamerika äter man gärna marsvin något som nog känns motbjudande för dom flesta svenskar att stoppa i munnen. Här finns en bild på två tallrikar med marsvin plus tillbehör som känns lite för motbjudande för att lägga ut här på bloggen.

Det här är inte tänkt som någon anti-kött-propaganda. Jag tycker inte det är fel att äta kött och jag har inget intresse av att få andra att sluta äta kött. Jag är bara nyfiken på vad ni som läser tycker om hundar och marsvin på matbordet. Så jag slänger in en fråga om det och precis som i förra inlägget kan man inte skriva å, ä och ö på free polls.

Skulle du kunna smaka hund?
ja
nej
ater aldrig kott
pollcode.com free polls

Bilden i inlägget , bilderna jag länkar samt listan på maträtter gjorda av hundkött kommer från Wikipedia för jag har aldrig sett varken hund eller marsvin på en tallrik.

cykelhjälm

Såg att mitt inlägg om cykelhjälm eller inte hade orsakat en hel del diskussion i kommentarerna. I Sverige är det lag på att alla under 15 år ska ha cykelhjälm. Är man äldre än så gör man som man vill. Alla barn i Sverige brukar alltid ha hjälm men man ser dom ofta cykla tillsammans med föräldrar som saknar cykelhjälm. När jag jag var barn fanns ingen lag på cykelhjälm och jag tror inte ens det fanns cykelhjälmar annat än för tävlingscyklister. Jag lärde mig cykla utan hjälm och har aldrig senare haft det heller trots att jag numera cyklar ganska mycket. Jag äger ingen cykelhjälm och har väl inga bra ursäkter till att jag inte använder det. Jag kan känna att jag kanske borde ha det när jag kräver att mina barn ska ha hjälm. Eller kräver och kräver för dom är det självklart , alla deras kompisar har också cykelhjälm men dom har aldrig ifrågasatt att jag inte har det.

Men eftersom det blev en sån diskussion på mitt gamla inlägg slänger jag ut en omröstning här. Dom som vill får gärna fortsätta diskutera under det här inlägget. Det gick inte att skriva å, ä och ö på sidan för free polls så ni får stå ut med att det står cykelhjalm i frågan.

har du cykelhjalm?
ja
nej
ibland
nej men jag borde ha
jag cyklar inte
pollcode.com free polls

hundvalpar och igelkottar

Bredvid mataffären där jag brukade handla i Madrid låg en djuraffär. I Spanien har djuraffärerna hundvalpar och kattungar i burar och skyltfönster. Det är förstås inget typiskt spanskt jag har sett det i ganska många länder både i Europa och utanför Europa. Liksom många andra barn brukade mina barn vilja stanna och titta på valparna varje gång vi hade varit och handlat. Att ha kattungar och hundvalpar i skyltfönstret är ganska främmande för oss i Sverige och en svensk släkting på besök i Madrid reagerade mycket starkt på det.

I djuraffären hade dom förutom fåglar , fiskar , marsvin , kanin, hamstrar , sköldpaddor också en del djur som inte är så vanliga i svenska djuraffärer såsom igelkott och jordekorrar. Fast jag har faktiskt sett en igelkott i en svensk djuraffär också. Afrikansk pygméigelkott kallades den men såg ut som en banlig svensk bara lite ljusare. 2500 kronor fick man punga ut med om man ville bli ägare till den.

En hundvalp på en djuraffär i Spanien var inte så billig heller. Dom brukade väl kosta från 500 euro och uppåt. Jag har ingen koll på vad man får betala för en hund i Sverige fast jag gissar att dom svenska priserna är ungefär som dom spanska.

Trots den djurälskande sjuåringens tjat har jag inga planer på att skaffa husdjur. Visst är det mysigt med en hund eller katt men jag är inte överdrivet sugen och dessutom känner jag att jag inte riktigt skulle ha tid. Katt kan jag heller inte ha på grund av sonens allergi.

Jag vet inte om hundvalpar mår sämre än andra djur av att sitta i en bur i ett skyltfönster och bli beskådade av förbipasserade barn. Det är väl knappast några djur som uppskattar att sitta i en bur. Om jag skulle skaffa djur en dag tror jag inte att jag vill ha en kanin, marsivn eller liknande som sitter och spätter bland sågspån i en bur. Jag vill absolut inte ha en fågel som skränar. Men en hund eller katt som är mer sociala än marsvin och fåglar vore kanske mysigt om jag hade tid. Igelkottar är väldigt gulliga men som husdjur känns dom lite tveksamma. Tror inte dom är så roliga och sällskapliga och sover dom inte hela vintern? Fast det kanske dom inte gör om dom bor inomhus i värmen.


en hund i skyltfönstret på en djuraffär i Madrid

tisdag, oktober 14, 2008

gratis bil eller skoter och lägenhet på köpet

Ingen kan väl ha undgått den rådande finanskrisen. Då menar jag den internationella och inte den privata som många också lever med.

Den spanska banken Banesto vill få in kontanter i banksystemet och samtidigt hjälpa bilbranschen så den som binder 18000 euro i banken under två år får en bil eller en skoter. Men man får ingen ränta på pengarna under dom två år dom är bundna hos banken. Banesto har tidigare delat ut platt-TV till människor som bundit en summa pengar på ett konto i banken under en viss period. Trevligt att få en helt ny Citroën (eller skoter om man föredrar det) gratis om man har 18000 euro över. Dock måste man vara skriven i Spanien för att kunna utnyttja erbjudandet.

Det här med att få in kontanter i banksystemet är jag lite skeptisk till. Dom flesta som har 18000 euro över har dom nog inte hemma i madrassen utan troligen sitter dom redan på ett bankkonto.

Överallt i Spanien har fastighetsmarknaden rasat kraftigt. För att locka folk att köpa hade nyligen fastighetsmäklaren Salsa Inmobiliaria i Malaga ett erbjudande om att köp två lägnheter till priset av en. Den som köper en fyrarummare i deras nybyggda radhus vid terrasserna Miraflores får dessutom helt gratis en etta i bostadsområdet Torre del Mar. Fyrarummaren kostar 7,5 miljoner kronor, så budet har sockrats med en extra lägenhet. Jag tycker ändå att 7,5 miljoner känns dyrt för en fyra även om man får en extra lägheten. Men bostadspriserna i Spanien är betydligt högre än dom svenska och då särskilt i storstadsområderna och vid kusterna. Jag fick också känslan av att Miraflores var ett ganska lyxigt område.

Just nu har jag inga planer på att köpa bostad varken i Sverige eller Spanien och jag är nöjd med den bil jag har. Dessutom har jag varken 18000 euro eller bor i Spanien.

lunchtider

Jag var på föräldrarmöte igår. Mina barn trivs väldigt bra i sina respektive skolor och vi föräldrar är också mycket nöjda. Så det var mest lite information om vad dom håller på med.

Fick veta att dom numera läser engelska redan från första klass. Något som inte dottern berättat. Hon kan fortfarande en del engelska och spanska som hon lärde sig på skolan i Madrid men jag är alltför dålig på att hålla igång det. I bland pratar hon lite spanska med en kompis till mig som inte kan svenska. Engelska skulle också funka med honom men hon tycker att hon kan mer spanska. Tyvärr är jag dålig på att hålla barnns spanska vid liv.Jag gör inte mer än läser någon bok eller ser en film någon gång. Bambi på spanska har vi sett så mycket att dottern kan citera stora delar av filmen.

Som en rolig grej på engelska-lektionerna har dom en "brevväns-klass" i Gambia som dom skriver och skickar teckningar till. En kontakt som posten har ordnat genom posten i Gambia. Posten står dessutom för porto. Jag trodde brevvänner tillhörde det förflutna , minns inte när jag själv skrev eller fick ett privat brev senast. Fast även om mail är smidigt så visst kan det vara trevligt att få brev ibland.

En sak som jag reagerade på var när läraren berättade att tre dagar i veckan har klassen sen lunch. Dom äter inte förrän halvtolv. Andra dagar då man hade lunch normal tid äter dom klockan elva. Jag tycker halvtolv är en väldigt tidig lunch. Kan jag välja äter jag helst inte lunch före ett. I Spanien äter ingen vettig människa lunch förrän tidigast klockan två. Många spanska ställen serverar inte lunch förrän mellan 14-16. Jag berättade för mannen som jobbade på ett ställe där jag ibland åt lunch i Madrid att i Sverige brukar restauragner börja servera lunch redan klockan elva tyckte han det lät helt vansinningt.

I Spanien äter man inte heller midddag klockan 17-18 utan man väntar tills 21-22 kanske även senare på helger eller om man går ut och äter. Blir man hungrig mellan måltiderna stoppar man i sig kaffe och en croiassant, en macka eller några tapas. Alltså ungefär som ett svenskt mellanmål. Spanjorer börjar inte skolor och jobb senare än i Sverige så när dom sover är en gåta. Madrid kallas faktiskt för staden som aldrig sover och undersökningar som jämfört sovvanorna i olika europeiska huvudstäder har visat att man sover färre timmar i Madrid än i andra europeiska huvudstäder. När jag bodde i Madrid sändes det populära barnprogrammet Los Lunnis vid halvnio eller nio på kvällen , på vardagar.

Spanjorernas mat- och sov-vanor passar utmärkt när man tar siesta men den är ju officellt avskaffad. Fast det är lite si och så med det. Många, särskilt mindre affärer, stänger några timmar på eftermiddagen. I Andalusien i södra Spanien är seden med siesta ännu mer utbredd än i Madrid-trakten och norra Spanien.

i vilket land ligger stranden?

Tänkte köra lite gissningstävling igen. I vilket land ligger den här stranden?
Det här är nog inte helt enkelt så jag ger några ledtrådar. Är det fortfarande knepigt så lägger jag in fler ledtrådar senare.

Landet ligger i Asien. Relativt få turister besöker landet. Området där den här stranden ligger , landets huvudstad och en känd plats till är dom områden flest turister åker till. I samma område som stranden ligger finns berg som är kända för sin skönhet och sitt rika naturliv och det är populärt område att vandra i. I närheten av stranden ligger också en stor välskött golfbana. Jag har inte själv besökt landet men åtminstone två av mina vänner har varit där.

Landet har en ledare som inte är demokratiskt vald. Han har en väldigt speciell frisyr , gillar James Bond filmer och konjak av märket Hennessy. Dom största religionerna är buddhism och konfucianism. Kimchi är namnet på en i landet populär kryddstark maträtt som består av bland annat kål.


måndag, oktober 13, 2008

Utan ord - Plaza Bolivar , Caracas , Venezuela

Posted by Picasa


Se fler bilder utan ord hos Pumita

Pumita ska ut på en otroligt häftig resa. Buenos Aires , Santiago de Chile , södra Chile och Påskön. Därför kommer jag att från och med nästa vecka och en månad framåt att vikariera för fotokedjan Utan ord. Jag kommer att lägga upp Mr Linky här cirka kl. 19 på måndagar under dom veckor Pumita är borta. Hoppas ni vill fortsätta vara med. Så kommer jag att vara som en hök på Pumitas blogg för jag vill inte missa berättelser och bilder från en sån resa.

lördag, oktober 11, 2008

amma offentligt

Hos Sara hittade jag en länk till det här tidningsomslaget med Angelina Jolie.



Bilden har tydligen retat upp en hel del folk i USA. Om man tittar noga så ser man en liten bebishand och lite av bröstet. Angelina ammar på fotot. Mycket opassande att visa upp en sån intim situation offentligt. USA är inte ett land där man ser kvinnor sitta på caféer och parkbänkar och amma helt öppet. Personligen stör jag mig inte det minsta på att kvinnor ammar på offentliga platser. Tvärtom så tycker jag det är mysigt att se bebisar och gullar gärna med både bekanta och obekanta bebisar om jag får chansen.

När jag själv ammade hade jag lite svårt att amma för offentligt utan var jag på ett café satte jag mig gärna lite dold i ett hörn , var jag i en park gick jag till en mer folktom del. Fast egentligen tycker jag att jag var mesig. Jag tycker absolut inte man ska behöva smyga undan för att amma.

Angelinas ammande stör mig inte det minsta. Jag tycker bilden är fin men undrar vad hon har gjort med sina läppar. Att ha läppar som en anknäbb ser ju helt groteskt fult och vansinnigt ut. Inte det minsta snyggt. Tvärtom. Det är betydligt mer opassande än att amma offentligt. Fast det är bara min åsikt. Bortsett från läpparna så tycker jag att Angelina är väldigt vacker.

recept på god linssoppa

Lök, vitlök, curry, spiskummin, chili, vatten, grönsaksbuljong, röda linser, passerade tomater, kokosmjölk och lime. Allt detta blir en fantastiskt god och smakrik linssoppa.

En soppa som jag verkligen kan rekommendera. Mina barn liksom alla andra som fått smaka den tycker den är hur god som helst. Idag har barnen fått välja vad vi ska äta till middag och då valde mina normalt kött-älskande barn linssoppan för det var längesen.

Receptet jag har blir väldigt mycket soppa så även om man är en hel familj kan man halvera det. Fast jag brukar göra mycket och spara till luncher sen. Går utmärkt att frysa in och värma i mikron. Soppan är både billig och enkel att tillaga. Varje gång jag gör den tänker jag att jag borde äta den oftare. Nu har det gått ungefär tre månader sen jag sist avnjöt den här goda soppan. Hög tid att laga till den igen alltså. Jag har ingen lime men ett helt gäng citroner så jag ska prova att byta ut limen idag , har aldrig gjort det förut men det funkar säkert utmärkt.


foto : Johanna som tar jättefina bilder och har en blogg som absolut bör läsas.

Recept på linssoppa

Hacka två normalstora gula lökar och två vitlöksklyftor. Fräs de båda lökarna i olivolja i en stor kastrull en stund. Låt två matskedar curry, två matskedar spiskummin samt cirka en halv, eller upp till 3/4-dels tesked chili fräsa med löken en kort stund.
Tillsätt 1.2 liter vatten och fyra grönsaksbuljongtärningar. Häll i fyra deciliter röda linser. Koka upp och låt koka i cirka tolv minuter - tills linserna är mjuka.
Tillsätt två halvliterspaket (d v s en liter sammanlagt) med passerade tomater samt en konservburk (400 milliliter) med kokosmjölk.
Pressa ned saften av en lime. Låt limeköttet göra saften sällskap!
Värm upp och rör om ibland, så den inte bränns vid i botten.
Servera! Se upp, den kan vara varm... låt den svalna en aning - då blir den mer smakrik. Jag brukar äta ostmackor till. Både knäckemackor eller rostat bröd med ost är jättegott till soppan.

Den blir ännu godare dagen efter!


Den här har tidigare varit med på bloggen då Niklas (fd. Hans Ångest) gästbloggade och delade med sig av receptet Om ni klickar på länken så börjar inlägget med diverse pikar mot vegetarianer och deras prestationer i köket.

Inledningen till inlägget har jag precis som fotot knyckt av Barajagjohanna

torsdag, oktober 09, 2008

rasistiska och anonyma kommentarer och ett TV-tips

Jag kan inte låta bli att tipsa om det här blogginlägget som handlar om en dokumentär och Sverigedemokraterna som nyligen sändes på TV. Idag kl 15.55 går reprisen av dokumentären En som alla - alla som en och den ska jag absolut inte missa. Det går även att se dokumnetären på nätet Men läs blogginlägget jag hänvisar till , rekommenderas varmt även om man redan vet hur lågt begåvade dom flesta anhängare av den här typen av partier är.

Eftersom MikeBikes blogginlägg om Sverigedemokrater och andra rasister som jag länkar i början av texten är så bra skrivet struntar jag i att skriva någon längre förklaring om vad jag tycker. Jag håller helt med honom.

Trots att jag bloggat i tre år har jag nog aldrig fått någon elak kommentar. Även rasister och psykopater som brukar hänga flitigt i kommentarsfältet på många bloggar har hållit sig härifrån. Inte heller har jag drabbats av avundsjuka , jantelag och annat som verkar drabba många bloggare. Ska jag vara krass beror det nog till största del på att jag har så få besökare. Jag ska erkänna att jag är väldigt nöjd med ganska få besökare som är flitiga i kommentarsfältet. Jag bill helst slippa behöva ha kommentarsgranskning och lägga tid på att argumenentera med olika knäppgökar. Nu är ju ni som brukar kommentera här alla helt fantastiska och jätteroliga att diskutera med. Så stort tack till alla och fortsätt gärna kommentera mycket och ofta.

Igår fick jag min första rasistiska kommentar. Någon hade obehagliga och underliga åsikter om judar i inlägget Ordlös Onsdag - drake(två inlägg ner i bloggen) Jag visste inte hur jag skulle tackla det. Skulle jag radera kommnetaren , ignorera den eller svara? Jag brukar aldrig radera kommenbtarer. Kan bara komma ihåg två gånger , en var något sånt här om att få gratis make-up och skriver man bara det känns det mer spam än en kommentar och den andra då bad personen som skrivit kommentaren mig att radera den.

Eftersom det rör sig om en enstaka kommentar och jag tror inte att det här kommer att bli någon samlingsplats för mobbare , psykopater och rasister så valde jag att låta den ligga kvar och skrev ett svar. Jag är inte riktigt säker på om jag gjorde rätt eller fel.

Jag ska påpeka att han eller hon som skrev den rasistiska kommentaren var anonym. Jag har intrycket av att många bloggare ogillar anonyma kommmentarer. Jag förstår inte varför. Jag har inte ett dugg svårt för att folk kommenterar anonymt. Om man istället för att skriva anonymt skriver ett namn som Kalle , Pelle , Fimpen , Steken , Kicki , Vickan , Lollo är man inte då lika anonym? Vad spelar det för roll om man skriver ett förnamn , alias eller är anonym? Så jag har absolut inget emot anonyma kommentarer eller folk som bloggar anonymt. Gör som ni vill. Om ni hittar till den här bloggen är det jättekul om ni kommentera oavsett om ni är anonyma eller inte fast skippa rasistiska kommentarer och elakheter men säg gärna emot mig om ni inte håller med om det jag skrivit.

Rice is Nice

Rubriken på det här inlägget är en slogan för en festival i Singapore. Syftet med festivalen sades vara att öka kontakten, samhörigheten och förståelsen mellan dom olika folkgrupperna. Dom största folkgrupperna är kineser som utgör 76,8% av befolkningen, malajer utgör 13,9% och indiska singaporeaner är den tredje största etniska gruppen med 7,9%. Resten av befolkningen utgörs av mindre grupper såsom araber, judar, thailändare, japaner, européer och den eurasiska singaporeanska gruppen (ättlingar till européer och asiater). Dom tre största grupperna lever väldigt segregerade och verkar sällan blandas. Samtidigt verkar det inte råda konflikter mellan olika folkgrupper utan man lever i samma land men i olika omården. Man månar om att alla olika folkgrupper ska bevara sin kultur och religion vilket man också lyckats bra med.

Regeringen i Singapore håller ständigt på med kampanjer av olika slag som går ut på att vi är alla singaporeaner oavsett om vi är av kinesiskt , majaliskt , indiskt , europeiskt eller annat ursprung. Landet blev självständigt på 60-talet så i en så ung nation med så många skillnad folkgrupper kanske visst kampanjande behövs för att få någon slags samhörighet och nationalkänsla i stil med att vi är alla singaporeaner. Jag har nyligen skrivit det här inlägget om Singapore för den som är intresserad av att läsa mer om staden.

Festivalen som jag såg när jag besökte Singapore som var ett led i den här kampanjen hade Rice is Nice som slogan. För att ris är basmaten för alla dom tre största folkgrupperna liksom för en majoritet av jordensbefolkning i stora delar av Asien , Afrika och Latinamerika. På festivalen serverades mängder av olika sorters ris som tillagats på olika sätt.

Många olika sorters fried rice fanns så klart. Fried rice är en sorts syd- och öst-asiatisk pyttipanna. Man tar kallt ris och blandar med det man har. Det finns hur många varianter som helst en välkänd variant är den indoneiska nasi goreng.

Bilden här under visar fried rice men inte från någon festival i Singapore utan från mitt kök. Det här är en japansk variant som innehåller diverse kryddor som vinäger ,chili och soja och grönsaker som morot , lotusrot , bambuskott, shitakesvamp, strimmlor av norialger och sesamfrön samt räkor. Kallas sushi i japan efter som sushi bara betyder att man håller vinäger i riset inte nödvändigtvis att man formar det till maki-rullar och sånt. Det vi i Sverige kallar sushi lagar man i princip aldrig hemma i japan utan äter ute eller köper färdig take-away. Det här är en sorts snabbsushi för hemmabruk. Vanligtvis brukar man blanda i stekt ägg som skurits i strimmlor men det struntade jag i den gången bilden togs.

Posted by Picasa


Jag älskar verkligen ris. Jag skulle kunna äta ris flera gånger om dagen. Egentligen förstår jag inte varför för så speciellt är ändå inte ris. Nu äter jag inte ens ris varje dag för det skulle resten av familjen inte gå med på. För att jag inte ska framstå som alltför underlig kan jag påpeka att det finns annan mat och dryck jag verkligen älskar också som oliver , goda ostar, gott kaffe , gott rödvin , grönt te , sushi , kolsyrat vatten , pesto, cashewnötter, tomater , avokados , guacamole, ruccola , kapris , soltrokade tomater , grillad aubergine , Leksandsknäcke, svamp , ruccola, vissa starka nudlar ...och en hel del annat.

När jag äter ris hemma blir det alltid basmati-ris som är min absoluta favorit. När jag bodde i en indisk familj fick jag lära mig ett sätt att tillaga basmatiriset så det blir underbart gott. Lite krångligare än att bara hälla vatten , salt och ris i en kastrull men absolut värt det för det blir så mycket godare.

2 dl basmatiris till 3 dl vatten blir lagom till ca 2-3 personer

Börja med att tvätta riset i en skål med vatten. Använd händerna 0ch rör om ordentligt i riset utan att gnugga sönder det. Låt gärna vattenskålen stå under kranen med rinnande vatten även om det var en lyx min indiska familj inte kunde kosta på sig. Tvätta tills vattnet är grumligt , häll ut så mycket vatten det går och fyll på nytt och upprepa proceduren tills vattnet blir klart.

När vattnet är klart låter man riset ligga i blöt cirka 10-15 minuter.

Låt riset rinna av i en sil några minuter. Häll sedan riset i en kastrull med buljong eller vatten och lite salt. Det blir väldigt god smak på ris som kokas i grönsaksbuljong.

Låt riset koka på svag värme under lock cirka 12-15 minuter. Basmatiris behöver inte lika lång koktid som jasminris och annat vitt ris som brukar kokas på 20-25 minuter.

När riset kokat färdigt ta kastrullen från platten, lyft på locket och pressa i några klyftor citron eller lime eller använd pressad citron eller lime från flaska. Hur mycket eller lite citron eller lime man vill ha i är en smaksak. Prova dig fram. Basmatirisets fina smak kommer fram bättre med citron eller lime.

Lägg sen tillbaka locket och låt riset stå och ta smak i 5-10 minuter. Går att hoppa över om man är väldigt hungrig.

onsdag, oktober 08, 2008

ordlös onsdag - drake



Se fler ordlösa bilder hos Nejma
Posted by Picasa