Man behöver:
2 avokados
1 tomat
1 citron eller lime
½ liten gul lök
1 färsk chili
en eller ett par vitlöksklyftor
Skålla tomaten i kokande vatten en kort stund och dra sedan av skalet. Mosa eller mixa avokado och tomat. Finhacka lök , vitlök och chilin. Ta gärna bort kärnorna ur chilin så det inte blir för starkt. Pressa i lime eller citron. Den som gillar koriander kan hacka ner lite färsk sådan men jag brukar inte göra det. I Mexico stoppar man med förtjusning koriander i precis all mat fast inte så ofta i guacamole och själv föredrar jag utan. Låt stå kallt en stund innan servering.
Passar utmärkt som dip och sås till olika rätter samt fyllning i till exempel arepas och tacos.
Här finns ett taco-recept som jag brukar använda. Skrev inlägget där även guacamolereceptet finns med för 2.5 år sen när jag bodde i Madrid. Det blir en väldigt lyckad mix av den starka såsen , grönsakerna och den milda osten samt guacamolen.
tacos med ost i botten
Guacamole
Mole med ris och kyckling. Mole är en svart sås gjord på bland annat bönor , kakao och chili. Mycket populär i hela Mexico. Jag är absolut inte kräsen när det gäller mat men mole är riktigt hemskt. Jag har gjort flera försök att äta det. Konsistensen och utseendet som resultatet i toan efter någon som vart väldigt dålig i magen gör inte heller det hela så lockande. Mole tillhör nog det värsta jag smakat i matväg. Om någon mot förmodan är sugen på att göra sin egen mole finns ett recept här
6 kommentarer:
Haha, jag vet inte om mole är det värsta... men det är inte speciellt gott! Kul med ett matinlägg från Mexiko! Blir riktigt sugen på guacamole. :p
Pumita - mole är nog bland det värsta jag har smakat. Fast om jag tänker efter kanske det finns något värre... Blev så sugen på guacamole när jag skrev det här att jag köpte några avokados men dom är fortfarande lite för hårda. Fast om några dagar blir det guacamole kanske till mina arepas som jag inte hunnit baka än
Har smakat mole en gång och tyckte inte det var avskyvärt men inte heller någon kulinarisk smakupplevelse, ganska tråkig smak om du frågar mig.
Det värsta jag har ätit är nog faktiskt kotunga, ingen vidare smak och äcklig och obehaglig konsistens
Nadia - kotunga låter inte som någon höjdare i matväg
Hej! Mole är bland det godaste man kan äta i Mexico. Det finns inget som jag tycker mer om än mina mostrars hemlagade mole. Har även bjudit mina vänner och dem instämmer med mig. Du kanske hade otur och fick smaka riktigt dålig mole, som inte är någon hit.
Jag har aldrig smakat det, säkert gott. Men såg inte ut som det på bilden. Men useendet brukar ju bedra ibland. När det gäller mat.
Skicka en kommentar