tisdag, september 25, 2007

Ordlös onsdag - på min balkong



För att se flera ordlösa bilder gå in här

frukosttips

När jag bodde i Spanien upptäckte jag hur dåliga spanjorerna är på att äta frukost. I Sverige smäller folk i sig enorma frukostar med gröt och kli och massa mackor och jag vet inte allt. Spanjorerna nöjer sig med en slät kopp kaffe eller möjligen en skiva rostat bröd för matvraken. Jag har själv alltid varit otroligt dålig på frukost och känner mycket mer spansk än svensk i det avseendet. Jag har verkligen svårt att få i mig nåt att äta på morgonen. Det är ett problem för jag blir så hungrig innan lunch. Tänkte efterlysa några tips på lättäten frukost som man håller sig lite mätt på. Något som till och med jag kanske kan få i mig för tanken på att äta på morgonen brukar göra mig smått illamående.



Chocolate con churros (friterade bakverk) en inte helt ovanlig spansk frukost speciellt inte på helgerna.

Grand Palace

Förra veckan hade jag flera bilder från Bangkok här på bloggen. Bangkok är egentligen inte en stad jag blev särskilt förtjust i men jag har ändå någon känsla av att den förtjänar en andra chans. Fast det är inget ställe jag har högst på listan över platser jag helst skulle vilja åka till. Faktiskt gillade jag Dehli mycket mer än Bangkok , något som ytterst få brukar hålla med om. Fast naturligtvis finns mycket fint att se i Bangkok. Man ska absolut inte missa en tur på floden om man är där. Inte heller bör man missa Grand Palace. Det är säkert en av stadens mest besökta sevärdheter men verkligen jättefint och värt ett besök. Det är ett gigantiskt palats och tempel område nere vid floden där man utan problem kan gå runt en hel dag.

Eftersom jag ännu inte kan lägga ut min bild till ordlös onsdag som jag var ute på min balkong och fotade i eftermiddag tänkte jag lägga in lite bilder från Grand Palace i Bangkok

















En annan av Bangkoks mest besökta sevärdheter är den flytande marknaden som ligger lite utanför stan. Jag var inte där när jag var i Bangkok men hittade ändå en bild som jag tänkte ta med. Personligen är jag nog en aning osäker på om den flytande marknaden verkligen är värd ett besök men jag kan ju förstås ha fel.

lite spanienlängtan och spansk mat

Känner att jag försummat bloggen lite dom senaste dagarna. Egentligen inte av någon särskild anledning. Det känns mycket svårare att blogga från Sverige än från Spanien. I lördags skulle några vänner i Madrid gå ut och äta. Restaurangen som låg i centrala Madrid, nära Plaza Mayor, lät väldigt mysig. Tydligen skulle dom ha en fantastisk utsikt över stan och servera utsökt cocina española dvs. spansk mat. Här finns en beskrivning av stället på spanska och bilder

Personligen tycker jag att spanjorerna är lite väl mattraditionalistiska. Dom har inte alls tagit in lika mycket influenser från andra kök som man har gjort i Sverige. Jag gillar tapaskulturen då man går ut och äter lite smårätter och dricker något gott till. Enkelt men väldigt gott. Annars blev jag när jag bodde i Spanien ibland ganska less på den typiska spanska maten där man förutom vitlök inte använder särskilt mycket kryddor. Jag tycker inte spansk mat är så speciellt om jag ska vara ärlig. Naturligtvis finns det i en storstad som Madrid restauranger från hela världen om man vill variera sig när man går ut och äter. Fast nu när jag har flyttat tillbaka till Sverige kan jag verkligen längta efter att gå ut och äta på en äkta spansk restaurang och ännu mer efter att gå ut och ta några tapas. Vi hade en sån perfekt tapasbar där jag bodde som låg bredvid lekplatsen så när barnen lekte fikade vi föräldrar eller tog några tapas eller en öl eller ett glas vin. Eftersom jag knappt känner några där jag bor nu hade ett sånt ställe varit perfekt här. Det blir lite ensamt här när man ännu inte känner så många och visst undrar jag hela tiden om jag gjorde rätt som flyttade. Vet faktiskt inte , ångrar mig ibland eller saknar iallafall den spanska livstilen och det spanska klimatet och att bo i en storstad för det kan Uppsala inte ens med bästa vilja kallas.

Eftersom Spanien större delen av året har ett betydligt trevligare klimat än Sverige och det är okey att ha barer bredvid lekplatser känns det lättare att vara ute mer och träffa folk. Även om man kanske inte blir jättenära vänner träffar man ändå sina grannar på baren i kvarteret och pratar lite. På en spansk bar dricker man minst lika ofta kaffe som öl eller vin. I Sverige går alla hem och sitter hemma i sina lägenheter eller hus. Fast vädret lämpar sig inte alltid för längre utevistelser. Men idag har vi haft jättefint , soligt och varmt en sån här typisk vacker höstdag. Hoppas det håller i sig några dagar till.

torsdag, september 20, 2007

boktips och filmtips

När jag skrev inlägget 8 saker om mig så var Vickan i England snäll och kom med några boktips i kommentarerna. Tyvärr har jag inte hunnit kolla dom böckerna på biblioteket än. Men jag gillar verkligen att läsa och läser ofta , mycket och gärna. Jag har fått en känsla av att det är en hel del "bokmalar" som läser här. Så jag tänkte vi kunde utbyta tips om läsvärda böcker. Jag vill också gärna ha tips på bra filmer för jag gillar att se film även om det numera ganska sällan blir av att jag hyr film eller går på bio. Men får jag bara bra tips så. Jag ska kolla upp filmen Machuca som Nadia skrivit om på sin blogg.

Först ut med tips blir väl jag då och sen hoppas jag ni fyller på i kommentarerna.

Jag är mycket förtjust i den latinamerikanska magiska realismen och då främst Gabriel Garcia Marquez. Hans bok Hundra år av ensamhet är en av dom bästa böcker jag har läst. Gillar även fler av hans böcker som till exempel Kärlek i kolerans tid och Patriarkens höst och hans självbiografi Vivir para contarla som tyvärr ännu inte finns i svensk översättning.
Tycker att Vargas Llosas Bockfesten är väldigt otäck men väldigt bra.
Isabel Allende tycker jag är en ganska ojämn författare men jag rekommenderar Andarnas hus , Eva Luna och Paula av henne.

Jag är inte så förtjust i deckare men gillar Henning Mankells böcker om kommissarie Wallander.

Salman Rushdie är en annan favoritförfattare. Särskilt skulle jag rekommendera Midnattsbarn och Morens sista suck. Midnattsbarn är en av dom bästa böcker jag har läst. Tyckte även mycket om hans reseberättelse från Nicaragua som heter Jaguarens leende. Jag har inte läst den omtalade Satansverserna och är inte så intresserad av det heller.

Gillar även V.S Naipul och kan då rekommendera böckerna Ett hus åt Mr Biswas , Vid flodens krök och hans två böcker om Indien, Indien: ett sårat land och Indien: raseri och revolt.

Bland svenska författare tycker jag att Wilhelm Mobergs utvandrarsviten Utvandrarna, Invandrarna , Nybyggarna och Sista brevet till Sverige är otroligt läsvärda.
Gillar också Eyvind Johnsons Strändernas Svall och Hans nådes tid.

Trots att jag inte är så förtjust i fantasy-böcker har jag med stor behållning läst Sagan om ringen trilogin och samtliga böcker om Harry Potter.

Alla som har eller har haft en anhörig som har missbrukat kommer att känna igen sig i Katerina Janoch bok Anhörig. Ulf Lundell skriver också om att som alkoholist sluta dricka alkohol i sin bok En varg söker sin flock.

En annan bokserie som jag blev positivt överraskad av är Jan Guillous böcker om riddaren Arn. Jag har annars inte varit så förtjust i Jan Guillous böcker särskilt inte dom om Hamilton.

Per Anders Fogelströms boksvit om Stockholms (Söders) fattiga arbetare som börjar på 1700-talet och sträcker sig fram till 1960-tal är otroligt läsvärda. Först kommer och Vävarnas barn och krigens barn sen hela serien som börjar med Mina drömmars stad och slutar med Stad i världen.

Vill man läsa en bok om Spanien så rekommenderar jag Thomas Gustafssons bok Spanien sol och skugga som verkligen är jättebra , det är även hans bok om Kuba som heter Kuba salas och konflikt i Karibien.

För den som gillar dikter måste jag rekommendera två kända poeter spanjoren Fredrico Garcia Lorca och chilenaren Pablo Neruda

Tycker också om Vibeke Olssons böcker om romerska slavar. Dom är otäcka men väldigt bra. Hedningarnas förgård , Kvarnen och korset , Sabina , Sabina och Alexander , Krigarens sköld och En plats att vila på. Läs även hennes bok Vinden går över gräset. Kan även rekommendera Molnfri bombnatt som utspelar sig i nazityskland före och under kriget.

För den som vill läsa en bok om orättvisorna i världen mellan dom rika och fattiga länderna rekommenderar jag Hans Abrahamssons Det gyllene tillfället. En bra, sammanfattande och lättläst bok.

En bok om miljö som jag verkligen gillade är Pirkko Lindbergs reseskildring med ekologiska förtecken som heter SOS Tuvalu. En annan intressant reseberättelse från Polynesien är Anders Källgårds På Pitcairn.

Listan har blivit väldigt lång redan så jag låter filmtipsen vara till en annan gång men hoppas att ni som läser delar med er av så väl boktips som filmtips.

Till sist vill jag rekommendera ett intressant blogginlägg om Amazonas som Per har skrivit här på min blogg. Ni som inte har läst det , gå in och gör det!

onsdag, september 19, 2007

Khao san road

Jag tvekade lite om jag skulle lägga in en bild på Khao san road istället för templet Wat Arun när jag skulle ta med en bild på Bangkok på ordlös onsdag. Khao San road i Bagkok är nog världens mest kända backpackers tillhåll. En 400 meter lång gata full av billiga hotell , restauranger , affärer , barer , turistbyråer som ordnar olika turer i Thailand och till grannländerna , tatuerare , gatuförsäljare och mycket annat. Ett ganska speciellt och märkligt ställe.


Khao san road dagtid


Khao san road på kvällen

Ordlös onsdag - Wat Arun Bangkok



För att se fler ordlösa kika in här

lördag, september 15, 2007

gnäll, ensamhet och längtan efter någon att dela vardagen med

Nu har jag snart bott ensam med mina barn i elva månader. Aldrig trodde jag att det skulle vara så jobbigt. Visst är det mysigt och jag skulle aldrig vilja vara utan barnen. Samtidigt känner jag mig ganska ensam och isolerad och det är så mycket att tänka på och så mycket man måste göra ensam. Ibland önskar jag mig en annan vuxen som kunde laga mat åt oss , kanske hjälpa mig att bära ner våran tvätt till tvättstugan , följa med och handla och hjälpa till att bära matkassar , någon gång hämta eller lämna barnen på skolan , följa med oss till lekparken, hjälpa till att städa, göra frukost till barnen så jag får en enda sovmorgon någon helg , sitta och prata med mig på kvällen när barnen somnat och ensamheten känns som störst , hjälpa till att komma ihåg när dom ska ha med gympakläder , badkläder och matsäck till skolan och gärna krama på mig och kanske få sorgen att det har blivit så att jag lever ensam med barnen att dämpas eller försvinna.

Visst träffar jag andra vuxna ibland men det finns ingen som jag kan dela vardagslivet med. Visst är det skönt att ibland vara ensam med barnen men inte varje dag. Ibland känns det inte som om jag orkar allt även om jag alltid orkar krama på och leka med barnen. Självklart älskar jag mina barn mest av allt även dom stunder orken tryter och ensamheten känns outhärdlig.

Förut var mina föräldrar ibland barnvakt men nu tycker dom det är för jobbigt och särskilt min autistiska son är inte välkommen hem till dom. Något han inte förstår utan tjatar hela tiden om att han vill åka till mormor som han älskar. Jag har ingen jag kan fråga om barnvakt och barnens pappa bor i Madrid. Fast troligen kommer han att flytta hit vid årsskiftet så kan jag hålla ut ett par månader får jag någon som hjälper mig med barnen och säkert lagar deras mat och tvättar deras kläder ibland. Även om det inte är så många månader kvar känns det ibland som oändligt lång tid. Speciellt när jag känner att min ork börjar tryta.

Jag vet inte när jag senast var på fest, bio eller fikade med någon kompis. Visst är det många gånger mysigast att vara hemma med barnen men någon gång vore det skönt att göra något annat än sitta hemma varje kväll. Fast mest saknar jag någon vuxen att vissa dagar dela vardagslivet med. Eller åtminstone någon jag vet att jag kan ringa som kommer hem till mig dom dagar det känns som jobbigast.

Det här är väl en period just nu. Mina barn blir ju äldre. Deras pappa kommer inte alltid att bo i ett annat land. Någon gång i framtiden vill mina föräldrar säkert vara barnvakt ibland. Någon gång kanske jag träffar någon annan vuxen som vissa dagar vill dela mitt och barnens vardagsliv. Jag kommer säkert inte alltid att känna mig så här ensam och isolerad. Fast även om det är tillfälligt kan det ibland kännas jobbigt.

Stor kram till alla ni andra som lever eller har levt ensamma med barn och tycker det är mysigt men ibland känner att orken tar/tog slut och ensamheten och isoleringen och längtan efter någon att ibland dela vardagen med känns för stor.

Kanske borde fler ensamstående föräldrar som känner sig ensamma och isolerade flytta ihop i kollektiv och hjälpa varandra. Att ha någon eller några att dela vardagslivet med gör nog att man blir gladare och får mer ork att vara en bra förälder.

torsdag, september 13, 2007

brist på nyheter från Spanien och andra delar av världen

Thomas Gustafsson skriver inte bara intressanta och bra böcker om Spanien och Kuba utan han har två läsvärda bloggar som uppdateras ganska oreglbundet. En Spanienblogg och en Kubablogg. I sitt senaste inlägg på Spanienbloggen tar han upp hur svensk nyhetsbevakning av Spanien lyser med sin frånvaro och hur anglosaxiskt präglade dm nyheter vi får i Sverige är. Ett exempel är bevakningen av rättegången kring terrorattentatet i Madrid 2004 som nästan inte fått något utrymmealls i svensk media. Man kan ju jämföra med det utrymme rättegångarna kring attentaten i New York och London har fått.

Min personliga uppfattning om varför Spanien och Latinamerika och måna andra länder som Frankrike , Tyskland , Italien ,Portugal , Grekland , hela Östeuropa och väldigt många länder utanför Europa knappt går att finna nyheter om i svensk media är svenska journalisters bristande språkkunskaper. Många talar , läser och förstår engelska utmärkt men få talar , läser och förstår andra språk.

Eftersom den anglosaxiska kulturen är så dominerande i Sverige när det gäller böcker , film , musik mm. har man kanske svårt att förstå andra kulturer som den latinska. Alla som liksom jag har vistats en längre tid i Spanien märker att man lever i en kultur där den anglosaxiska kulturen inte alls har samma dominerande ställning.

Kanske behöver våra nyhetsredaktioner fler spåkkunniga och fler invandrare eller andra generationens invandrare. Kanske är det ett nytt tankesätt och en ny kultur som behövs på nyhetsredaktionerna. Eller så är det vi tidningsläsare som bör kräva att läsa fler nyheter från andra delar av världen.

För den som kan spanska kan jag rekommendera tidningen Liberacion som ges ut av svenska latinamerikaner och har nyheter från hela världen även om man fokuserar på Spanien och Latinamerika. Jag tror papperstidningen ges ut varje vecka.

Läs Thomas Gustafssons inlägg här

onsdag, september 12, 2007

Gästbloggare Per skriver om amazonas djungler

För en månad sen var Per som skriver 70tals bloggen (som han tyvärr är rysligt dålig på att uppdatera) på en resa till Manaus i Brasilen. Manaus är en ganska stor stad som ligger mitt inne i Amazonas vid Amazonfloden. Jag tycker det låter som en väldigt spännande och annorlunda plats. Per har varit snäll och gästbloggar här om sin resa. Tusen tack Per! Och om någon annan har lust att gästblogga om en resa eller något annat är det bara att höra av er till mig.


Jag skulle alltså åka på konferens i Brasilien och presentera mitt arbete där. Jag fick välja på en konferens i Stockholm eller den i Brasilien, så valet var ju tämligen enkelt. För er som inte vet det så bor jag i Madrid och jag jobbar där som forskare på universitetet UAM. Konferensen hade förresten det oerhört inspirerande namnet 11’th ICFSI. Brasilien ja, då tänker man kanske mest på karneval med lättklädda flickor utmed Copacabana i Rio de Jainero, men det var inte dit jag skulle utan till en stad som heter Manaus.


notera att den svarta floden Rio negro och den ljusbruna floden flyter samman, men att de inte blandas! Man ser en skarp rand mellan de två vattnen. Pga. olika vattentemperatur och hastighet så uppkommer detta udda fenomen.

Amazonas är namnet både på en flod och området med regnskog i norra delen av Brasilien och huvudstaden där heter Manaus. Floden som ligger vid Manaus heter dock Rio Negro, men den mynnar ut i Amazonas i närheten. En ganska liten stad med få tillgångar som måste köpa det mesta som behövs. Det naturliga transportmedlet är givetvis båt utmed floderna. Man ser bensinmackar som ligger ute i floderna lite här och var.

Att resa till Brasilien är ju inte direkt det billigaste (kostade 1.200€), å andra sidan så var det ju inte jag som betalade:) Det tog 10 timmar från Madrid till San Paulo där jag fick byta plan till inrikesflyg till Manaus. Det tog ca 4 timmar med flygbolaget TAM. Men eftersom jag hade en kväll att sega på flygplatsen i San Paulo tog jag in på hotell i en liten förstad nära flygplatsen. Det kostade 70 Reais och då ingick 10 minuters transport i minibuss fram och tillbaka till hotellet samt frukost. 100 brasilianska dollar, som på portugisiska uttalas ”reaj” motsvarar ca 37€ eller 350 kr.

Väl installerad på hotellet begav jag mig således ut för att ta pulsen på Brasilien. Ganska betongig och trist förstad, men man såg en och annan gammal amerikanare av 50-tals modell, vilket var festligt att se. Jag hittade en krog i närheten där jag beställde en mystisk soppa med bläckfisk i. Den varken såg god ut eller smakade gott. Det gjorde däremot ölen! Härligt att få nästan helliters flaskor med isande kall pilsner. Som avrundning försökte jag använda min spanska för att konversera med bartendern och några stammisar. Det flöt inte på helt lätt kan jag säga. Men genom att peka på en spritflaska med en mygga på så fick jag mig ett litet dricksglas upphällt åt mig... –Ehh? Es contra mosqitos? Stort skratt uppstod i lokalen!


Brahma var det mest typiska ölmärket där jag var. Typiskt lättdrucket men uppfriskande blask.

Väl framme i Manaus på förmiddagen nästa dag så stod folk givetvis i lång kö på ett ställe för att reklamera försvunnet baggage. Hände inte mig denna gång eftersom jag endast hade handbagage med mig, men jag känner så väl igen mig i scenen när Stig Helmer står och stirrar på ett tomt gnisslande matarband!

En hel del konferensfolk kom med samma flyg och vi blev skjutsade till hotellet i buss. Känns alltid spännande att sitta och titta ut genom bussfönstret när man kommit till ett nytt ställe och begrunda stadsplanering, palmer och vegetation osv. Utanför hotellet blev vi bemötta av målade och dansande indianer (dansskolselever från Rio tror jag dock), fick varsitt radband runt halsen, välkomstdrink samt passerkort till våra hotellrum. Vårt hotell hette Tropical Manaus och låg ca 16 km från Manaus centrum. Området Punta Negra bestod väl mest av olika hotell och små restauranger som låg utmed floden Rio Negro. Hotellet var i alla fall mycket modernt och swimmingpoolen var mycket trevlig. Den invigdes givetvis omgående. Ett gäng tyskar med ölmagar satt under ett parasoll och drack något ur en kokosnöt. Själv tog jag mig en pilsner.


Välkomst kommittén

Det mest fascinerande med hotellet var dock att det låg ett gratis zoo på baksidan av det, och inte så litet heller faktiskt! Där fanns mängder av apor, papegojor, jaguarer, vildsvin, kapybaror, krokodiler mm. Det hela låg tropiskt inbäddat i djungel. Här tog jag en hel del kort. Det var givetvis oerhört fuktigt och tropiskt varmt som i en ångbastu, men de positiva och spännande intrycken gjorde att man stod ut med det.


Kapybaror på zoo, som jättestora hamstrar ungefär. Äts tydligen av indianerna.


Fåglar är föresten motiv på många av deras sedlar.

För den intresserade kunde man tidigt i ottan gå ut utanför hotellet ner mot floden och skåda fågel. Tyvärr spenderade jag en hel del tid åt att sitta och lyssna på olika talare, men första dagen gick åt till den så kallade Survival Tour.

Vi var ca 10 personer som deltog och vi startade med färd i medelstor båt uppför Rio Negro, häftig känsla bara det. På sina breda ställen är floden ungefär lika bred som mellan Malmö och danska kusten. Vi fortsatte in i nån förgrening av floden och kom till en liten flytande inhemsk restaurang som låg i utkanten av djungel. Där fortsatte vi i eka som vår guide paddlade in under de mäktiga mangroveträdens valv. Det blev aldeles mörkt och man hörde tjatter från fåglar och andra varelser. Så hoppade vi iland, väl insmorda med anti-mygg medel.

Vi fick varsin vandringsstav och en annan guerrilla-liknande guide dök upp. Så började den 3 timmar långa vandringen. Vi fick se olika träd, bla. gummiträdet och guiden skar bort bark fråan träd som användes i olika medicinska syften. Inne i kakaonötterna som guiden kapade med sin machete lever ofta larver. Guiden plockade ur en larv och stack på en pinne och sa varsågod att smaka. Han lovade att dom bara smakade kakao, fast den kråmade sig och såg ut som en stor maggot så jag provade inte... (äter dock larver i hallon utan problem)

Vidare fick vi se självlysande blad, lära oss hur man klättrar upp i träd och gunga i lianer. Vi sköt pilbåge och blåste pil genom rör doppat med kuraregift. En annan festlig grej var att vi fick dricka vatten genom enorma rotkablar som hängde ner från jättestora träd. Smakade helt ok och det rann faktiskt ganska mycket vatten ur dom. Alla fick dricka säkert 1 dl var.

Temperaturen och luftfuktigheten var nästintill olidlig och jag bokstavligt badade i svett. Men så kom det plötsliga uppfriskande skyfallet och var man inte genomdränkt av svett innan så blev man det garanterat nu! Det heter ju regnskog inte för intet! Vi tog skydd under lövade regnskydd vi hittade och den andra guiden visade hur man gjorde upp eld med flintasten som riktades mot nån stor klump av kåda. Regnet slutade och vi fick se olika typer av sinnrika fällor som tillverkas av ursprungsbefolkningen som lever i regnskogen. Tex armborst-annordning för fångst av kapybara, fällor för vilda höns och en sån där cool grej där man åker upp i luften med en spänd snara.

Efter vandringen i regnskogen åkte vi tillbaka till restaurangen och åt fisk med ris mole och stekt banan toppat med lime. Sedan kunde vi bada i floden. Helt fantastiskt skönt, säkert 27 grader i vattnet. Som tur var sa guiden att pirajorna och krokodilerna höll till på ett annat ställe av floden... Tyckte dock att jag såg nåt orovackande bubbel en bit ifrån...

Det hela avslutades med att vi fick besöka en äkta by där ursprungsbefolkningen levde. Dom höll på att tillreda nån dryck för att fira att nån flicka skulle bli könsmogen. Det togs en hel del kort naturligtvis, tyvärr blev alla mina dåliga eftersom det är ganska mörkt under vegetationen. Det hela kändes an aning pinsamt tyckte jag när vi satt och skulle titta på deras dans och ceremoni där vi också fick dricka ur en träskål. Lite som vita kolonisatörer som betraktar dom dansande vildarna... Olustigt som sagt. Här är dock ett kort på en av danserna där barnen var med.


"Vildarna" dansar...

På onsdagen åkte alla deltagare båt och vi åkte över området där amazonas och rio negro möts. Ganska häftigt att se hur svart och ljusbrunt vatten ligger bredvid varandra, ungefär som olja och vatten som inte blandas. Vi åkte sen i mindre snabbgående båtar under enorma valv av regnskog på smala grenfloder. Vi såg nästan dom rosa delfinerna som finns där och hoppar. Ett gäng japaner försökte fiska pirayor genom att slå med bamburör på vattenytan. Såg festligt ut.


Typisk flodbåt för transport eller guidad tur.

Det hela avslutades med att vi kunde köpa souvernirer, tex torakde och lackade pirayor. Små barn kom i båtar och visade upp djur och ville förstås ha pengar. Jag fick hålla ormen och klappa sengångaren (ett trevligt men slött djur, lite som en koala), samt klappade krokodil som dom knipt ihop käften med med fiskelina...


anaconda och sengångare

Sedan fick vi gå över träbroar och se enorma näckrosor (water lillys) och krokodiler. På båtresan hem förfriskade jag mig i baren på båten med en blandning av deras inhemska dryck som smakar ungefär som tequila, blandat med krossad is, myntablad, lime och soda. Inte så dumt faktiskt! Och härmed avslutar jag mitt inlägg.

tisdag, september 11, 2007

Ordlös onsdag - Tapasbar i Madrid



Gå in här för att se flera bilder i kedjan ordlös onsdag.

valdebatt på spanska i USA

Den första TV-sända valdebatten på spanska ar hållits i USA. Visserligen talade inte kanidaterna spanska utan simultantolkades och visserligen var det bara Demokraternas kandidater som deltog. Men det kanske är en början. I USA lever 40 miljoner latinamerikaner som talar spanska och dom är underrepresenterade i landets politiska församlingar. Många lever ju illegalt under svåra förhållanden men många är också medborgare och får rösta. En del av dom kan ingen eller mycket dålig engelska. I vissa områden talas bara spanska. Latinamerikaner eller hispanics är landets största minioritetsgrupp.

Jag har faktiskt hört president Bush prata spanska i en TVintervjuv och det lät väl inte alltför bra men heller inte alltför dåligt. Han verkade kunna en hel del ord och meningar men han hade ett riktigt hemskt uttal. Minns att han pratade om hur skolan skulle bli bättre.

måndag, september 10, 2007

11 september

Idag är det dagen som vi alla förknippar med attackerna på World Trade Center i New York 2001. Tidningarna kommer troligen att skriva massor om det och nyheterna kommer att vara fulla av det. Troligen kommer bin-Laden eller någon av hans närmaste att göra ett uttalande precis som George W Bush och en del andra ledare.

Vi minns säkert alla var och när vi först hörde om 11-september attackerna. Själv satt jag hemma framför Tvn i Göteborg där jag då bodde och ammade dottern som den dagen fyllde en månad. Klockan tre blev det extra nyhetssändningar på TV och sen kunde man i direktsändning följa när nästa plan kraschade in i det andra tornet och hur båda tornen rasade. Skev ett mail till en kompis som bor på Manhattan för att höra om hon var okey. Fick svar några dagar senare att hon , hennes familj och vänner var okey.



Nu har det ju hänt en massa annat just det här datumet. Alla minns säkert att det var dagen då dåvarnade utrikesminister Anna Lindh dog av dom skador hon fått vid ett knivöverfall dagen innan år 2003.

För alla chilenare är dagen för alltid förknippad med att Pinochet år 1973 störtade den folkvalda regeringen , mördade dess president Salvador Allende och införde en diktatur som skulle vara i 17 år och driva tusentals chilenare i exil , andra skulle mördas, hamna i fängelse eller försvinna.

Fast mycket annat har ju också hänt den här dagen. Till exempel

1609 blir Henry Hudson och hans mannar dom första europeer som landstiger på Manhattan
1922 brittiskt mandat proklameras i Palestina
1944 brittiska bombflyg förstör 75% av bebyggelsen och dödar 11500 människor i den tyska staden Darmstadt
1961 Världsnaturfonden grundas i Schweiz
1972 San Franciscos tunnelbana invigs
1978 Den svenska formel-1 föraren Ronnie Pettersson dör i en olycka i Milano , Italien
1987 Svenska punkbandet Imperiet gör sin sista spelning , på Ritz i Stockholm
2004 den 1000:de amerikanska soldaten stupar i Irak

kulturnatt

Vet inte riktigt vad jag ska skriva. Känner mig lite smått eländig och hängig med en förkylning som inte helt vill släppa , bara nästan. Någon som har tips på bra huskurer mot förkylning för det lär väl bli en och annan i den svenska hösten och vintern. Känner mig även lite smått ensam och saknar någon jag tycker om fast det går ju tyvärr inte alltid att ses och blir ju extra trevligt när man ses efter att ha saknat varandra ett tag. Hoppas bara det inte dröjer för länge.

Tänkte skriva om kulturnatten som var här i stan i lördags men jag såg egentligen inte så mycket av den. Var bara nere på några barnaktiviteter på eftermiddagen och det regnade otroligt mycket. Dottern uppskattade iallafall dans , museum och bibliotek. Sen tog jag det lugnt hemma med barnen på kvällen och hörde regnet smattra mot rutorna. Innan dess lyckades jag skrapa bilen mot en pelare i garaget. Lacken på ena bakdörren ser inte så kul ut men det blev ingen buckla. Vet inte vad det kostar att åtgärda och om jag ska åtgärda det , egentligen bara ett utseendefel , bilen går lika bra ändå.

Förra året bodde jag i Madrid men var här på besök under kulturnatten. Det var ovanligt varmt för att vara början av september och hur mycket folk som helst ute. Såldes också en massa tingel-tangel på gågatan. Var runt och tittade lite och gick sen på teater som var jättekul. Tyvärr förvandlades stan senare på kvällen till ett fylleslag för tonåringar. Känns lite jobbigt att se 13-14 åringar som är så fulla att dom inte kan ta hand om sig själva. Dessutom inte bara någon enstaka utan hur många som helst. I år hade tydligen regnet och kylan gjort att det var ovanligt lugnt och ovanligt lite fylla.

Nu skulle jag behöva tvätta , städa , duscha , plugga och annat men det får nog vänta till imorgon. Sova är nog första prioritet.

lördag, september 08, 2007

kylslagen lunch

Jag åt lunch med några släktingar idag som jag inte sett på hur många år som helst. Det ar verkligen trevligare än förväntat. Av någon anledning ville dom sitta ute och äta. Jag frös och svepte min kappa så tätt om mig som det gick. Det är ett jävla klimat vi har i det här landet. Jag ogillar verkligen kyla och idag har det varit småregnigt och allmänt otrevligt här. Samtidigt som jag satt där och huttrade vid lunchen fick jag ett sms från min gamla hemstad Madrid. Några Madrid-vänner roade sig med att ligga vi poolen i den 30 gradiga värmen. Fortfarande vet jag att det var rätt för mig och barnen att lämna Madrid när jag flyttade därifrån men ändå kan jag inte låta bli att sakna staden och klimatet. Alla säger att hösten är så mysig men den är ju så kall i det här landet.

torsdag, september 06, 2007

leva med autism

När jag skrev inlägget 8 saker om mig så nämnde jag att min son har diagnosen autism. Fick även frågor om det när jag hade frågestund på bloggen. Naturligtvis går det alltid bra att fråga mig om vad som helst även om jag inte skriver ett speciellt inlägg och ber läsare ställa frågor.

Ibland har jag tänkt att jag då och då skulle skriva om hur det är att leva med ett barn som har autism. Fast jag har aldrig riktigt vetat vad jag skulle skriva. Vet inte heller hur intressant det är att läsa om. Så är jag lite kluven till såna här inlägg. Samtidigt som jag inte vill skriva för mycket och för personligt om människor i min närhet vill jag gärna informera och iden mån det går öka kunskaper om autism. Det känns som om vi lever i en tid där det råder ett ideal där alla ska vara perfekta och lyckade och där det finns allt mindre plats för annorlunda människor som min son.

På det hela taget är vi naturligtvis en helt vanlig familj. Jag och barnen lever väl som dom flesta familjer och gör ungefär samma saker. Fast visst kan det ibland vara väldigt jobbigt och kännas svårt att ha ett "annorlunda" barn. Samtidigt är det absolut inte sämre att leva med ett barn som kräver lite extra bara annorlunda och även det annorlunda blir ju en vana till slut.

Fast självklart blir livet annorlunda när ens barn får en diagnos som autism. Det behöver inte bli sämre men annorlunda. Själv blev jag otroligt ledsen och oroad för hans framtid när vi fick diagnosen. Fast efter några år vande jag mig och oron och sorgen försvann. Min son har ett väldigt bra liv och är lycklig idag. Även om han troligen inte kommer att kunna ha ett vanligt jobb , bo själv , skaffa familj , plugga på universitet och sånt betyder det inte att han inte kan vara lycklig och få ett bra liv som vuxen. Naturligtvis är det svårt att nu sia om hur hans liv som vuxen kommer att se ut. Han kan utvecklas enormt och lära sig massor så han kanske klarar vissa av dom sakerna jag listade.

Min son kan prata , skriva , läsa , räkna och är väldigt duktig på datorer , gillar musik , bilar ,att cykla , gunga , läsa böcker , åka inlines och mycket annat.

Hans största svårighet är sociala kontakter och kommunikation. Så även om han till viss del är social är han inte så bra på att umgås med andra människor. Han har inget större intresse av att leka med andra barn och har svårt att veta hur han ska göra. Han kan bli stressad när det är för rörigt omkring honom som till exempel att gå på stan i julhandeln. Som förälder får man ofta komma på knep för att klara jobbiga situationer. Måste man gå på stan kan han till exempel ha sin cd-spelare med och lyssna på musik och då skärma av omgivningen lite. Han är ju inte särskilt road av att gå i affärer men däremot följer han gärna med ut och äter eller fikar.

Han har svårt att vänta och stå i kö och även där kan cd-spelaren med någon favoritmusik vara ett bra sätt att stå ut. Han svarar enstavigt och kanske inte alls när människor han inte känner försöker prata med honom.

Till viss del är det viktigt med rutiner och att vissa saker alltid ser lika ut eller sker på samma sätt. Men det är inte alla saker som är så rutinbundna för honom. Fast han måste alltid äta exakt samma frukost och vi läser samma saga varje kväll i några månader tills han tröttnar och det blir en annan saga i några månader. Vissa saker hemma måste vara på en viss plats men dom flesta saker kan stå precis var som helst. Ligger inte TVns fjärrkontroll på TVn lägger han den där. Varje dag när han kommer hem från skolan måste han ringa sin mormor och berätta vad han gjort i skolan innan han kan göra något annat. På det hela taget trivs han bäst när det är vardag och tillvaron är mer inrutad än under helger och lov. För att underlätta helger och lov kan man upprepade gånger tala om för honom vad han ska göra i helgen så han vet vad som kommer att hända.

Han kan liksom andra autistiska människor lätt fastna i ett stereotypt beteende som till exempel att man tjatar om samma sak hela tiden , gör samma sak , upprepar ett ord eller en mening. Ibland måste man gå in och försöka bryta och det kan vara väldigt svårt men ibland kan man bara låtsas som ingenting och han släpper det efter ett tag. Han kan också bli rädd för saker eller tycka saker är obehagliga utan att man riktigt förstår varför. Han ogillar till exempel kor och torktumlare.

Han fixar sånt som att tvätta sig , klä på sig , gå på toa och likande själv men har problem med tandborstning och att klippa håret som han tycker är riktigt obehagligt. Man får ha tålamod och lirka mycket. Idag är jag väldigt glad och nöjd för vi var till tandläkaren och han satt en timme i stolen , dom fick både undersöka och borsta hans tänder.

Precis som många andra autistiska verkar det ibland som om min son ibland inte lyssnar. Man får tjata om och om igen och ha ett tålamod jag inte trodde att jag hade. Han söker kontakt på ett annat sätt än ett "vanligt" barn. Han tittar mer på människor och kanske säger hej eller något annat tio gånger istället för att sätta sig ner och prata.

Han har lätt att lära sig nya saker om det intresserar honom eller är på en nivå han klarar och han är oerhört stolt när han lärt sig något nytt. Han är också väldigt stolt när han får beröm eller har klarat något som han tycker är jobbigt. Idag gick det ju så otroligt bra hos tandläkaren och han var på ett strålande humör för att han klarade av det så bra.

Om jag är trött och vill sova lite längre eller om jag behöver läsa , vill prata i telefon , blogga eller något annat klarar han utmärkt att gå upp fixa frukost och sysselsätta sig själv när vi är hemma. Han kan också leka lite med sin lillasyster som egentligen är det enda barn han leker med. Mina barn bråkar i princip aldrig med varandra och jag tror min son ser upp lite till sin lillasyster och hon är verkligen stolt över sin bror samtidigt som hon ibland är lite lärare åt honom.

Han kan bli väldigt arg och frustrerad och få utbrott men också vara väldigt glad och fnissig och lite busig. Han tycker om kramar och när man stryker honom över ryggen. Om han tycker något är roligt upprepar han samma skämt och skrattar på samma ställe. Han kan fästa sig väldigt mycket vid en viss person eller en viss figur medan han är likgiltig för andra. Vissa (ett fåtal) av mina kompisar har han blivit överförtjust i och han älskar sin mormor. Favoritfigurerna är nog Bamse och Pelle Svanslös.

Vanliga vardagliga saker som att gå och handla , åka bil/buss , gå till tvättstugan och annat är inget problem för det är han så van att göra. Att resa och göra nya grejer kan också vara spännande om han är förberedd innan. Så det gäller att berätta vad man ska göra. Helst berätta det så många gånger som möjligt. Han har koll på almanackan och klockan så det är inga problem att tala om att man ska göra en sak ett visst datum eller klockslag.

Alla barn är ju olika och har olika behov oavsett om dom har en diagnos eller inte. Kanske är största skillnaden att ha ett autistiskt barn att tillvaron behöver planeras mer för att han ska må så bra som möjligt och känna sig trygg. Det kan också vara svårt att veta vilka krav man ska ställa på honom så man inte sätter kraven för högt eller för lågt. Framtiden är ju så klart osäkrare men för mig spelar det inte så stor roll vad han kommer att göra och klara i framtiden bara han är lycklig och mår bra. Just nu har han en skola där han verkligen trivs och personalen är helt fantastisk. Han måste få klara saker på sitt eget sätt i sin egen takt och ska han berätta något kan man få ha tålamod innan han kommer fram till vad han ska säga. Men det största och svåraste hindret är den sociala biten , att han inte vet hur han ska umgås med andra människor och inte visar något intresse för det heller.

Alla autistiska barn är olika men det finns drag som förenar dom flesta som till exempel svår begränsning av förmågan till ömsesidig kontakt , svår begränsning av förmågan till ömsesidig kommunikation och svår begränsning av fantasi , lek, beteende och intressen. Allt det här stämmer väldigt väl in på min son.

Egentligen skulle jag kunna skriva hur långt som helst men det är lite svårt att veta exakt vad jag ska ta upp och inte ta upp. Alla som orkar läsa det här och är intresserade får gärna komma med frågor. Då svarar jag förstås utifrån hur min personliga situation ser ut och hur min son klarar/inte klarar vissa saker. Vill man ha mer fakta rekommenderar jag att man börjar på sidan Autism där finns gott om information , länkar och lästips.

Vilse i pannkakan

Jag läste att 19 september släpps Staffan Westerbergs mästerverk Vilse i Pannkakan på Jag vet inte om jag var stormförtjust i programmet som barn. Det var ju ett väldigt udda , närmast surrealistiskt barnprogram och Storpotäten skrämde många barn. Fast nu måste jag erkänna att det rycker lite i köptarmen. Är också lite nyfiken på vad mina barn skulle tycka om det. Jag har hittills med framgång introducerat dom för Dr Snuggles , Dunderklumpen , Från A till Ö med Hedvig och ugglan Helge och Trollsommar Dessutom sänder Svt Fem myror är fler än fyra elefanter på söndagar nu. Ett program som jag uppskattade mycket som barn och som nu mina barn gillar.


Vilse i pannkakan verkar vara ett sånt program som man antingen hatade eller älskade. Jag tror jag kommer att roas mer av det idag än jag gjorde som barn.

Ett annat gammalt kultförklarat barnprogram som finns på dvd som jag skulle vilja ha är Tårtan med Janos , Hilding och Frasse.

onsdag, september 05, 2007

Hong Kong i bilder

Hong Kong är en av mina favoritstäder så jag blev lite sugen på att lägga upp flera bilder än den jag hade på ordlös onsdag. Har svårt att förklara vad det är jag gillar med Hong Kong och varför jag tycker platsen är så vacker.


Hong Kong ön


utsikten från Victoria Peak över staden och hamnen


gata i stadsdelen Mong Kok


Star Ferry som trafikerar sundet mellan Hong Kong ön och fastlandet/stadsdelen Kowloon


spårvagn


Hong Kong ön är brant så i centrala delarna kan man ta sig mellan gatorna med hjälp av en av världens längsta rulltrappor. Fast Central-Mid-Levels escalator går bara uppåt , vill man ner är det trappa som gäller


byggnadsställning av bambu


gata i stadsdelen Causeway Bay


Nöjeskvarteren vid Lan Kwai Fong


trappa vid Hollywood road , här finns kul marknadersom säljer gammalt Mao-kitch , möbler , buddhafigurer , Mahjog spel, tibetanska mattor , porslin och mycket annat


Man Mo tempelt , ett av Hong Kongs mest kända och äldsta kinesiska tempel


spiralformade rökelser i Man Mo tempelt


Den stora Buddha statyn på ön Lantau


klocktornet i Tsim Sha Tsui är ganska litet men ett välkänt landmärke


Tsing Ma Bridge


Flytande restaurang


drake


The Peak Tower , shoppinggallerier och restauranger på toppen av Victoria Peak på Hong Kong ön dit många kommer för att beundra utsikten över staden och hamnen. The Peak Tower har formen av en wokpanna.


The Peak Tram , spårvagnen som sedan slutet av 1800-talet tar turister och andra från centrala Hong Kong upp till Victoria Peak. Resan är brant och hisnande och lutar förfärligt men utsikten är hänförande.

tisdag, september 04, 2007

ordlös onsdag - Hong Kong



För att se fler foton i kedjan gå in hos Nejma och klicka er vidare

veganska räkor

Som vegetarian sen 20 år har jag egentligen inget emot olika köttsubstitut som vegetariska biffar , korvar , färser mm. Samtidigt är jag inte direkt någon storkonsument av köttsubstitut och kan tycka det är lite onödigt. Det finns ju så mycket gott vegetariskt man kan äta ändå. Fast visst är quorn gott.

Idag hörde jag att det finns veganska räkor och vegansk bläckfisk. Det känns lite väl bisarrt men det kanske finns en efterfrågan vad vet jag. Hörde någon säga att dom veganska bläckfiskarna och räkorna såg ut som rekvisita från någon skräckfilm. Själv tycker jag att skaldjur ser rätt läskiga ut , som förvuxna insekter från havet. Har ingen lust att äta dom även om dom är veganska.

Läckerheterna kan bland annat inhandlas på Goodstore på Skånegatan i Stockholm.

Bloggen Veganvrak som har många bra recept , har testat veganska räkor. Hon verkade inte direkt lyrisk men inte heller jättemissnöjd.


Veganska räkor , bilden är från bloggen Veganvrak
Jag tycker dom ser lite läskiga ut.

8 saker om mig

Både Lisa och Becka har utmanat mig på samma grej. Jag ska skriva åtta saker om mig själv. Den som blir utmanad skriver ett eget blogginlägg som innehåller åtta fakta eller vanor om en själv. I slutet av inlägget utmanar bloggaren åtta nya personer. Glöm inte att lämna en kommentar om utmaningen i kommentarrutorna på deras bloggar, så att de vet att de har blivit utmanade. Det verkar vara rätt många som redan har gjort den här utmaningen så jag struntar i att utmana åta personer men dom so känner sig manade kan skriva något. Kanske Anna Malaga eller Cliff hanger eller någon annan...

Så här kommer lite onödigt vetande om mig då

1. Jag har en skrivbordslampa som jag använder flera timmar om dagen , jag köpte den för 15 år sen och har ännu inte behövt byta glödlampan. Det känns inte riktigt normalt men jag är nyfiken på hur länge den kommer att fortsätta lysa.

2. Min son har diagnosen autism och ibland har jag tänkt att jag borde skriva mer om hur det är att ha ett "annorlunda" barn på bloggen. Vore kul men jag har inte riktigt kommit mig för än. Vi får se om det blir i framtiden.

3. Jag är en dålig TV-tittar men jag älskar att läsa och hänger mycket på biblioteket. Boktips tas tacksamt emot här på bloggen.

4. Jag är nyhets-beroende. Läser flera tidningar , både svenska och utländska , på nätet varje dag och om jag har tid ser jag gärna både Aktuellt och Rapport och andra kanalers nyheter samt lyssnar på radions nyheter och kanske kollar in text-TV.

5. Jag är inte särsklit intresserad av naturen. Visst kan det vara trevligt med lite grönt i bakgrunden när man tar en fika eller drink utomhus men jag begriper inte varför man ska gå dit. Visst kan det vara trevligt att se lite skog genom bilfönstret när man kör/åker bil men det räcker bra. Skogspromenader är inget för mig men det kan vara trevligt att promenera i en park eller trädgård.

6. Rättvisa och solidaritet är viktiga begrepp för mig. Jag har svårt för det egotrippade ideal som tycks råda idag. Global fattigdomsbekämpning och mänskliga rättigheter är frågor jag tycker borde ha största prioritet. Tog mig friheten att sno första meningen i den här punkten från Pumita för jag känner att det passar mig också.

7. Jag har ett speciellt kärleksförhållande till den rökiga whiskyn Laphroaig men gillar också annan whisky , rom , vin i synnerhet rödvin, fino och baileys. Fast numera dricker jag väldigt lite saker med alkohol i och det sker också ganska sällan.

8. Jag ogillar fåglar väldigt mycket , tycker att dom är allmänt otrevliga , äckliga, skränande och smutsiga djur. Kan inte förstå hur någon frivilligt kan ha en fågel som husdjur eller ha ornitologi som hobby.