måndag, juni 30, 2008

promenad i Uppsala

Under en promenad i stan förra veckan så fotade jag lite. Tänkte köra lite fulblogg idag och slänga in några av mina foton.


Doftjasmin


Hus med rosor


Två hippiekaniner


Alexander , hans fru Fanny dog förra året och han har ännu inte fått någon ny fru

Så tänkte jag återvinna några gamla Uppsala-bilder. Tror att jag tog dom i april och i höstas och någon av dom har nog tidigare varit med på bloggen


Nybron med utsikt mot domkyrkan


Fyrisån , längst bort i bild syns Kvarnfallet


Skytteanum


fullt av cyklar i hela stan , här vid tågstationen


Domkyrkan fotad från Gamla Torget



Slottet med svandammen (där Alexander bor) i förgrunden


Stora Torget


Fontänen vid Vaksala Torg (på bilden utan vatten) och i bakgrunden Musikens hus eller Uppsala konsert och kongress som det egentligen heter.

lördag, juni 28, 2008

göra tvål

Eftersom jag har barn så brukar jag då och då pyssla. Idag har jag och dottern gjort tvål. Det är väldigt kul och väldigt enkelt. I hobbyaffärer finns tvålmassa att köpa och ett halvt kilo kostar 40-50 kronor. Vill man inte göra allt själv finns färdiga kit med tvålmassa , doft , färg och gjutformar. Där jag handlade fanns ett fint kit där man kunde göra lila, lavendeldoftande, snäckformade tvålar och ett annat fint kit där man kunde göra vackra vita tvålar med japanska tecken. Tvålmassa finns också med olika färg och doft men då kostar den någon tia mer.

Vi köpte iallafall transparant tvålmassa i ett halvkilos block. Sen skär man massan i minder bitar och smälter dessa i ett vattenbad. Massan får inte koka och ska smälta under svag värme. Inte heller ska man röra i massan när den smälter för det kan tydligen bildas luftbubblor som försämrar resutlatet. Det här är ganska enkelt för det är bara att slänga i bitarna i en liten kastrull , slå vatten i en stor kastrull och sätta den lilla i vattnet. Tvålmassan smälter snabbt. Så kan man hälla i några droppar av en god parfym för att få önskad doft på tvålen.

Sen kan man använda vad som helst till formar. Vi hade iskubslådor i form av hjärtan och pusselbitar. När vi hade hällt i massan i formarna hade dottern ner pärlor och glittrande stjärnor i massan innan den stelnat. Det tar ungefär två timmar för tvålmassan att stelna så man kan ta ut tvålarna ur formarna. Bilden är inte så bra men så här såg några av tvålarna.



Man kan naturligtvis färga tvålmassan med karamellfärg och man kan använda vad som helst till formar. Till exempel tomma förpackningar för keso , creme fraiche, bakformar mm. Vi färgade även en liten del av massan röd , en annan del blev gul och en tredje blev grön. Det räckte till en stor tvål var i dom olika färgerna. Även dessa tvålar fylldes med pärlor och glitter men även snäckor , en liten plastbanan, en pusselbit och en ros. Vi har gjort tvål en gång tidigare och då gjorde vi en spansk tvål set vill säga vi hällde först röd sen gul och sen röd massa igen i en form vilket gjorde att den färdiga tvålen blev röd-gul-röd-randig precis som spanska flaggan. Idag räckte inte massan till några randiga tvålar. Förra gången fick också några små plastdjur plats inne i tvålarna och på en tvål satt en groda. Just den gröna och röda tvålen fick nog också lite för stor dos av karamellfärgen. Fast när man pysslar med en sexåring är det viktiga inte att allt blir perfekt utan att man har mysigt. Jag kanske inte hade haft i fullt så mycket pärlor , glitter och andra saker som dottern la ner i tvålarna. Inte heller den här bilden blev så bra.



Att göra tvål är väldigt enkelt och roligt och tar inte heller lång tid. Man kan utforma sin tvål precis som man vill beroende på vilka formar man har. Man kan variera färger och färgkombinationer som man vill och fylla tvålarna med roliga saker. Kul och personliga presenter.

Spanien-test

Om någon är intresserad av att testa sina kunskaper om Spanien i synnerhet spansk geografi finns det ett roligt test här

Folkomröstning i Baskien

Tänkte att jag skulle skriva lite om Spanien nu när jag fixat en tjusig header med Spanien-bilder.

Häromdagen läste jag i en spansk tidning att Baskiens lokala parlament har godkänt en plan för att genomföra en kontroversiell folkomröstning i oktober. Enligt en vägkarta ska regionens invånare ta ställning till om spanska Baskien ska beviljas "självbestämmande"

Spanska regioner har idag ett långtgående självbestämmande och särskilt Baskien har väldigt mycket självbestämmande. Jag är ingen expert på baskisk politik men mitt intryck är att stödet för ETA och att utropa ett självständigt Baskien inte är så stort. Det baskiska parlamentet leds dock av det konservativa baskiska nationalistpartiet med stöd av socialistiska baskiska solidaritetspartiet och det kommunisterna i Enad vänster. Dom två stora spanska partierna PSOE (Spanska socialdemokrater) och Partido Popular (dom konservativa) sitter i opposition i det baskiska parlamentet.

Den autonoma regionen har bland annat en egen polisstyrka (Ertzaintza), skolor, sjukvård och TV-station.

Ungefär en tredjedel av Baskien ligger i Frankrike. Så dom hårdförda nationalisterna vill utropa ett land av det franska och spanska Baskien. Regionen är en av dom rikaste regionerna i Spanien med en BNP som ligger cirka 20% över EU-genomsnittet.

Jag tycker att Baskien är en otroligt vacker region med många intressanta platser att besöka som till exempel städerna San Sebastian , Bilbao och Guernica. Naturen med höga berg och hav är också sagolik. Här sägs man också ha ett av Spaniens bästa lokala kök som har hämtat många influenser från det franska köket. I alla stora spanska städer finns baskiska restauranger. Jag har själv ätit mycket gott på baskiska restauranger i Madrid.

Jag har tidigare skrivit om ETA och deras politiska gren Batasuna så jag hoppar över det i det här inlägget. Dels är jag inte så otroligt insatt och dels skulle inlägget bli alldeles för långt. Men den som är intresserad av att läsa om ETA kan kika här och här finns lite om Batasuna. Partiet har förklarats olagligt men har delvis fortsatt sin verksamhet. I det baskiska regionalvalet 2005 uppmanade Batasuna sina sympatisörer att rösta på det dittills tämligen anonyma baskiska kommunistpartiet EHAK, som sensationellt fick 12,5 % av rösterna.

När det gäller ETA och terrorismen så har man ett visst stöd i Baskien men mitt intryck är att det stadigt har sjunkit. Mitt intryck är att precis som dom flesta spanjorer är dom flesta basker otroligt trötta och less på ETA och deras metoder. Samtidigt finns en stor och spridd nationalism i Baskien men dom flesta vill nog ha ökat självbestämmande eller kanske självständighet utan våld. Jag är inte ens säker på att dom flesta basker verkligen vill ha ett självständigt Baskien. Fast jag vet inte. Det ska bli intressant att se resultatet av folkomröstningen i oktober.

fredag, juni 27, 2008

min nya header

Jag har suttit lite med photoshop och satt ihop en ny header. Det är bara bilder från Spanien så jag vet inte om jag tänker behålla den för jag skriver ju inte från Spanien eller bara om Spanien längre. Men tills jag eventuellt sätter ihop en ny så får den ligga kvar. För den som är intresserad kommer en kort beskrivning av bilderna.

Den första föreställer La Giralda en före detta minaret som nu är tornet på stadens katedral och en välkänd symbol för Sevilla. Bilden är tagen från Patio de los Naranjos det vill säga Apelsingården därav apelsinerna i förgrunden.

Den andra förestället La Maestanza som är Sevillas tjurfäktningsarena. Jag gillar egentligen inte tjurfäkting men La Maestranza är vacker och mycket från utsidan. Gillar den här bilden med dom stora palmerna i förgrunden.

Den tredje föreställer en gata i Barrio Santa Cruz i Sevilla. Den är en gammal stadsdel med trånga gränder och vitkalkade hus. Mycket mysigt och vacker att promenera runt i.

Den fjärde är stranden Teresita på Teneriffa. Teresita betyder lilla Therese eller lilla Teresa för att vara korrekt. Kul att dela namn med en så vacker stand.

Sista bilden föreställer Cibeles en fontän i Madrid som är väldigt berömd. Den är väl också något av en symbol för staden Madrid och här brukar Real Madrid supportarna samlas , fira och bada när Real Madrid vunnit.

Gjogv

Kul att ni var några som gissade i mitt inlägg gissa platsen Grattis till Carin som gissade Färörna.

Bilden föreställer naturhamnen i byn Gjogv en av Färöarnas största turistattraktioner. Den lilla byn Gjógv som ligger högt uppe på en klippa. Nere vid havet finns en smal naturhamn för fiskebåtar där vattnet är helt klarblått med skarpa klippor på båda sidor. Byn ligger på norra delen av Eysturoy. Bilden nedan föreställer den lilla byn.

Jag har tyvärr aldrig varit på Färöarna men skulle gärna åka dit för jag tror det är väldigt vackert. Här finns en kort guide till Färöarna för den som blir ressugen eller nyfiken.


torsdag, juni 26, 2008

Spanien i EM-final

Nu är jag naturligtvis partisk men rätt lag vann ikväll. Önskar nästan att jag hade sett matchen på Plaza Colon i Madrid och firat med glada spanjorer efteråt. Fast visst soffan hemma är inte heller någon dålig plats att se matchen. Och jag är rysligt glad hemma i soffan. Nu hoppas jag verkligen att Spanien vinner på söndag. Ett EM-guld vore kul. Visst säger känslorna att Spanien vinner men förnuftet säger att det blir Tyskland som plockar hem guldmedaljen på söndag. Men jag hoppas att jag har fel.

Fortsätt gärna gissa på bilden i inlägget under. Jag blir otroligt imponerad om någon klarar det. Men det är kul om ni gissar.

gissa platsen

För ungefär en månad sen hade jag en-gissa-staden-bild här på bloggen. Den gången var det Leksand.

Tänkte köra en till och den här gången blir det nog lite svårare så jag slänger in några ledtrådar. Kanske är det svårt att gissa just platsen så det är okey att gissa på ett land eller en region. Den här naturhamnen är mycket berömd i det land och den region där den ligger. Jag har inte själv varit där men skulle gärna åka dit. Jag känner en tjej som är född och uppvuxen på platsen. Platsen ligger i Europa.

Så gissa på nu innan ni sätter er framför TVn och hejar på Spanien.

onsdag, juni 25, 2008

hamburgare på burk

Jag har en vän som inte har bott i Sverige så länge och ännu inte pratar särskilt mycket svenska eller alltid förstår sig på hur svenskar är. Vi brukar ibland ha kul diskussioner om kulturskillander och hur svenskar är.

För några dagar sen hittade min vän en märklig sak i en affär och kom hem till mig och undrade om det var något svenskar brukar äta. En cheeseburgare med alla tillbehör som frystorkats och stoppats i en konservburk i Tyskland för att sen exporteras och säljas i Sverige. Tydligen kostade denna kulinariska läckerhet 60 kronor. Det är väl mer än vad snabbmatskedjorna tar för en cheeseburgare? Fast då är den förstås inte frystorkad och konserverad. Kanske kostar det extra.

Min vän hade köpt på sig några burkar som skulle visas upp vid en resa till familjen i hemlandet. Såna exotiska saker finns inte där trots att det är ett lika välutvecklat I-land som Sverige. Det är bara något som galna svenskar äter. Jag hade iallfall turen att få en burk. Känns ju som en helt vansinnig grej och just nu står den som prydnad i mitt kök. Vet inte vad jag ska göra med den riktigt. Eftersom jag nog inte vågar äta den själv vore det kul att bjuda någon på denna delikatess. Gärna då att få beskåda hur personen med vällust eller utan vällust äter upp denna konserverade cheeseburgare. Fast jag har svårt att tänka mig att jag känner någon som villigt skulle sätta tänderna i denna läckerhet. Skulle möjligen vara min son då som äter allt. Och då menar jag verkligen ALLT. Fast som mamma är jag en aning tveksam till om jag skulle vilja att han åt en konserverad burgare. Får se vad jag gör med den men det är väl stor risk att den blir en present om jag kommer på någon som kan tänkas äta den.



På tal om hamburgare på burk så har jag faktiskt spelat i ett band. Visserligen bara under en sommar och höst och vi hade inga spelningar men reapde flitigt och hade en snygg flagga med en älg på burk som jag hade målat. Jag spelade gitarr och eftersom vi var ett punkband krävdes inte många ackord. Vi hette Älg på burk

ordlös onsdag - vattenhjul i Cordoba , Spanien



Flera ordlösa bilder finns hos Krokofanten

tisdag, juni 24, 2008

uppklädd eller inte?

Alla har vi väl någon gång varit bjudna på någon tillställning och funderat över hur vi ska klä oss. Vi kanske inte vet hur uppklätt det kommer att vara. Vi kanske inte känner dom andra på tillställningen så väl. Man vill kanske inte vara otroligt uppklädd när alla andra är mer vardagsklädda eller tvärtom komma i jeans och t-shirt när alla är otroligt uppklädda.

Jag känner en kille som när han var ung student i 20 års åldern och nyinflyttad i den stora studentstaden hyrde ett rum med egen ingång av ett par i 30-35 års åldern. Paret var mycket trevligt men dom sågs inte så mycket mer än att han varje månad kom in med hyran och då och då hejade och småpratade i trappen. Hans rum låg vägg i vägg med deras sovrum så ibland fick han lyssna till deras nattliga aktiviteter. Dessutom var grannens sovrum mot den andra väggen så ibland hördes ljud från aktiviteter i sängen från två håll. Men det har inte med saken att göra. En kväll bjöd paret in honom på middag. Han hade hela eftermiddagen suttit hemma och pluggat iklädd någon gammal sunkig , urtvättad t-shirt och ett par slitna jeans. I denna mundering gick han in till middagen. Hans hyresvärdar hade klätt upp sig till tänderna i fin klänning , snygg make-up , skjorta , slips , finbyxor. Middagen blev väldigt trevlig men han kände sig ändå lite malplacerad med sin minst sagt lediga klädsel.

Jag har själv varit på åtminstone en fest då jag var väldigt mycket mer uppklädd en resten av sällskapet. Det är ganska många år sen. En kompis tog med mig på en fest där jag inte kände någon och jag hade av någon anledning fått känslan av att folk skulle vara ganska fint klädda. Så jag tog på mig en fin klänning , sminkade mig omsorgsfullt , satte upp håret snyggt och fixade till mig så som man kanske gör inför en finare tillställning. Folket på den här tillställningen var dock ganska vardagligt klädda och jag kände det som om jag stack ut. Fast det blev ändå mycket trevligt och alla var väldigt trevliga så jag tänkte inte på min klädsel efter ett tag.

Jag vet inte vad som är värst för lite uppklädd eller för mycket uppklädd. Jag är inte säker men jag tror att jag själv skulle föredra att vara lite för mycket uppklädd. Men min kompis som jag just frågade skulle föredra att vara för lite uppklädd.


Vad är värst?
att vara för mycket uppklädd
att vara för lite uppklädd
Free polls from Pollhost.com


radioprogram om Frankrike

Fler frankofiler än jag verkar ju hitta den här bloggen ibland. Så jag tänkte tipsa om ett radioprogram jag hörde igår. 42 minuter om Frankrike. Om kindpussar , skillnaden mellan svenskt och franskt affärsliv , Sarkozys syn på religion och mycket mer. Det var i det programmet jag hörde Carla Brunis sång Quelqu'un m'a dit som jag blev lite förtjust i. Svenskar som bott större delen av sitt liv i Frankrike var med och pratade. Det går att lyssna på i efterhand på webben och kan rekommenderas. Lyssna här

Arn de Gothia

Arn växer upp i kloster , Arn sjunger för munkarna , aldrig har en gosse sjungit så vackert , Arn rider snabbast av alla på sin superhäst , Arn vinner bågskytte , Arn talar latin och franska , Arn är bäst med svärdet , Arn vinner bågskytte, Arn är en stilig ung man från en rik och fin familj, Arn träffar Cecilia, fagrare mö har aldrig skådats , Arn vinner bågskytte , de unga tu förenas i köttet , Arn rider snabbast av alla , Arn är god mot trälarna , Arn jagar , Arn röker kött , Arn vinner bågskytte , de unga tu förenas i köttet , Arn är skickligast med svärdet , de unga tu förenas i köttet , Arn vinner bågskytte.....

Det här skrev jag när jag i januari funderade på att se Arn på bio. Jag var lite sugen att se den men samtidigt lite tveksam för jag hade hört att den inte var alltför bra och kritikerna hade väl inte heller varit så entusiastiska. Jag kom aldrig iväg på bio men idag har jag sett Arn på dvd. Vet inte riktigt vad jag tyckte. Jag har läst böckerna och gillade dom men filmen var väl inte dålig men ingen höjdare. En del från böckerna saknades , en del partier kändes väldigt sega och filmen kändes lite för lång. Hela svenska skådespelareliten var samlad så ibland fick man lite känslan av maskerad. Ibland var språket väldigt högtravande och kändes nästan pekoralt och ibland var det vanlig vardagssvenska. Jag hade nog tyckte det varit bättre att genomgående hålla en linje när det gäller språk. Hursom helst en trea är filmen definitivt värd , vissa skådisar är lysande och miljöerna är vackra.

Dock hade jag fel i det jag skrev i januari. Till min stora besvikelse var det väldigt lite bågskytte med och inte heller rökte Arn kött men dom unga tu förenades i köttet oräkneliga gånger. Fast man fick inte se mer än att dom rullade runt i gräset sen vände kameran mot trädtopparna och stråkmusik spelades. Men det störede inte mig för ibland kan jag tycka sexscener i filmer är onödigt långa och sega och inte tillför handlingen så mycket. Jag skulle inte avråda någon att se filmen men jag kommer nog inte att se om den fast jag är nog för nyfiken för att inte se fortsättningen.

måndag, juni 23, 2008

Quelqu'un m'a dit av Carla Bruni

Frankrikes president Sarkozy är väl inte direkt min favorit. Som alla andra har jag läst i tidningarna om hans affär med Carla Bruni som han träffade straxt efter sin skilsmässa. Som alla vet är ju Carla och Sarko numera gifta. Jag har väl inte haft så mycket koll på Frankrikes första dam mer än att hon varit modell och gett ut ett par skivor. Hennes sång Le plus beau du quartie användes i HMs julkampanj 2006.

Hon är också känd för en rad kärleksaffärer med rika och kända män som till exempel Mick Jagger , Donald Trump , Eric Clapton , Frankrikes förra socialistiska premiärminister Laurent Fabius. Dessutom var hon tillsammans med Jean-Paul Enthoven när hon förälskade sig i hans gifta son Raphäel. Raphäel skilde sig och han och Carla fick ett barn tillsammans. Hon har kommit med uttalande som att monogami är trist och inget för henne och I want a man with nuclear power. Men detta var innan hon träffade sin stora kärlek Sarkozy. Hon har visst också sagt något om att hon aldrig skulle rösta på högern. Vet inte om hennes man fått henne att ändra den ståndpunkten.

Jag har faktiskt inte hört hennes musik men vet att den är väldigt populär i Frankrike och en del andra länder och att hon sålt många skivor. Idag hörde jag en sång på radion som faktsiskt inte alls var så tokig och texten är väldigt vacker. Så lyssna gärna. Vill ni se texten på franska och engleska för att förstå och följa med kan ni kika här



Carla Bruni ska tydligen ge ut en ny skiva om ungefär en månad så hon har inte lagt musikkarriären på hyllan för att vara första dam på heltid. Vid en koll på youtube verkar hon mest sjunga på franska men en och annan sång finns på engelska. Jag personligen tycker nog att Carla gör sig bäst på franska. Men den som är nyfiken på att se Carla prata och sjunga på engelska , röka, åka buss och vandra i välkända Parismiljöer kan kika här

hyra ut i andra hand

Ni som läser här brukar ha så bra koll på saker och ting och vara väldigt snälla och hjälpsamma. Så jag ska ta mig friheten att slänga ur mig en fråga jag gärna skulle vilja ha hjälp med om någon har koll på vad som gäller.

Om man hyr ut sin lägenhet i andra hand några månader utan att meddela bostadsbolaget man hyr av kan det vara skäl för vräkning om det kommer fram? Även om man hyr ut till en mycket pålitlig kompis som aldrig spelar hög musik , drar på sig klagomål och alltid betalar hyran i tid? Är det inte lite knepigare att vräka någon som har barn? Finns det inte mer regler kring det för att skydda barnen? Kort sagt om man hyr ut i andra hand utan att meddela bostadsbolaget kan man då bli vräkt om dom skulle komma på det? Jag har inte alls någon koll vad som gäller när man hyr ut i andra hand. Om någon vet eller vet hur man kan ta reda på sånt så blir jag väldigt glad.

söndag, juni 22, 2008

det "okända" Spanien

Ja , äntligen vann ett lag jag hejade på. Spanien vann över Italien på straffar. Lite segt att se hela matchen plus förlängning som slutade 0-0. Men sen blev det straffar och Spanien målvakt Casillas som räddade två straffar lär vara dagens hjälte i Spanien och på torsdag får vi förhoppningsvis se Spanien slå Ryssland.

Nu tänkte jag inte tjata så mycket om fotboll utan blev efter matchen sugen på att skriva ett inlägg om Spanien. Dom flesta som besöker Spanien åker till medelhavskusten, öarna eller någon storstad som Madrid , Barcelona eller Valencia. Det är så klart vackra och sevärda platser men det finns andra delar av Spanien dit få turister hittar som är otroligt vackra och värda ett besök.

Själv är jag väldigt förtjust i Baskien i norra Spanien på gränsen till Frankrike. Speciellt gillar jag den vackra staden San Sebastian med sin underbara strand och mysiga gamla stad. Fast även Bilbao är värt ett besök , en mysig stad med ett fantastiskt Guggenheim-museum.


Guggenheim-museet i Bilbao

Provinsen Extremadura på gränsen till Portugal i det spanska inlandet är glest befolkad och få turister hittar hit. Jag kan inte påstå att jag tyckte provinsens största stad Badajoz var något särskilt men dom lär ha ett fantastiskt arkeologiskt museum som jag tyvärr aldrig såg vid mitt besök. Staden Merida i Extremadura har Spaniens absolut finaste romerska lämningar. Den romerska teatern i Merida är fantastisk och det får man absolut inte missa om man är i närheten. Sommartid spelas här olika klassiska teaterpjäser ibland. Zafra är en annan vacker liten stad i Extremadura som absolut är värd en omväg. Även staden Caseras är sevärd även om den inte är lika vacker som dom romerska ruinerna i Merida och den lilla staden Zafra. Personligen tyckte jag inte att den lilla staden Trujillo var så märkvärdig. Den är mest känd för att en rad conquistadorer fötts här. Bland annat Francisco Pizarro som erövrade Inkariket.


Romerska teatern i Merida

Jag har aldrig varit i Galicien men dom jag känner som har varit där gillar det väldigt mycket. Staden Santiago de Compostela med sin mysiga gamla del och sin fantastiska katedral där enligt legenden aposteln Jakob ska vara begravd. Kanske inte så sannolikt att Jakobs grav verkligen ligger där men katedralen är vacker , en av Spaniens mest kända och värd ett besök. Åk även till kusten och besök staden La Coruña som ska vara fin. Missa inte heller naturen vid kusten med fjordar. Den lilla ön Toxa lär vara väldigt vacker och spanska fastlandets västligaste punkt Finisterre är en fantastik plats att stanna och blicka ut över Atlanten.


Katedralen i Santiago de Compostela

Egentligen skulle jag kunna räkna upp hur många platser som helst som få turister hittar till som är väl värda ett besök. Men ska jag nämna några exempel så blir det:
  • Den vackra staden Leon med sin fantastiska katedral i norra Spanien.
  • Toledo som ligger vackert och är fullt av historia cirka 7 mil söder om Madrid.
  • Segovia 10 mil nordväst om Madrid med sin vackra romerska akvedukt och sitt speciella slott , Alcazar , som stått förebild till Disneys slott.
  • Universitetstaden Salamanca cirka 2 timmars resa nordväst om Madrid
  • Cuenca mellan Madrid och Valencia med sin vackra gamla del som ligger högt med fantastisk utsikt och dom välkända hängande husen.
  • Avila med sin vackra och välbevarade ringmur.
  • Besöker man Costa del Sol och vill göra en kortare utflykt tycker jag man ska ta sig till den lilla staden Ronda med vackra arabiska bad och en mycket speciell och sevärd bro samt en av Spaniens mest kända tjurfäktningsarenor.
  • Vill man åka längre så rekommenderar jag Sevilla som enligt mig är Spaniens vackraste stad , ett levande museum med en underbar stämning och folkliv.
Jag skulle väl kunna göra listan hur lång som helst men jag får fortsätta en annan gång. Kom gärna med egna tips på sevärda platser i Spanien , helst lite bortom dom vanliga turistdestinationerna.

veckopeng

När ska man börja ge barn veckopeng? Hur mycket är lagom att börja med? Ska man ge dom veckopeng att köpa lördagsgodis för eller ska dom få både veckopeng och lördagsgodis? Jag frågade min dotter för ett tag sen om hon ville ha veckopeng men hon tyckte att hon var för liten. Så klart ska jag inte ge henne någon veckopeng om hon själv inte tycker det. Fast hon fyller sju om några månader och då brukar man väl börja eller kanske ha börjat med veckopeng. Jag minns inte riktigt hur gammal jag själv var. Vad tycker ni som läser är lagom ålder och summa att börja med?

lördag, juni 21, 2008

El noche de San Juan

Nu har många av oss firat midsommar mer eller mindre traditionellt. Jag firade väldigt traditionellt med dans runt stången , mat och allt möjligt. Det enda jag hoppade över var fyllan och midsommardoppet. Trots att jag varit ute vid vatten och det fanns en fin stand skippade jag bad. Helgen har varit mycket trevlig och lyckad för min del.

I Spanien firas inte midsommar men vid den här tiden firas el noche de San Juan alltså Johannes döparens natt. För den som glömt sin bibel så var Johannes döparen en asket som bodde vid floden Jordan , höll svavelosande predikor mot olika synder och syndare och döpte folk. Han döpte bland annat Jesus. Sen togs han till fånga av Herodes efter att ha kritiserat Herodes syndiga leverne. Herodes frus dotter eller möjligen hans brors frus dotter (jag har inte jättekoll på Bibeln och hur alla är släkt med alla) Salome dansade så bra att hon skulle få en önskan uppfylld. Hon önskade sig Johannes huvud på ett fat och fick sin önskan uppfylld.

Hur som helst firas el noche de San Juan mest vid kusterna. Man samlas på ständerna på kvällen , tänder eldar och dom modiga hoppar över eldarna. Dom andra nöjer sig med att dricka några öl och titta på dom som hoppar. Jag var med om ett sånt firande i Cadiz för några år sen och det var mycket folk och väldigt kul. I Sverige firas Johanne döparens dag den 22 juni men i Spanien är hans dag den 24 juni.

När jag bodde i Madrid märkte jag inte av något Johannes döparens dags firande. Inte heller märkte jag så mycket av midsommar men jag , familjen och en svensk tjej som bodde i Madrid och hade hittat mig på bloggen köpte mat på IKEA och hade lite svensk midsommar i vår lägenhet. En väldigt trevlig kväll.


Man som hoppar över en eld under El noche de San Juan på en strand i Galicien i norra Spanien

onsdag, juni 18, 2008

den här dagen har jag längtat efter

Egentligen känns det här lite för personligt att blogga om men jag är så glad att jag inte kan låta bli. Hela dagen har jag nästan gått i ett slags lyckorus och jag har ringt och smsat familj och vänner och berättat.

Jag har länge haft lite dåliga knän men kunnat leva med det utan problem. Kunnat göra allt som andra kan. Förra vintern fick jag dock kraftiga inflammationer som inte ville gå över utan blev värre och värre under våren. Mängder av läkarbesök och prover lyckades inte hitta fel på mig. Knäna var otroligt svullna , jag hade rejält ont och vissa dagar kunde jag inte ta mig upp ur sängen. Att gå från sängen till köket eller toan kunde vissa dagar vara en otrolig ansträngning.

Jag fick prova massor av starka mediciner bland annat cellgifter men inget hjälpte. Blev bara värre. Mina prover var så usla att en läkare sa att med så här dåliga värden kommer du inte att leva så många år. Efter ntvå operationer och några jobbiga behandlingar har jag äntligen börjat känna mig frisk. Nu cyklar och går jag varje dag. Jag kan springa , hoppa , dansa , klättra på klätterställningen på lekplatsen , böja benen , sitta på knä och på huk.

Jag har inte direkt känt att jag har velat blogga om det här. Dels vet jag inte riktigt vad det varit för fel på mig och sen känns inte mina sjukdomar så intressanta. Men att alltid ha ont och ofta svårt att gå påverkar så klart tillvaron otroligt mycket. Dessutom var jag under den värsta perioden ensam med två barn eftersom deras pappa var kvar i Madrid.

Idag har jag iallafall varit på återbesök hos läkaren. Mina värden har drastiskt förbättrats och är hur bra som helst. Jag mår bra och känner mig frisk och gladare än på länge. Nu kommer jag troligen snart att bli friskförklarad. Hurra! Årets bästa besked. Vinner nu Sverige mot Ryssland också så kommer jag att vara hur glad som helst.

Fast att ha varit relativt orörlig under ett år har gjort att min myskelstyrka och rörlighet har försämrats. Så jag fick order av läkaren att träna upp musklerna med styrketräning. Rörligare är jag redan men visst kan jag träna det också. Ska bli både kul och skönt att börja träna. Ska sätta igång så snart som möjligt. Ska naturligtvis börja lugnt men oj vad vältränad jag ska bli med tiden.

Kanske blev det här väl personligt och kanske inte så interssant för er som inte känner mig. Men jag är bara så glad! Friskförklarad! Förhoppningsvis aldrig mer sjuk i knäna. Ska fira med att heja på Sverige och förhoppningsvis få se en bra match som vi vinner.

killar ljuger

Vi som umgås mycket med barn vet att barn ofta har många och roliga funderingar kring allt möjligt. Ofta får man höra roliga kommentarer. Man skulle nog få en väldigt rolig blogg om man bara samlade kommentarer från barn. Fast det får någon annan göra för jag vill inte blogga så mycket om mina barn.

Idag när vi var ute och promenerade sa min dotter:
- Jag skulle inte vilja vara kille
- Nähä , varför inte då? undrade jag
- För då skulle jag ljuga och det vill inte jag.
- Hur menar du då? frågade jag
- Killar bara ljuger konstaterade dottern
- Det gör inte tjejer? frågade jag
- Nej det gör vi inte för man får inte ljuga sa dottern

För att nu ingen ska tolka det här som att jag uppfostrar min dotter till en manshatare så kan jag säga att hon har många kompisar av båda könen. Hon leker lika gärna med killar som med tjejer. I hennes klass går 10 killar och bara 3 flickor. Hon har även flera vuxna män som hon gillar och kallar kompisar som till exempel min bror som hon umgåtts med mycket på sista tiden. Dessutom har hon en pappa och en storebror som hon tycker väldigt mycket om.Dottern ibland funderar hon en del på det här med tjejer och killar. Skillnader och likheter. En skillnad hon kommit på är tydligen att killar ljuger. Även jag har nära vänner av båda könen så jag är ingen manshatare. Fast jag tycker att många män är konstiga , har dålig smak och är ganska bra på att ljuga.

Cordoba-pussel

Jag har alltid svårt att välja bild till ordlös onsdag. Den här vackra bilden från Cordoba i södra Spanien hade jag tänkt ta med men sen blev det Tokyo istället. Om någon är nyfiken på bilden och har gått om tid får ni gärna pussla ihop den. Jag blir mycket imponerad om någon orkar och lyckas lägga pusslet. Jag har inte försökt själv.

Men för den som är sugen finns pusslet här (längst ner på sidan)

ordlös onsdag - Shibuya , Tokyo





Se flera ordlösa bilder hos Nejma

tisdag, juni 17, 2008

invigning av arena

Jag har ju skrivit mycket om EM och jag blev så smittad att jag till och med spelade fotboll nyligen. Jobbigt var det och jag fick ont i kroppen och blev rejält svettig och smutsig. Men ändå var det jättekul. Fast jag föredrar nog att titta på bra fotboll framför att spela själv.

I Spanien är fotboll verkligen stort. Det är svårt att hitta någon som inte är intresserad. När jag pluggade i Sevilla förberedde sig staden för friidrotts-VM så man hade byggt en ny arena. När mina föräldrar var på besök skulle arenan invigas med en landskamp i forboll Spanien - Kroatien. Min pappa och jag skaffade biljetter och gicj. Arenan var fullsatt och stämningen otrolig. Först var det en lång och seg invigning där spanska kungen och drottningen deltog , Placido Domingo sjöng, en borgmästare höll ett tal och det släpptes upp ballonger och duvor.

Men matchen var riktigt kul när den väl kom igång. Båda lagen spelade bra och publiken var otroligt engagerad. Domaren fick väl stå ut med att några gånger kallas malo dvs. dålig av publiken. Men det var verkligen dans , fest , flaggor , hejarramsor och matchen var bra. Spanien vann rättvist med 2-0.

Det var en ganska lång väg hem efter matchen och vi gick genom hela stan. Folk dansade och skålade på trottoaren. Bilar körde förbi och tutade och viftade med spanska flaggor och skrek España. Det var nästan lite karnevalsstämning. Hur kul som helst. Det kändes verkligen att i det här landet tar man fotboll på allvar. Det var allt från pensioärer till barn som firade Spaniens vinst över Kroatien. Visst det här är längesen så det spanska och det kroatiska lag som idag spelar EM är inte samma som då. Men jag ville bara beskriva stämningen som var otrolig både på arenan och på stan när pappa och jag promenerade hem.

skadade matadorer

Trots att jag sammanlagt har bott två år i Spanien har jag aldrig varit på en tjurfäktning. Det har inte lockat. Jag tycker det verkar lite för blodigt och läskigt. Jag har varit på arenor när det inte har fäktats där , jag har sett det på spansk TV, jag har fått berättat för mig hur det går till och läst om det i spanska dagstidningar.

Det varierar väldigt mycket hur populärt tjurfäktning är. I Sevilla och i Madrid där jag bland annat bott är det väldigt populärt och där ligger dom två mest kända arenorna. Las Ventas i Madrid och La Maestranza i Sevilla. I regioner som Katalonien och Kanarieöarna finns det inte alls. Jag tror till och med tjurfäkting är förbjuden i Katalonien. Förutom i Spanien förekommer tjurfäktning i Portugal , södra Frankrike och delar av Latinamrika. En spansk kompis har dock sagt att han tycker tjurfäktning är tråkigt och något gamla människor går på. Unga föredrar fotboll. Kanske har han en liten poäng men inte helt för det verkar betydligt mer populärt än en pensionärshobby.

En tjurfäktingsomgång anses lyckad om den avlutas med att tjuren dödas genom att svärdet sticks genom djurets skuldra ned i hjärtat. Om matadorens uppvisning anses förstklassig av publiken, och den s.k. presidenten för tjurfäktningen samt den veterinär som alltid närvarar, kan matadoren får ett eller två av tjurens öron som trofé.

Dom duktiga matadorerna är riktiga superstjärnor som är oskrivna i skvallerpressen och umgås med kändisar. Fast dom flesta som börjar på tjurfäktarskolor når aldrig så långt. Att vara matador är inte helt riskfritt. Varje säsong (tjurfäktnings-säsongen startar på våren och slutar på hösten) skadas matadorer. Ibland så allvarligt att dom avlider eller tvingas sluta.

Nu har en känd matador, José Tomas blivit illa stångad av en tjur på Las Ventas i Madrid. Jag läste att han fortfarande vårdas på sjukhus efter att ha smaka på de vassa hornen tre gånger. Om han återhämtat sig blir det redan nästa vecka en ny tjurfäktning, då i Alicante.

Jag har ofta hört spanjorer säga att det är en konst och en del av den spanska kulturen. Personligen tycker jag det känns som ett ganska brutalt sätt att döda en tjur och väldigt otäckt att matadorer skadas eller till och med dödas. Men jag har heller inte gett tjurfäktning någon chans eftersom jag inte ens försökt gå på en. Fast jag har inte heller haft någon större lust.


José Tomas blir stångad

måndag, juni 16, 2008

Samsung mobil

Egentligen är jag en mycket utpräglad antimaterialist. Jag brukar inte köpa dyra saker eller längta efter dyra prylar. Överhuvudtaget så är inte shopping något av mina större intressen. Jag har en två år gammal Samsung-mobil som fungerar utmärkt och har diverse finesser som kamera (många bilder här på bloggen är tagen med den) , mp3 spelare och annat. Det är min andra Samsung , jag skaffade min första sommaren 2000 och sen dess har jag inte velat ha någon annan mobil. Annars är jag inte så noga med märken. Fast har man tidigare haft sunkiga Nokia och en Ericsson och skaffar en Samsung vill man aldrig byta.

Hur som helst har jag mycket olikt mig skaffat mig en ny mobil trots att jag har en väldigt bra. En Samsung så klart. För den som är intresserad av telefonens olika finesser kan kika här

Nu är jag ganska oteknisk så jag använder mest mobilen till att ringa , smsa och mmsa samt kanske någon gång spela in och skicka ett videoklipp. På just den här telefonen var det 5.0 megapixel kamera , blixt och zoom som lockade. Ska väl försöka klura ut andra funktioner med tiden. Tycker det är så trist att läsa bruksanvisningar tjocka som böcker som numera följer med dom flesta tekniska prylar. Men ta bra foton och kunna lyssna på musik samt ringa och smsa känns som om det räcker för mig. Tyvärr kan den inte koka kaffe , laga mat eller handla choklad. Men det är en Samsung. Så jag är mycket nöjd med mitt köp även om en liten del av mig tycker det känns en smula onödigt.

moshi moshi genki?

Min japanska kompis sitter just nu på ett plan på väg hem till Japan. Det var väldigt trevligt att ses och vi hade kul. Barnen blev väldigt glada för dom ser honom som en kompis så han har lekt väldigt mycket med dom. Han hade med presenter till barnen som blev väldigt populära. Dessutom fick jag japanskt godis i en vacker ask och en del japansk mat. Det blev lite turistande i stan och middag på en restaurang. Annars var vi mest hemma och tog det lugnt och träffade min japanska granne. Vi passade också på att vika origami tranor. En gammal japansk legend lovar att den som viker tusen tranor blir garanterad ett långt och friskt liv. Många sjuka i Japan viker tranor tillsammans med vänner och sjuksköterskorna. Jag hann göra sju stycken så det är en bit kvar till tusen.

Posted by Picasa


Så har jag roat mig med att spela fotboll. Inte med den japanska kompisen utan med ett gäng latinamerikaner som regelbundet träffas och spelar fotboll på en äng i närheten av där jag bor. Jag har inte spelat sen mellanstadiet så jag är helt öm i kroppen nu. Men jag var otroligt bra , Zlatan hade blivit imponerad...

Nej jag ska väl inte ljuga i bloggen. Jag var helt usel på fotboll men på något märkligt sätt gick jag in för det. Kastade mig i gräset och blev svettig , smutsig och fick ont överallt i min otränade kropp. Kul var det och hela matchen var på spanska , jag var enda svensken. Jag visste redan att spanska språket hade gott om svordomar men jag tror jag har utökat mitt förråd av svordomar ännu mer nu. Det är alltför sällan jag pratar spanska ändå blir jag imponerad av mig själv varje gång att det flyter så bra och att jag faktiskt inte har glömt så mycket. Ingen var väl egentligen så där imponerade bra och det var inte så seriöst. Själv spelade jag i jeans , tröja och gympadojor så alla var inte ens ombytta. Dom verkade bara vara passionerat fotbollsintresserade och ses då och då och spela på skoj. Jag hamnade där av en slump för jag råkade träffa en kille från Chile som jag känner som var på väg dit och han frågade om jag ville hänga på. Vet inte om jag kommer att göra om det även om det var kul. Fast jag tror att jag trots att jag blev smutsig och fick ont i hela kroppen skulle ha svårt att säga nej om jag blev tillfrågad att vara med igen. Ändå tror jag att jag föredrar att se på fotboll framför att utöva det.

Rubriken betyder förresten hej hur mår du? på japanska. Fast moshi moshi är bara hej när man svarar i telefonen. Träffas man i verkligheten säger man konichiwa när man hälsar. Det här och några småord som tack och hejdå är väl ungefär vad jag kan på japanska. Men jag behärskar konsten att vika origami-tranor. Här finns en instruktionsvideo för den som vill försöka. Föredrar man att titta på en skiss så kan man kika här

fredag, juni 13, 2008

mera fotboll

Jag har tydligen drabbats av EM-feber för jag kan inte låta bli att skriva om fotboll. Ikväll håller vi väl på Frankrike? Rent känslomässigt såklart för Holland har imponerat. Jag ska avnjuta matchen hemma i min soffa.

Men imorgon tänkte jag faktiskt masa mig ut och se matchen någonstan för att få lite mer stämning än om jag sitter ensam i soffan och tittar. Fast jag tycker det är lite jobbigt att gå ut ensam och jag vet inte riktigt var i Uppsala det är bäst att kolla på fotboll. Men jag ska vara modig. Jag tar gärna emot tips på bra ställen att kolla på fotboll. Naturligtvis vinner vi mot Spanien imorgon eller spelar åtminstone oavgjort.

att umgås eller inte umgås med barn och att vika tranor

Om några dagar kommer en japansk kompis på besök. Vi har inte setts på ett år så det ska bli hur kul som helst. Det är ju en bit till Japan så vi ses inte så ofta. Visserligen blir det ett mycket kort besök nu men ändå kul.Vi bodde i Madrid samtidigt och umgicks mycket. Så mycket att han blev otroligt bra kompis med min dotter. Mina barn har ibland blivit väldigt bra kompisar med vissa av mina eller deras pappas kompisar. Så bra kompisar att när dom av olika skäl som kanske flytt eller annat inte har kunnat träffa dom så har dom saknat dom och frågat efter dom.

När jag skrev det här inlägget kanske en del tolkade det som att jag letade. Så är det definitivt inte. Delvis tycker jag det är skönt att vara själv och dels vill jag inte blanda in någon ny person i mina barns liv som riskerar att försvinna. För det finns ju ingen skydighet att regelbundet hålla kontakt med kompisars eller ex barn.


En kompis till mig som växt upp med skilda föräldrar sa att det jobbigaste var att ständigt träffa föräldrarnas ny och kanske deras barn som sen försvann och ersattes med någon ny. Jag har också träffat en man som under många år bodde med en kvinna som hade barn. Dom skaffade till och med ett barn tillsammans. När dom separerade förlorade han kontakten med hennes döttrar och sa att han saknade dom mycket. Fast jag tycker kanske att han som vuxen borde kunna ta kontakt och umgås med döttrarna om dom också ville det istället för att bara sitta och sakna dom. Jag vet inte hur vanligt det är att man umgås med sitt ex barn. Jag vet inte ens om jag hört talas om någon som regelbundet gör det. Att bara förlora kontakten om man levt tillsammans med barnets mamma eller pappa och blivit bra kompis med barnet måste ju kännas trist både för barnet och den vuxna. Även om man till en början håller viss kontakt kanske det blir knepigt när man träffar någon ny som inte är så pigg på att man umgås med exets barn.

För många år sen fick jag höra om en tjej jag kände mycket ytligt som hade ett litet barn och var sambo med en annan man än barnets pappa. När hon och hennes sambo separerade gjorde dom det inte som vänner och hon och barnet flyttade till en annan stad. I månader hade barnet väldig separationsångest , grät och saknade mammas sambo som hade varit en bra kompis och tagit stort ansvar för barnet.

Alla ska naturligtvis göra så som det känns bäst för dom och deras barn. Själv känner jag att skulle jag träffa någon kommer det att dröja innan han får träffa mina barn. Ska han göra det måste jag verkligen veta att det är seriöst. Helst skulle jag vilja ha någon garanti för att om mina barn gillar honom och det sen inte funkar mellan oss kommer han att fortsätta hålla kontakt med mina barn reglebundet. Tyvärr är det inte så realistiskt att få en sån garanti. Är man nykär och allt är toppen så lovar man kanske en sån sak men sen kanske det inte känns så angeläget när förhålladet tar slut.

Jag känner nog att jag vill vara själv nu och möjligen ha lite oseriöst hångel mot en bardisk eller någon dejt när jag är barnfri. Och då vill jag helst att han ska veta så lite som möjligt om mina barn och dom ska inte veta något alls om honom. Även om jag trivs bra med att vara själv och inte letar så är jag naturligtvis öppen för ett förhållade med rätt person. Men jag är lite tveksam till att den där rätta personen finns. Dessutom kan män vara konstiga , ljuga och ha dålig smak så trots att det är helt obegripligt kanske drömprinsen nobbar mig. Fast med så dplig smak är han förstår ingen drömprins. Kanske lika bra att inte träffa honom. Om jag skulle träffa någon skulle det vara skönast att ha någon att umgås med, göra kul saker med och kramas med ibland men slippa den där förhålladebiten. Åtminstone så länge mina barn är ganska små.

Jag har aldrig haft något seriöst förhållande med någon som haft barn sen tidigare och vet inte hur jag skulle agera om ett sånt förhållade tog slut. Fast hade jag under en längre period varit en del av barnens liv så skulle jag förhoppningsvis fortsätta umgås med dom. Jag gillar barn och barn brukar gilla mig så rent hypotetiskt tror jag att både barnen och jag väldigt gärna hade velat det. Fast som sagt jag har aldrig varit i den situationen och vet inte hur det skulle bli.

När det gäller kompisar så kommer dom så klart att träffa mina barn. Kompisar kan ju tyvärr flytta eller under en period har dom eller jag mycket att göra så vi inte hinner ses. Tyvärr kan jag ju inte tvinga dom kompisar mina barn saknar att ta ett plan från Japan , Madrid , Paris eller Göteborg eller ens att ta en lokalbuss , bil eller cykel för att träffa mina barn bara för att mina barn vill det. Även om det känns lite trist när barnen saknar någon för att dom inte träffat den på länge. Kompisarna har kanske inte alls lika stort intresse av att umgås som barnen och då och då kommer naturligtvis barnen att träffa dom. Vissa perioder ganska ofta andra perioder mer oregelbundet och sällan. Nu ser dottern och även jag fram emot att min japanska kompis ska komma på besök , det är ett år sen vi sågs och det lär väl dröja minst ett år till nästa gång.

Jag brukar inte visa bilder på mig , mina kompisar eller mina barn här på bloggen men eftersom dom här bilderna låg ute på min gamla blogg för ungefär två år sen kan jag återvinna dom. Det är jag, min dotter och min japanska kompis som viker origami-tranor. För den som känner för att pyssla lite finns instruktioner till hur man viker en trana här Den som vill se en instruktionsvideo hur man viker tranor kan kika här



Så här fina blev tranorna vi vek i Madrid för ungefär två år sen.



En gammal japansk legend lovar att den som viker tusen tranor blir garanterad att få en önskan uppfylld och får ett långt och friskt liv. Min japanska kompis har berättat att små barn ofta har som projekt i skolan att klassen ska vika tusen tranor. Enligt honom är det knappast någon japan som inte behärskar konsten att vika en origami-trana

fredagen den 13

Idag är det som bekant fredagen den 13. Fast jag tror inte så många tycker det känns otäckt och undviker att gå ut eller sätta sig bakom ratten. Fast om någon tycker det känns lite , lite obehagligt kan jag efter en koll i kalendern upplysa om att det dröjer ända till februari 2009 innan vi får en ny fredag den 13. I min lokala morgontidning står det att enligt statistik från Räddningsverket är inte fredagen den 13 farligare än andra fredagar.

Fast en del riktigt otäcka saker har faktiskt hänt fredagen den 13.

  • Fredagen den 13 oktober 1307 fängslades , torterades och avrättades ett stort antal tempelriddare på order av påven. Fast det var Filip IV av Frankrike som genomförde påvens order.
  • Fredagen den 13 april 1970 skedde en explosion ombord på den amerikanska rymdkapseln Apollo 13.
  • Fredagen 13 oktober 1972 störtade ett flygplan i Anderna. När planet hittades 72 dygn senare hade 16 personer överlevt bland annat genom att äta av sina döda medpassagerare.

Fobi för just fredagen den 13 kallas paraskavedekatriafobi. Fast även om dom flesta inte bryr sig om fredagen den 13 har nog många personer andra datum som är förknippade med obehagliga , tråkiga eller ledsamma händelser man råkat ut för. Precis som det får många finns datum som är förknippade med glada , roliga och trevliga händelser.

I Spanien är det förresten tisdagen den 13 som är otursdagen. Läs mer om det hos Sandbarnet

tisdag, juni 10, 2008

vilken kväll!

Har tillbringat hela kvällen framför TV. Resultaten blev precis som jag önskade. Först Spanien- Ryssland där Spanien vann med 4-1. Spanien såg för övrigt otroligt bra ut så kanske blir detta Spaniens EM. Inte mig emot.

Sen såg jag Sverige slå Grekland med 2-0. Regerande Europa Mästarna Grekland var verkligen inte bra. Sverige bättre än jag hade förväntat mig och Zlatans mål var hur snyggt som helst. Men Sverige får nog svårt mot Spanien på lördag trots att jag hejar så mycket jag kan. Fast vi borde ta oss vidare från gruppspel. Sverige och Spanien vidare är mitt tips. Ibland blir man verkligen glad av fotboll , känner mig i ett mindre lyckorus efter kvällens matcher.

chat au vin

Jag har skrivit ganska många såna här köttinlägg så jag börjar nästan bli lite less på det men jag kan inte låta bli att kommentera dom danska studenterna som åt katt.(Jag kan varna för att artikeln innehåller två bilder som alla kanske inte tycker ser så trevliga ut) Studenterna kom över en död vildkatt, skjuten av en skyddsjägare, och tillagade den enligt konstens alla regler med grönsaker, tomatpuré, kryddor och vin. Bilderna på tillagningen och måltiden lades ut på internet. Dom gjorde det för att uppmärksamma den omoraliska djurhållningen och nu har dom orsakat folkstorm och till och med blivit mordhotade.

Jag gillar katter och har haft katter som husdjur. Jag skulle själv aldrig äta katt. Jag tvivlar på att det är gott men enligt en av studenterna var det dejligt och en annan sa att det smakade kylling. Fast jag tycker nästan alltid när folk äter nåt ovanligt kött säger dom att det smakar som kyckling. Samtidigt finns det en dubbelmoral att en del kött är okey annat inte. Ofta variera det mellan olika kulturer. Katt äts bland annat i Kina , Korea ,
Kambodja, Laos, Filippinerna, Burma, delar av det forna Sovjetunionen, Thailand och Vietnam. Men för dom flesta svenskar är det en otänkbar maträtt.

Hund och marsvin som nog dom flesta svenskar också skulle dra sig för att äta äts också i vissa länder. Hund främst i delar av Asien och marsvin i vissa länder i Sydamerika.

Om man vill ha ett djuretiskt perspektiv så levde ju katten som studenterna åt ett bra liv i det fria tills den blev skjuten. Grisar, kor och kycklingar som vi ofta har på middagsbordet lever sällan ett särskilt bra liv utan föds upp i djurfabriker och transporteras till slakterier i en väldigt stressig och ontaurlig miljö.

Det här vilket kött som är okey att äta och vilket som är tabu är en kulturell konstruktion. Vissa människor tycker att det är fruktansvärt att äta griskött eller nötkött. För några år sen var jag på en marknad i Bangkok där man bland annat kunde köpa grillade eller kanske friterade (jag minns inte så noga) gräshoppor. Jag tyckte så klart det såg läskigt ut och liksom dom flesta svenskar skulle jag absolut inte kunna äta det. Men det finns ju människor som gör det.

Sköldpadda, sniglar , orm , skorpion och annat äts ju med god aptit av många människor medan många svenskar finner det ganska äckligt.

Jag kan inte se något fel eller omoraliskt i att äta katt och kan inte förstå dom häftiga reaktionerna. Jag vill absolut inte göra alla läsare till vegetarianer. Jag vet inte ens själv om jag vill vara vegetarian längre och häromdagen åt jag faktiskt en tonfisksallad. Visst har jag smakat någon mer gång men jag har varit väldigt strikt med att undvika kött, fisk och i perioder ägg under 21 år. Jag har aldrig försökt omvända köttätare och har aldrig haft något emot att äta middag med köttätare. Jag tycker det är var och ens ensak vad man har på tallriken eller i glaset. Middag äter man ju tillsammans för samvaron och inte för att alla måste äta eller dricka exakt samma sak. Men jag tycker dom starka reaktionerna på studenternas kattätande är överdrivna.

Så länge man själv väljer vad man vill äta och undviker utrotningshotade djur så kan man väl äta vad man vill. Man behöver inte bli så upprörd över att andra inte delar ens smak för ett visst kött eller en viss grönsak. Varför någon äter eller undviker att äta något kan det ju finnas en mängd skäl till och det är väl den personens ensak. Som sagt katten hade haft ett bättre liv än många kor och grisar. Så om man tycker det är okey att äta kött så jag kan inte riktigt förstå vad som skulle vara så hemskt med att några studenter tillagar en chat au vin.

måndag, juni 09, 2008

10 frågor om läsvanor

Både Pumans dotter och Sandbarnet har publicerat det här inslaget med 10 frågor om läsvanor och boktips. Så jag tänkte att jag också skulle avslöja mina läsvanor och komma med lite boktips. Är det någon mer som vill göra samma sak så ser jag fram emot att läsa om era läsvanor. Annars får ni gärna komma med boktips i kommentarerna. Jag vet att jag kanske inte svarar helt korrekt på alla frågor och räknar upp många böcker istället för att svara än men jag tog mig lite friheter.

1. Vilken bok läste du senast?

En röd hjältinnas död av Qiu Xiaolong. Trots att jag ganska sällan läser deckare tyckte jag den här som utspelar sig i Shanghai var väldigt bra och speciellt gillade jag skildringarna miljöerna i dagens (eller ja 90-talets) Shanghai

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Har precis börjat läsa Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón. Fast jag måste försöka läsa Flyga drake som alla verkar gilla och jag tänkt läsa i månader. Skulle vilja se filmen som går på bio nu men jag vet inte om jag ska läsa boken eller se filmen först.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Jag har ingen aning , har aldrig tänkt på det men misstänker tyvärr att det är övervägande manliga

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?
Fastnar jag i boken så räknar jag inte sidorna då blir jag nästan lite besviken när lutet närmar sig. Fast jag har svårt att lägga ifrån mig böcker jag inte tycker är bra. Vill gärna ge dom en chans och fortsätter läsa och hoppas. Då kanske jag räknar sidor men jag har blivit bättre på att avbryta när jag inte gillar boken.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Mest är det nog tips från vänner och bloggar eller recensioner men jag går gärna runt på biblioteket eller bokhandeln på måfå och leta. Alltid fastnar man för någon bok.

6. När blir en bok för lång?
När handlingen är seg och man inte känner sig engagerad. Retar mig även på om språket är alltför dåligt. Men jag brukar ändå fortsätta för på något sätt hoppas jag boken ska bli bättre men så blir det sällan. Med åren har jag dock blivit bättre på att slå igen böckersom inte faller mig i smaken.

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Jag läser gärna och ofta på engelska. Då och då blir det någon bok på spanska också men jag önskar att jag var bättre på det för att inte tappa för mycket ord. Vill läsa på spanska och tycker om det men av någon anledning blir det inte av så ofta som jag skulle vija.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Här tar jag mig friheten att räkna upp några böcker jag tycker ALLA borde läsa. Kanske inte korrekt svar på frågan men då delar jag med mig av lite boktips. Midnattsbarn av Salman Rushdie , Hundra år av ensamhet av Gabriel Garcia Marquez , Andarnas hus av Isabel Allende , De små tingens gud av Arundhati Roy , Trådarna i väven av Uzma Aslam Khan , Om ni låter mig tala av Moema Viezzer (dock en väldigt otäck bok om en kvinna som kämpa för gruvarbetarnas rättigheter i Bolivia på 70-talet myckt fattigdom och förtryck) , Mig äger ingen av Åsa Lindeborg , Priset på vatten i Finistere av Bodil Malmsten "Stadserien" (Vävarnas barn , Krigen barn , Vita bergens barn , Mina drömmars stad , Minns du den stad , I en förvandlad stad , Stad i världen) av Per Anders Fogelström precis som Alf Henrikssons böcker om historia där fakta och anekdoter blandas som Svensk historia , Isländsk historia , Antikens historia och kinesisk historia. Jag tycker även om mycket annat Salman Rushdie och Garcia Marquez har skrivit som till exempel Rushdies Morens sista suck. Har även läst någon mer bok av Bodil Malmsten som jag gillat. Tyckte också om Åsne Seierstads bok Hundra och en dag om sin tid som reporter i Bagdad under Irak-krigets början. Jag kan nog fortsätta med hur många tips som helst men det är kul om ni som läser också delar med er av era boktips.

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? I så fall , när ger du upp?
Det här har jag egentligen redan svarat på. Jag har svårt att lämna en bok även om den är tråkig. Jag vill gärna ge den en chans. Fast jag har blivit bättre på det. Men jag läser nog ganska mycket innan jag lämnar den. Kanske hälften iallfall, men det varierar.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Jag läser väldigt mycket historia både fakta och historiska romaner samt gamla texter som många antika greker , Olaus Magnus böcker om Sverige mm. Jag gillar också reseskildringar och guideböcker. Men jag varvar gärna med mer lättsamt. Är en stor fan av Harry Potter och har alla böcker. Har även allt av Tolkien och har läst Ringentrilogin flera gånger. Kan också tycka om kärleksromaner men det måste vara lite mer kvalitet och realism än harlekin-böcker. Har också tre uppslagsverk Natonalecyklopedin , Nordisk familjebok och bonniers uppslagsverk varje del är väl cirka 20 band. Har en hel del böcker på spanska och engelska. För er som läser spanska kan jag rekommendera Pasión India av Javier Moro som var en bestseller i Spanien för cirka 2-3 år sen , tror inte den finns på svenska men kanske på engelska. Bibeln och en psalmbok har jag också fas dom är inte så vällästa men vill man läsa om biblisk historia och varför Jesus troligen inte är en historisk person utan en myt ska man absolut läsa Den Jesus som aldrig funnits av Roger Viklund. Hemma hos mig finns också en hel del barnböcker. Men som sagt historiska romaner och faktaböcker från alla tidsåldrar och olika delar av världen/olika händelser är definitivt överrepresenterad.

fransk stavning

Franskan har en så kallad djup ortografi, det vill säga att stavningen är inte bara en enkel representation av nutidens uttal, utan den är starkt påverkad av språkets historia. Många ljud går att stava på flera sätt, man kan alltså inte räkna ut ett ords stavning genom att lyssna på uttalet. Däremot kan man oftast räkna ut hur ett ord uttalas om man ser det skrivet, fast reglerna är ganska invecklade. (Wikipedia)

Läste det här om det franska språket. Varför måste dom göra allt så krångligt för oss som verkligen vill lära oss franska? Visst jag har inte börjat än men någon gång vill jag lära mig säga mer än enkla franser som jag kom ihåg från franskan i skolan. Eftersom mina fördomar säger att man i Frankrike är väldigt konservativ när det gäller språk antar jag att det inte ens föreslagits eller diskuterats en förenkling av stavningen.

Fast många andra har ju lärt sig franska så varför skulle inte jag kunna? Lite kan jag ju redan och jag förstår väldigt mycket mer än jag kan säga. Dessutom har jag nog hjälp av att jag kan spanska. Det gäller bara att det blir av att jag serlöst tar tag i att lära mig franska.

sex

Ibland har jag tänkt skriva lite mer om typiskt svenska fenomen. Fast så blir det ändå inte av när jag sett mig här vid datorn eller så kommer jag inte på något. Bankomatkort som stoppas in uppochner , betala för påsar i affären , telefonköer och mycket annat har jag ju tagit upp hur många gånger som helst.

Fast en sak som jag tror är ganska svensk har jag faktiskt inte skrivit om. I svenska tidningar då särskilt kvällstidningar skrivs det otroligt mycket om sex. Dagligen ser man rubriker som "Så får du supersex" , "Hitta mannens/kvinnans erogena zoner" , "Detta tänder kvinnor/män på" "Kan du dom nya sexställningarna" "Så ökar du lusten", "Läsarnas bästa sexminnen" , "Saker du inte ska göra i sängen", "Vi sätter betyg på sexleksaker" , "Så onanerar män/kvinnor", "Sex botar diverse sjukdomar", "Ha sex med andra par", "Så gör du när din partner inte har lust" o.s.v
Många tidningar har dessutom frågespalter där läsarna kan få svar på olika sexfrågor av en sexolog.

Egentligen har jag inte så mycket synpunkter på allt sex i tidningarna. Jag tycker det är bra att man kan prata öppet om sex. Jag tycker att allt sex som sker frivilligt mellan personer är okey hur märkligt det än är. Men är alla med på det och njuter av det så då ska väl inte jag bestämma vad som är okey för andra. Jag har inga synpunkter på om någon haft många eller få sexpartners. Jag tycker det är helt okey att ha haft hur få eller hur många som helst bara det varit frivilligt. Det är bra att det finns ställen där dom som behöver kan få information. Samtidigt kanske det är en aning märkligt att det här tar så stor plats i tidningar som åtminstone påstår att dom skriver om nyheter. Jag kan också förstå kritiken att samhället blir mer och mer sexualiserat. Alla ska vara sexiga och ha massor av sex jämt annars är man en loser.

Det kan säkert för alla finnas perioder i livet då man har mer eller mindre lust till sex. Det kan finnas andra saker man prioriterar först , man kanske inte mår bra , är stressad eller helt enkelt inte känner för det. Man kanske inte heller har någon att ha sex med. Utan att vara någon expert i ämnet kan jag också tänka mig att sexlusten och hur viktigt man tycker sex är mycket individuellt. Självklart är man ingen loser om man av olika skäl inte vill eller kan ha sex.

Som sagt visst är det bra med öppenhet kring sex samtidigt så är det ju för dom flesta en väldigt privat sak. Jag har aldrig suttit och snackat sex med mina kompisar faktiskt. Fast det finns ju kompisgäng som väldigt utförligt berättar för varandra vad dom sysslar med i sängen. Det är inte jag så sugen på att höra av mina kompisar eller berätta för dom men andra får så klart göra precis som dom vill.

Jag tycker på ett sätt att den svenska öppenheten är bra och jag skulle inte vilja ändra på det. Samtidigt kan jag känna mig ganska "mätt" på sidorna med olika sextips när jag bläddrar i en Aftonbladet eller Expressen eller kikar på deras websidor.

Jag kan också förstå en del av kritiken mot den ökade sexualiseringen av samhället att det kryper ner i åldrarna. Läste för några månader sen om 13 åringar som gick på skoldiscot klädda som playboy-bunnies. Dom tjejerna i artikeln tyckte det var viktigt att vara sexig. Om 8-10-12 åringar vill klä sig urringat och uppfattas som sexiga känns det som om sexualiseringen av samhället har gått för långt. Samtidigt har naturligtvis föräldrarna det största ansvaret för avd deras barn gör. Dom flesta normalt funtade föräldrar borde väl förbjuda 13 åringen att klä sig som playboy-bunny på skoldiscot. Nu tror jag inte heller det hör till vanligheten , eller jag hoppas iallafall inte , jag har dålig koll på dagens 13 åringar. Det känns som att det nog gäller även vuxna att idag är det mycket yta som räknas och att vara sexig framstår som en viktig egenskap.

Som sagt jag tycker öppenhet kring sex är bra och det ska vara lätt att få information. Skolan bör ha bra sexualkunskap fast på min tid var det väl lite si och så med det. Jag vill inte moralisera kring sex utan så länge det inte skadar någon tycker jag folk får göra som dom vill. Fast kanske tycker jag det kunde vara lite mindre sex och mer nyheter i kvällstidningarna. Kanske kunde det också finnas plats för att det är okey att inte alltid ha sex , vara sexig och kåt och inte bara hur man ökar lusten , får mer sex och blir sexigare.

Kanske borde man strunta i att läsa kvällstidningarna om man vill ha vettiga nyheter från Sverige och världen. Där finns lite seriösa nyheter men mest är det sex , kändisskvaller och så rotar dom fram något udda fenomen som en trebent hund eller Bulten som kan stoppa in en polygrip i näsan och vrida om.

söndag, juni 08, 2008

skrynkliga potatisar och gamla kläder

Nu håller det här nästan på att bli en matblogg fast det gör inte så mycket för mat är ju trevligt. Jag har ju tänkt att jag borde äta mer varierat och kanske inte längre vara så strikt vegetarian som jag har varit i 21 år. Idag åt jag faktiskt en helt otroligt god tonfisksallad. Det blir nog fler såna i framtiden. Tänkte att jag kunde börja med lite fisk någon gång men vänta med köttet. Fast efter att ha varit vegetarian i 21 år tycker jag det är lite svårt att veta hur jag ska tillaga fisk. Men en tonfisksallad skulle jag utan problem kunna fixa hemma. Jag får väl be om hjälp med matlagning, kolla en massa kokböcker och fråga vänner om tips. Om nu inte den här tonfisksalladen var en engångshändelse så klart. På onsdagkväll ska jag på en japansk restaurang där jag aldrig har varit får se om jag vågar beställa vanliga sushi eller tar veg.varianten.

Jag har aldrig varit på Kanarieöarna men en känd maträtt därifrån är papas arrugadas - skrynkliga potatisar som äts tillsammans med en sås som kallas mojo. Jag har smakat det i Madrid och det är väldigt gott och mycket enkelt att göra. Jag har några burkar mojo här som jag har köpt i Spanien och förra veckan gjorde jag min egen skrynkliga potatis. Man tar små färska potatisar och kokar tillsammans med 2-3 deciliter salt. Tvätta potatisen ordentligt, men låt skalet vara kvar. Lägg potatisarna i en kastrull tillsammans med saltet och citronbiten och täck med vatten. Häll av vattnet när potatisen är färdigkokt och ställ tillbaka kastrullen över värmen och skaka potatisarna tills de är alldeles torra (ung. två minuter).Tag bort kastrullen från värmen och låt den stå en stund övertäckt med en handduk. Lägg till sist upp potatisen på ett fat och häll över mojo.


Papas arrugadas con mojo

Jag vet faktiskt inte om man kan köpa färdig mojo i Sverige men det är lätt att göra sin egen. Här och här finns recept på papas arrugadas och två olika recept på mojo. Jag har intrycket av att den röd lite starka mojo är vanligast men det finns också grön mojo verde gjord på bland annat koriander. Jag har en burk hemma men har ännu inte provat mojo verde. Ett recept finns här



Här finns ett recept på en annan berömd kanarisk rätt. Ropa Vieja betyder gamla kläder men är också en kanarisk pyttipanna. Den som syns på bilden ovan. Det finns mängder av varianter på ropa vieja men den brukar vanligen innehålla kött , kikärtor , lök , vitlök , paprika. Ropa Vieja är en sån rätt där man tar vad man har hemma och blandar ihop. Ska jag vara ärlig så vet jag inte om jag tycker det ser så tilltalande ut men jag gillar namnet och börjar jag någon gång äta kött kan jag absolut tänka mig att prova. För jag tror inte att någon vegetarisk variant gjort på quorn skulle bli så värst likt orginalet. Ett annat recept finns här

I filmen Sällskapsresan träffar Sivan (Kim Andersson) en spanjor som ska hem och hälsa på familjen på planet ner till Kanarieöarna. José som han heter bjuder henne på en "äkta spansk restaurang" där dom äter ropa vieja. José har med sin mamma på dejten med Sivan. Mamman sitter i ett hör och stickar och är mycket missnöjd med att sonen går ut med en svenska.

lördag, juni 07, 2008

olika tapas

Som jag skrev i förra inlägget saknar jag inte bara klimatet och folklivet i Spanien utan även maten. I synnerhet tapaskulturen. Det är hur trevligt som helst att gå ut några stycken beställa lite olika tapas och dela på. Ofta är också priserna ganska humana. Jag tänkte att jag kunde återvinna ett gammalt inlägg om tapas som jag skrev i Marid för nästan två år sen.

Tapas är spanska smårätter som äts som tilltugg till drycken eller så går man ut ett sällskap och beställer några olika tapas och provar av alla. Är man hungrig blir man lätt mätt på ett par tapas. Vill man ha en större portion beställer man en racion. Oftast förvaras tapasen under en glasskiva vid bardisken så man kan titta vad man tycker ser gott ut och vad man är sugen på. Perfekt också om man inte kan spanska , bara att peka på det man vill ha.

Undviker man dom mest turistiska ställerna brukar man få något gratis till drycken , vanligtvis ett fat oliver men ibland andra spännade tapas. Tapasen varierar från region till region men en hel del "standardtapas" finns på dom flesta barer över hela Spanien. Tapas kan varieras i det oändliga , ibland är det bara några oliver eller ostbitar på ett fat , ibland kan det vara avancerade rätter. Bröd brukar alltid serveras till tapas.

Vanliga vegetariska tapas

Champiñones al ajillo - vitlöksstekta champinjoner
Patatas bravas - friterad potatis i stark tomatsås
Patatas ail-oli - potatissallad med mycket vitlök
Gazpacho - kall grönsakssoppa
Tortilla - potatisomelett som serveras kall
Queso de Cabra - spansk getost
Queso Machengo - Machengo ost , en spansk hård ost som äts i tjocka trekantiga skivor
Piementos fritos - stekta små gröna paprikor
Pisto - en grönsaksgryta som bl.a innehåller potatis , lök , paprika och tomat
Acetunas - oliver (ingenstans är oliverna så goda som i Spanien)

Vanliga tapas på fisk och skaldjur

Mejillones al ajillo - musslor i vitlök
Gambas al ajillo - vitlöksstekta räkor
Gambas a la plancha - grillade räkor
Calamares a la Romana - fritarade bläckfiskringar
Ensadilla rusa - en sorts potatissallad med bl.a ärtor och tonfisk
Boquerones en vinagre - ansjovis som legat i vinäger i 3 dagar och sen serveras på bröd med vitlök , persilja och olivolja

Vanliga tapas på kött

Albondigas - spanska köttbullar i tomatsås
Pollo al ajillo - kyckling i vitlök
Jamon Serrano - spansk serranoskinka som äts i tunna skivor
Croquetas de jamon - kroketter med skinka
Chroquetas de pollo - kroketter med kyckling
Choritzo - skivor av kryddstark korv


Ett annat mattips för den som besöker Spanien är att äta en menu del dia som ofta brukar vara mycket god och prisvärd. Man kan välja mellan ett antal olika rätter och sätta ihop sin egen meny av förrätt , varmrätt och efterrätt. Bröd och dryck brukar ingå. Priserna brukar ligga på mellan 7-15 € beroende på vilken restaurang. Naturligtvis finns också dyrare ställen och i allmänhet brukar menu del dia vara något dyrare på helgerna.

Jag vet inte riktigt var i Sverige man kan äta bra tapas om man inte gör egna hemma. Så har någon ett tips på en bra tapasrestaurang så tar jag gärna emot det. Jag bor ju i Uppsala men det händer ju att jag besöker andra delar av Sverige också. Jag har precis fått veta att det finns en tapasrestaurang i Uppsala som jag är väldigt sugen på att prova. Kanske finns det fler ställen i Uppsala som har tapas. Jag har väldigt dålig koll på Uppsalas restauranger. Men tips på ställen med bra tapas i hela Sverige tas tacksamt emot.

Jag har hittat en blogg Tapas talk som jag verkligen kan rekommendera. Finns massor av bilder som man verkligen blir hungrig av och även tips på tapasställen i Madrid.

Tilltugg

Förutom klimatet och folklivet saknar jag även maten i Spanien. Just det här med att gå ut och äta några tapas till rimligt pris. Många gånger när jag har ätit tapas i Sverige har jag inte varit så nöjd. Det har inte känts som så äkta spanskt utan något en kreativ kock hittat på. Visst kan det ha varit väldigt gott men det är inte dom tapas jag ibland saknar. Förhoppningsvis kommer jag ganska snart att kunna äta tapas på plats i Spanien men tills dess får jag prova svenska tapas när tapas-suget blir för stort.

Häromdagen fick jag höra att det ska finnas en tapasbar här i min lilla stad. Jag har gått förbi stället många gånger och utifrån ser det mysigt ut men inte direkt som en typisk spansk tapasbar. Tydligen öppnade stället redan i september men jag har helt missat det. Fast jag ska väl erkänna att min koll på Uppsalas restauranger och uteliv inte är så otroligt bra.

Jag är väldigt sugen på att prova tapas på Tilltugg. Nu vet jag inte hur många av er som läser här som känner till Uppsala men om någon varit på Tilltugg på Vaksalagatan 24 så får ni gärna komma med ett omdöme. Jag hoppas väl att jag kommer iväg dit hyfsat snart så jag kan komma med ett eget omdöme. Jag ska förresten ut och äta på onsdagkväll men han som fyller år verkar ha bestämt sig för att vi ska äta japanskt och avvisade mitt tapasförslag.

Många tapas är ganska enkla att laga hemma. Det händer att jag gör det fast det blir inte så ofta tyvärr. Om någon är intresserad av att laga tapas kan jag tipsa om sidan Ett annorlunda Spanien där det finns många bra tapasrecept på svenska.

EM

Jag är inte överdrivet sportintresserad men fotboll tycker jag är ganska kul. Jag brukar alltid följa större mästerskap som VM och EM. Nu har jag precis sett invigningen och första matchen i EM. Blev på riktigt bra humör och tycker det känns riktigt kul att EM dragit igång. Nu är jag långt ifrån någon expert men om jag får tippa lite resultat så tror jag tyvärr att Sverige får det svårt att ta sig vidare från sin grupp. Troligen får spelarna fira midsommar i Sverige. Men jag hoppas så klart att jag har fel.

Jag tror på Tyskland eller kanske Portugal som vinnare. Fast jag skulle tycka det vore kul om det äntligen gick bra för Spanien. Spanien har ofta bra lag men av någon anledning lyckas dom aldrig i större mästerskap. Så det vore kul om "den spanska förbannelsen" bröts i det här EM.

Jag ska nog försöka se det mesta och absolut inte missa några av Sveriges matcher. Eventuellt ska jag nog försöka masa mig ut och kolla någon match på storbildsskärm med lite folk och stämning istället för att bara sitta hemma i soffan.

torsdag, juni 05, 2008

Danmark

Vid en snabb koll i almanackan ser jag att det är Danmarks nationaldag idag. Inte för att jag tänker brista ut i ett ystert firande men bjuder någon på ett wienerbröd med choklad så är jag absolut inte så oartig att jag skulle tacka nej.

Hade jag befunnit mig i Köbenhavn hade jag naturligtvis hygget mig denna dejlige dag. Jag hade tagit et brusebad och tagit på feste-töj. Jag hade spillet så högt på min ghettoblaster att den gått i stykker och alle elekriska pären och elsparepäron hade got i stykker. Min gifteslang hade fått hygge sig med att spise en edderkop. Jag hade hygget mig med gammeldansk , tuborg och lagkage med mye piskeflöde. Jag hade spiset pillede rejer , pölse , smörrebröd och röd gröt me flöde. Jag hade röget cigarr me dronning Margrete och dryftet olika spörsmål och sedan målat hele byen röd.

I denna usla värld, det finns ett paradis,
där medborgarna hygger sig med pölse och med is.
Där kronan har ett värde och solen lyser skönt.
På andra sidan sundet växer gräset alltid grönt.

Det hände att vi for till vårt grannland ibland,
och åt ett smörrebröd och tog en liten tår på tand.
Dom hade wienerbröd och en flagga röd o vit,
och tusen varianter utav kummin-akvavit!
Fast deras roliganer, dom brukade ej våld,
dom kallade vårt landslag för ett "Kleine segerhold".

Danmark
Det e ett dejligt land
Där Pedersen kör knallert o citerar HC And.
Danmark
e flöde, ost o smör
Det måste vara där man hamnar när man dör!

Jag tror inte att ni är så många danskar som läser här men som ni ser så kan jag absolut inte skriva danska än mindre prata. Men jag brukar kunna förstå er. Fast jag skulle gärna vilja att ni ändrade namnen på era siffror , jag lär mig aldrig räkna på danska. Det här är inte tänkt som ett hån mot ert land och ert språk , tvärtom. Jag tycker mycket om Danmark och besöker gärna landet. Så grattis på nationaldagen även om jag vet att ni inte firar så mycket.

Delar av den här texten är delvis citat ur en låt av Torsson lyssna på hela låten här

onsdag, juni 04, 2008

lite om mig

Ibland känner jag för att skriva lite mer skruvade blogginlägg och inte vara så seriös. Kanske något om Robert Wells och hans frisyr men det vore ju att slå in öppna dörrar. Jag är inte så förtjust i att skriva om andra heller , kanske är jag mesig på den punkten men det känns inte helt bra. Så jag kör lite om mig själv istället.

Jag är singel. Så anbuden borde ju hagla över mig. Men tyvärr är det inte så. Jag har till och med blivit både nobbad och dumpad. Jag vet att det låter otroligt och ibland skäms man ju över det mänskliga släktets brist på smak i synnerhet det manliga. För att citera en annan bloggare så är det nästan så man skulle kunna tänka mig byta lott med dvärgbältan, näsapan eller något annat risigt djur för att inte behöva förknippas med samma eländiga släkte. Jag är inte ful och har absolut inte Robert Wells frisyr. Dessutom är jag snäll , charmig och rolig , ett socialt geni helt enkelt.

Så har jag en massa andra tillgångar. Alla som läser här vet att jag pratar, läser och skriver spanska och engelska mycket bra och kanske lite på något annat språk samt även göteborgska vid behov. Dessutom kan jag jonglera även om jag är lite ringrostig. Jag kan cykla , köra bil bättre än många i staden där jag bor och även rida bra trots att jag tycker hästar är stora och läskiga brukar vi komma överens. Jag är grym på att laga mat och läser otroligt mycket. Dessutom är jag en underbar flickvän och helt fantastisk att hångla med och jag har aldrig dålig andedräkt , troligen som följd av min vegetariska diet. Jag är otroligt duktig på att organisera barn , jobb , plugg , hångel och annat så jag kan alltid fixa tid att ses eller höras.

På marknader i till exempel Indien, Thailand, Mexico och Marocko har jag verkligen varit fenomenal på att pruta. Jag har otroligt bra hand med barn , är jag på en tillställning där det finns barn brukar dom leka med mig. Mina barn tycker att jag är världens bästa mamma och barnen på dagis där jag jobbade gillade verkligen mig. Jag är bra på att välja ut en mogen avokado och det färskaste brödet i en affär. Jag är duktig på att blanda drinkar. Dessutom kan jag numera både springa och yoga. Jag är bra på att hålla andan länge. Jag är nog mer intresserad av kläder och smink och mer fåfäng än vad som framgår av den här bloggen även om jag inte är någon slav under mode och smink.

Jag har dykcertifikat , har klätrat i berg och tävlat i simning. Det sista var förstås längesen men jag är bra på att simma. Klättra i berg var kanske inte min grej lite läskigt. Jag kan navigera en segelbåt hyfsat och trots att jag aldrig hade hållit i ett vapen vann jag en gång en tävling i lerduveskytte mot rutinerade skyttar. Jag är bra på att dansa.Jag har ett fantastiskt bra lokalsinne. Jag ser och hör bättre än genomsnittet har jag fått veta.

Jag har meriter som att jag en hel kväll har dansat mot en högtalare vilket var otroligt kul men inte så socialt. Jag har fött barn helt utan bedövning men det rekommenderar jag inte. Precis lika lite som jag rekommederar att bryta ben som jag också har gjort. Jag har tatuerat mig men tagit bort den. Jag har gjort knäppa saker som att läsa hela telefonkatalogen , gå naken i en hotellkorridor i London , provat svampar och växter man blir roliga av men var i min ungdom så det skulle jag inte göra idag.

Nåväl jag är snygg , rolig , charmig , snäll och allmänt trevlig. Så klart är det ett mysterium att någon har så dålig smak att dom nobbar eller dumpar mig men det mänsliga släktet är konstigt ibland i synnerhet den manliga delen. Jag är visserligen en väldigt vanlig tjej som inte kan skryta om konstiga och ovanliga meriter och jag lever ett rätt vanligt svenssonliv och sticker inte ut på fester och sånt. Jag gillar egentligen inte att synas och vara medelpunkten.

För att bättra på allt det här ska jag ikväll färga håret och vaxa benen. Dessutom har jag solat rejält idag och ska nog göra i helgen också så snart kan jag skryta med en läckert gyllenbrun färg på min lekamen. Kan ju påpeka att jag solar i en väldigt snygg bikini också även om det inte är så intressant. Jag väger flera kilon under femtio och är 162 centimeter lång men det är ju inte så interssant att veta.

Fast visst solen har sina fläckar också. I helgen var jag så glad åt att jag sprungit så jag skulle försöka hjula och gå på händer vilket gick så där och jag är rätt dålig på att sy men kan sticka. Jag kan ta några ackord på gitarren men sjunger uselt och är inte så bra på att komma ihåg sångtexter. Jag läser nästan bara poesi på spanska och är usel på att komma ihåg dikter. Jag kan vara dålig på att passa tider och glömsk när jag ska göra saker men jobbar på att bättra mig och fick beröm nyligen beröm av en av mina bästa kompisar för det. Så är jag verkligen ohändig. Hanr tummen mitt i hand. Jag har krånglat med ett rör som inte vill lyda och en lampa med glapp i som krånglar. Fick hjälp att fixa lampan och då funkade den men nu är den död och jag verkar inte kunna få liv i den. Tar emot att be om hjälp men jag måste nog.

Nåja jag gillar att vara singel och utbudet av män är rätt skralt så jag fortsätter nog som singel. Jag har inte heller någon lust att presentera någon man för mina barn. Men det är ju trevligt att ha någon att krama på ibland fast skönast att hålla det på en oseriös nivå. Jag har säkert inte hunnit få med alla mina fördelar och kanske har jag missat någon nackdel men kommentarsfältet är alltid öppet för kommentarer...

Om det inte framgick i inlägget så länkade jag till bilder på mig här är lite tveksam till fler bilder på bloggen just nu men kika gärna länken

skola i Frankrike?

Då och då får jag mail från någon som läst bloggen. Det är inte så ofta men alltid kul. Oftast är det någon som vill fråga något och jag brukar svara så bra jag kan. Så har jag förstås mailat lite med mina bloggkompisar också. Jag brukar inte skriva här om mail jag får men igår fick jag ett som jag tänkte ni som läser skulle kunna hjälpa mig att svara på. Det var från en tjej som tänkte plugga franska i Frankrike och hon ville ha tips på bra skolor och trevliga studieorter. Jag har ingen koll alls på skolor i Frankrike. Vet inte heller var jag hade valt att plugga om jag varit i hennes sists. Paris är ju fint men en större stad vid Medelhavet vore inte heller fel. Så ni som har tips på skolor och studieorter får gärna dela med er. Hon skulle finansiera studierna med csn så skolan måste uppfylla dom kraven men det gör väl dom flesta språkskolor i Frankrike.

Om någon som läser här vill plugga spanska och ha tips på en bra skola som finns på dom spanska orterna Madrid , Salamanca , El Puerto de Santa Maria och Alicante samt i Cuenca i Ecuador så kan jag rekommendera Sampere

Toledo och en blomma

Jag tycker alltid det är svårt att välja vilken bild jag ska ha med på ordlös onsdag. Ofta tvekar jag mellan några stycken. Den här gången ville jag ha med en av dom mest kända turistvyerna över Toledo. Alla turister letar sig dit och tar bilder över staden. Toledo är en otroligt vacker stad som är proppfull av historiska minnesmärken. Staden är också ganska liten och liten och lagom att promenera i. Är man i Madrid och ska göra en utflykt är Toledo ett väldigt bra val. Trots att staden är full av turister är det verkligen en pärla man inte bör missa om man är i närheten. Det är en av mina spanska favoritstäder. Toledo ligger ungefär en timmes resa med tåg , buss eller bil söder om Madrid. Är väldigt vackert och intressant och där finns mycket att se. Som vanligt går det att klicka på bilden för att se den större.

Posted by Picasa


Mitt andra val av bild är en närbild på en blomma som en fotointresserad kompis i Madrid har tagit. Jag tycker att bilden är väldigt häftig och har fått tillåtelse av min kompis att använda den. Även den kan man klicka på och se i större format.

Posted by Picasa

tisdag, juni 03, 2008

ordlös onsdag - övergångställe i Uppsala

Posted by Picasa

Klicka på bilden för att se den större
Se flera ordlösa bilder här

motion

Jag har inte skrivit så mycket om mina knän som jag operarade för någon månad sen. För ungefär ett år sen fick jag plötsligt och oväntat kraftiga inflammationer i knäna. Inga mediciner hjälpte trots att jag provade starka saker som cellgifter blev det bara värre och värre. Vissa dagar kom jag knappt upp ur sängen och en promenad från sängen till köket var en riktig ansträngning. Ordentligt ont hade jag också. Dessutom hittades inget fel på mig.

Men efter två operationer och lite nya mediciner är jag helt bra igen även om jag ännu inte blivit friskförklarad. Jag känner mig lite stel för jag har varit så orörlig länge men nu cyklar jag utan problem varje dag. Häromdagen drabbades jag av en rastlöshet som när man inte tränat på länge. Egentligen är jag ganska lat och verkligen inget träningsfreak men jag drog på mig gympaskorna och sprang ett varv i parken. Inte så väldigt långt men ändå att kunna springa igen var helt fantastikt. Jag är fortfarande smått euforisk. Fast jag ska erkänna att min kondition var usel. Nu tror jag inte att löpning kommer att bli någon vana men jag gillar att cykla , promenera , styrketräna , simma och yoga så jag kanske ska återuppta någon sån aktivitet. Yogan vore bra att komma igång med för att öka rörligheten , så borde jag göra något för att förbättra min kondition och kanske kombinera allt med styrketräning.

Det är verkligen en fantastisk känsla att vara frisk , rörlig , slippa ha ont , slippa mediciner och ha en fungerande kropp igen. Känner mig helt överlycklig. Men jag ska vara lite försiktig och kolla med en läkare vad som gäller angående träning. Idag tog jag och dottern en ganska lång promenad som avslutades med att vi köpte varsin glass och satt i gräset och åt. Kanske inte så hurtigt. Men nu när jag har en fungerande kropp ska jag verkligen försöka bli hurtigare och få bättre kondition och gärna bli lite starkare och vigare. Kom gärna med förslag på kul träning. Att springa tror jag att jag skulle ledsna på ganska snabbt även om det kan vara okey någon gång ibland. Måste bara försöka få det till en vana att motionera regelbundet. Vet att jag kan vara ganska lat men vet också att jag mådde väldigt bra när jag under några år styrketränade och yogade ett par gånger i veckan. Efter ett tag blev det verkligen ett beroende och jag kunde inte vara utan.