lördag, juli 28, 2007

mer spansk film

Jag gillar spansk film , inte minst för språket och dom spanska miljöerna. Ikväll såg jag Pedro Almodovars Kärlekens matadorer på TV. Jag tyckte den var så där. För mycket mord och tjurfäktning för min smak tror jag. Jag tycker att Almodovar är lite ojämn. Vissa av hans filmer har jag verkligen älskat medans andra har känts ganska intetsägande. Får väl räkna Kärlekens Matadorer till en av dom mer intetsägande filmerna. Filmen är inspelad 1986 så man kunde se en väldigt ung Antonio Banderas i en av rollerna.
På tisdag klockan 22.30 visar SVT2 Almodovars Allt om min mamma. Enligt mig är det en av Almodovars bästa filmer. Så har ni möjlighet kan jag absolut rekommendera att ni ser den på tisdag , eller spelar in för att se den senare.

fredag, juli 27, 2007

ökat köttätande skadar miljön

Nu kan jag inte låta bli fast dom som känner mig vet att jag knappast är en fanatisk vegetarian. Tvärtom egentligen , mina barn och många andra av mina närmaste äter kött och jag brukar aldrig säga något om det. Jag tycker det är en privatsak vad människor väljer att inte äta eller dricka så jag brukar aldrig kommentera sånt. Själv firar jag 20 år utan kött i sommar och 19 år utan fisk. När jag var yngre fick jag ibland kommentarer för att jag åt vegetariskt men nu händer det i princip aldrig.



Idag läste jag en artikel i SvD om att vårat ökande köttätande skadar miljön. 1990 åt svensken i genomsnitt 27 kilo kött per år .2005 åt svensken i genomsnitt 43 kilo kött per år. En väldigt kraftig ökning på bara 15 år. Undrar varför just köttkonsumtionen ökat så mycket? Kan det ha något med populära dieter som Atkins , GI och liknande där man ska äta mycket protein?

Enligt artikeln visar undersökningar att äta ett kilo kött har samma miljöpåverkan som om man kör bilen i tre timmar och samtidigt lämnar alla lampor tända hemma. På SVTs Rapport idag pratades det om studien och Livsmedelsverket funderade tydligen på att ändra rekommendationer angående hur mycket kött vi bör äta.



Jag tycker egentligen inte att alla behöver bli vegetarianer utan man ska göra som man själv tycker känns bra. Däremot tror jag att vi äter mer kött än vi behöver. Jag tror inte det är farligt eller skadligt att äta kött men vi behöver inte så mycket kött och vi klarar oss utmärkt helt utan om vi skulle vilja. Dessutom skulle tydligen miljön må bättre av att vi åt mindre kött.




Undersökningen som finns beskriven i den populärvetenskapliga tidningen New Scientist, är gjord av ett japanskt forskarlag på National Institute of Livestock and Grassland Science, som har mätt klimatpåverkan vid nötköttsproduktion. Förutom att uppskatta köttets påverkan på växthuseffekten tittade man även på andra följder; försurning av vatten, övergödning och energiåtgång.

Resultatet är nedslående. För varje kilo producerat kött skapas växthusgaser motsvarande 36,4 kilo koldioxid. Därutöver släpps stora mängder gödningsmedel ut samtidigt som stora mängde energi krävs. Totalt motsvarar det utsläppen från 25 mils bilåkning och 20 dagars oavbrutet användande av en 100-wattslampa.

fredag, juli 20, 2007

Uppsala som turiststad



Såg på dom lokala nyheterna på TV att Uppsala vill satsa på turism. Man vill locka med bra shopping och restaurangutbud. Dessutom påpekades det att Uppsala är 2-3 grader varmare än genomsnittstaden i Mellansverige och man har dessutom ett svenskt värmerekord från 30-talet. Eftersom Uppsala inte ligger vid kusten är det mindre blåsigt här än i till exempel Stockholm. Det regnar tydligen också mindre än i många andra delar av Mellansverige.



Jag tror dom här "turistnissarna", kommunalpampar eller vilka det nu är som kommit på det här är ute och cyklar. Uppsala kan aldrig locka med ett behagligt klimat och idag tror jag knappast att någon reser hit för schysst shopping eller restaurangbesök. Däremot är Uppsala en trevlig stad på många sätt och det är en mycket gammal stad med intressant historia. För den som är intresserad av kultur och historia finns mycket att se och göra. Som exempel kan nämnas den kända Domkyrkan , högarna och det fina museet i Gamla Uppsala , det gamla universitetshuset , museumet i Gustavianum , Linnéträdgåden och Linnés bostad , Uppsala slott med den spännande Vasaborgen , har man barn med sig är Pelle Svanslös hus och Pelle Svanslös vandring en kul aktivitet. Man kan se fantastiska gamla handskrifter som goternas Silverbilber och Olaus Magnus Carta Marina på universitetsbiblioteket Carolina Redivia. Och mycket annat.



Det måste väl finnas turister som är intresserade av annat än att shoppa och festa? Vill man äta en god middag finns faktiskt ganska många bra restauranger att välja på men vill man festa hela natten kanske man inte har kommit till rätt stad. Iallafall var det den erfarenhet jag gjorde när jag som hastigast spanade in Uppsalas nattliv för en vecka sen.

Varför gå till parken och flyga med en drake när du kan ta ett piller?

Varför betala 100 kronor för att se en film på bio när du kan hyra den på dvd för 20 kronor? Varför betala dyrt för en fin middag på restaurang när du kan köpa en fryst färdigrätt och värma i mikro?

Nu skulle inte det här inlägget handla om varken drakfygning , kul piller , filmer eller mat utan det är bara en dramatisk inledning. Inte heller mina egna ord utan jag citerar Cosmo Kramer i TV-serien Seinfeld.

Istället vill jag skriva om kommentarer. Det händer att folk ber om ursäkt för att dom skriver långa kommentarer. Här behöver absolut ingen göra det. Jag älskar att få kommentarer på mina inlägg och kommentarerna får gärna vara många och långa. Jag har skrivit det förut men upprepar det gärna. Det jag tycker är roligast med att blogga är att diskutera med er som läser här på sidan. Jag är glad för varje kommentar och det skulle inte falla mig in att ta bort någon eller införa regler för hur man får kommentera. Det går utmärkt att kommentera anonymt om man vill det. Inte heller måste man hålla sig till inläggets ämnet utan känner man för att skriva något helt annat är det inga problem. Här är högt i tak så det är bara att skriva om vad ni vill i era kommentarer. Kommentera också gärna på inläggen längre ner i bloggen om ni läst dom och tycker dom är intressantare än det översta inlägget. Jag läser och svarar på alla.

Alla ni som läser här skriver intressanta och roliga saker. Jag har haft förmånen att nästan aldrig få någon elak kommentar. Jag är jätteglad för era kommentarer så fortsätt skriva ofta , långt och mycket. Ni som läser men inte brukar kommentera gör gärna ett undantag och skriv en liten hälsning eller något annat då och då.

insomnia

Igår gick jag upp tidigt och i natt har jag inte sovit en enda minut. Inte för att jag gjort något särskilt eller av någon särskild anledning, jag kunde bara inte sova. Idag har jag roat mig med att jobba hela dagen. Jag gör sånt ibland även om jag mest plugga , fast nu är det ju sommar och jag har inget att plugga. Trodde att jag skulle vara helt slut när jag kom hem och bara rasa ner i sängen. Det märkliga är att jag känner mig hur pigg som helst och jag har inte druckit litervis med kaffe, dricker dagens första kopp nu när jag skriver det här klockan åtta på kvällen. Skulle absolut orka vad som helst nu. Även om jag bara tänker vara hemma och ta det lugnt känns det som både en helkväll på byn , komplett med hångel mot bardisk, färgglada drinkar och allt och en löparrunda skulle funka utmärkt. Eller så skulle jag kunna ställa mig och köa vid den nattöppna bokaffären med alla Harry Potter fans och vänta på när nya boken släpps klockan ett i natt. Fast så intresserad av Harry Potter är jag faktiskt inte och jag har flera bra böcker att läsa här hemma. Jag är verkligen förbluffad att jag har kunnat vara vaken så länge utan att känna minsta trötthet. Ska bli intressant och se när tröttheten infinner sig. Har hur som helst planer på att sova i natt.

torsdag, juli 19, 2007

favoritspråk

Pumans dotter har på sin blogg en omröstning om vilket språk som man har som favortspråk. Intressant fråga. Jag tror det beror mycket på vilken relation man har till språket och i vilka sammanhang man har hört det talas. Jag som älskar Frankrike och allt franskt har naturligtvis franska som favoritspråk. Ibland har jag tänkt att jag förstår spanska för bra för att det ska låta vackert. Jag vet inte om det är så men kanske försvinner lite av språkens vackra ljud om man förstår allt. När min mamma besökte mig i Madrid klagade hon på att spanska lät hemskt , språket lät hårt och människorna som talade det lät som om dom bråkade med varandra.

Jag har en svensk kompis som tycker att finska är otroligt vackert. Något ganska få svenskar brukar tycka. Hon hade en finsk svärmor och exets finska släkt som hon tyckte var underbara och dom gjorde en hel del trevliga resor till Finland. Kanske är det därför hon är så förtjust i finska. Hon har till och med försökt lära sig finska men inte kommit så långt än. Alltid annat som gjort att hon inte haft tid och hon klagar över att det är svårt.

En dansk kompis tyckte att svenska var otroligt vackert. Något han påstår att många danskar tycker.

Förutom franska så gillar jag även italienska. Tycker det låter vackert. Så tycker jag att arabiska i skrift är väldigt fint. Det skulle vara kul att kunna skriva lite arabiska. En annan favorit är japanska i skrift. Men jag blir nog aldrig så ambitiös att jag lär mig arabiska eller japanska men bli bra på franska har hög prioritet så det ska jag väl ta tag i , i framtiden.

Vilka favoritspråk har ni som läser och varför? Vilka språk vill ni lära er eller skulle vilja kunna och varför?

svenskarnas favoritresmål

Läste på text-Tv om en undersökning om svenskarnas favoritresmål. Bangkok hamnar i topp och puttar ner Las Palmas till en andra plats. Jag har inte varit i Las Palmas eller på någon av Kanarieöarna överhuvudtaget så jag kan inte uttala mig om det resmålet. Däremot har jag svårt att förstå att "alla" svenskar verkar älska Thailand och Bangkok. Jag tycker inte staden var särskilt speciell och det är definitivt ingen plats jag känner att jag MÅSTE återvända till. Tycker det finns många städer i Asien och världen som är både trevligare och roligare att besöka. Jag ska väl påpeka att jag inte ogillade Bangkok men känner mig ganska likgiltig och förstår inte vad som gör staden så fantastisk.

Fyra av tio platser på listan över favoritresmål ligger i Spanien så det verkar ju vara ett av dom populäraste turistländerna. Även om euro-Spanien inte är på långa vägar så billigt som pesetas-Spanien var. Dom två destinationer som rasat mest på listan är den grekiska ön Kos och Dominikanska Republiken.

En annan resenyhet för dagen är att Ryan Air slutar flyga från Malmös flygplats Sturup. Jag bor ju inte i trakten så mig personligen drabbar det inte men det är ju tråkigt får alla skåningar och sydsvenskar. Jag har aldrig flugit Ryan Air så jag vet inte hur det är. Men många gånger har jag känt mig lockad av deras priser och tänkt ta några dagar i Paris , Sydfrankrike , Barcelona , London , Glasgow eller något annat ställe. Får se om det blir något i framtiden. Har en vag tanke om att åka till Paris eller södra Frankrike i vår om jag har tid och möjlighet.

Här är 10-i-topp listan på svenskarnas favoritresmål

1. Bangkok
2. Las Palmas
3. Palma de Mallorca
4. Chania
5. Antalya
6. Phuket
7. Malaga
8. Larnaca
9. Teneriffa
10. Hurgharda

gnäll

Har inga bloggidéer för tillfället så jag tänkte bara gnälla lite. Känner mig allmänt trött och seg. Barnen är hos farmor i Småland så det ska ju vara lugnt och skönt men känns lite småtråkigt. Fast det är väl bara idag jag är allmänt seg. Skulle vilja ha någon som kom hit och lagade mat åt mig och gärna städade och diskade också. Har så dålig fantasi ibland när det gäller mat. Kanske ni som läser har några bra tips på god och snabblagad och helst någorlunda nyttig vegetarisk (jag har inte ätit kött och fisk på 20 år och har inte en tanke på att börja med det) mat. Dela gärna med er i så fall.

tisdag, juli 17, 2007

världens största akvarium




I Okinawa Churaumi Aquarium på ön Okinawa i södra Japan finns världens största akvarium. Jag är ganska förtjust i stora akvarium och filmer om livet i haven. Kanske beror det på att jag har dykt en del förut. Jag har certifikat och har varit med i en dykklubb men dom senaste åren har det blivit dåligt med dykning. Vill gärna men har inte känt att jag haft tid och möjlighet. Här är jag bor nu har vi bara en å som inte känns så tilltalande att dyka i. Hoppas kunna dyka mer i framtiden.

Okinawa Churaumi Aquarium vore kul att besöka även om ön Okinawa inte står överst på listan över platser jag vill besöka då jag kommer till Japan. En av Karate kid filmerna lär förresten vara inspelad där.

Jag har besökt Underwater World med enorma akvarium på ön Sentosa utanför Singapore. Själva ön var vacker men en aning plastig. Fast akvarierna och dom rosa delfinerna som jag fick en puss av var fantastiska. Jag blev upplockad ur publiken fick svara på fåniga frågor somom delfinen pussades bättre än min pojkvän och liknande. Den som ställde frågorna tyckte också det var så exotiskt att jag kom enda från Sverige.



Själva staden Singapore var faktiskt över förväntan mycket finare och trevligare än jag trott. Majoriteten av befolkningen är kineser men en stor grupp indier och malajer bor också i landet. Naturligtvis drack jag en Singapore Sling på anrika hotel Raffles där den uppfanns 1915. Ett lyxhotell i kolonialstil med en väldigt speciell miljö.

Vill man besök ett stort fint akvarium här hemma i Sverige tycker jag att Universeum i Göteborg är fantastiskt. Något jag verkligen kan rekommendera alla som är i stan. Där finns också en regnskog och ett experimentavdelning där barn kan prova på att göra en massa kul experiment.

clownen Manne

Alla vi som var barn i Sverige på 70-talet minns säkert clownen Manne som iklädd trikåer cyklade framför en papprulle , spelade positiv , åkte rutschkana , pratade teckenspråk och åt banan. När det begav sig var varken min bror eller jag särskilt förtjusta i clownen Manne utan klagade när han skulle vara på barnprogrammen. Ändå tittade vi med skräckblandad förtjusning. Ungefär som vi även tittade på Staffan Westerberg och hans upptåg med strumpor , träslevar och dockor i en stor pannkaka.

Vad Staffan Westerberg gör idag vet jag inte riktigt men clownen Manne har tydligen inte lagt av utan är fortfarande ute och roar stora och små. Imorgon kommer han till Parksnäckan i Stadsparken i Uppsala och underhåller så jag ska ta med barnen och gå och titta. Det är nog med skräckblandad förtjusning jag går och tittar som vuxen också. Ska bli intressant att se vad mina barn tycker och om clownen Manne fortfarande cyklar framför en papprulle iklädd trikåer , pratar teckenspråk och äter banan. Kameran är laddad med nya batterier så förhoppningsvis kommer det foton här på bloggen efter morgondagens teaterbesök.

Som kuriosa kan jag nämna att clownen Manne är bror till Bengt af Klintberg som har skrivit böcker och haft radioprogram om moderna vandringsägner. Dessa har blivit så förknippade med honom att man ibland hör dom kallas "klintbergare". För den som inte läst hans böcker kan jag verkligen rekommendera Råttan i Pizzan , Den stulna njuren och Glitterspray. Alla om moderna vandringsägner. Jag lovar att ni kommer att skratta gott.


Bild från programmet Clownen Manne och Koko. Manne har fått arbete som clown på cirkus Belli. När han kommer dit finns det ingen där - bara dvärgens vagn och ett gammalt tält och en apbur. Ingen syns till. Men NÅGON knycker Mannes banan just när han ska börja äta upp den.....

söndag, juli 15, 2007

film och uteliv



Jag är inget jättefan av Harry Potter men tycker filmerna och böckerna är ganska underhållande. Såg den femte filmen igår. Kan inte säga att den varken var en av dom bästa eller en avdom sämsta filmerna. Jag tyckte att ganska mycket hastades förbi lite väl snabbt trots att filmen var nästan 2.5 timmar. Det fanns också några detaljer som inte alls stämde med boken. Jag undrar också om någon som inte läst boken innan hänger med på vissa ställen i filmen.

Efter filmen gick jag och kollade Uppsalas nattliv. Jag är ingen flitig krogbesökare så sist jag var ute var när jag bodde i Madrid. Madrid kallas ju staden som aldrig sover och det är alltid fullt av fok ute dygnet runt. Barer och klubbar har öppet till morgonen och närdom stänger kan man gå på förmiddagsdiscon. Nu har väl inte jag festat särskilt mycket i Madrid heller och något förmiddagsdisco har jag aldrig besökt. Det lilla jag hann se av Uppsalas nattliv igår var att det här verkligen INTE är staden som aldrig sover. Jag tyckte det var förvånansvärt dött ute för att vara lördagskväll. Blev tidig hemgång för mig. Träffade en italienare som jag började prata med. Han hade nyligen kommit till stan och skulle vara här och forska ett halvår. Han klagade på svensk mat och svenskt uteliv. Precis som väldigt många andra italienare pratade han en massa fotboll.

Naturligtvis är det alltid trevligt att träffa några vänner och ta ett glas eller två i vilken stad som helst. Det går lika bra att göra i Uppsala , Kalix , Madrid , London eller var som helst man råkar ha vänner. Eftersom jag bor här nu bli det säkert fler utekvällar i framtiden. Kanske hade jag bara otur igår , nästa gång är det kanske mindre dött i stan. Jag kanske inte har hittat något bra ställe för jag har ingen koll på var man går ut här i stan. Om någon har något tips på ett kul ställe i Uppsala så får ni gärna dela med er.

lördag, juli 14, 2007

rödvin , baguetter och franska ostar



Idag är det Frankrikes nationaldag. Som den goda frankofil jag är kände jag att jag borde skriva något om det trots att jag inte själv ska fira på något särskilt sätt. Jag borde egentligen druckit rödvin , ätit baguetter och goda franska ostar ute på en filt i det hyfsat fina vädret.





Inte heller ska jag fira Victoria som fyller 30 år. Jag tillhör dom som helst såg att vi inte hade något kungahus alls. Jag tycker inte att något ämbete bör gå i arv i en demokrati år 2007. Fast där vekar ju en majoritet av svenskarna inte hålla med mig.




Jag tycker inte att Victorias firande verkar så kul heller. Vilken annan 30 åring tjej vill klä ut sg i folkdräkt och titta på uppträdande av artister som Lil-Babs , Kicki Danielsson med fler och kanske Ingvar Oldsberg , Loket eller någon annan "käck" herre som konferencier mellan dom glada , trallvänliga låtarna.



Själv var jag gravid när jag fyllde 30 år så det blev ett lugnt firande med kaffe och tårta och några kompisar. Victoria är ju vad jag vet inte gravid (som prinsessa ska hon väl helst vara oskuld tills hon gifter sig) så hon borde ju fira med en god middag med kompisar. Sen dra ut på något kul ställe eller en fest , bli lite småfull , hångla med Daniel mot en bardisk. Helst inte iklädd folkdräkt.



Själv ska jag som sagt varken fira Frankrike eller Victoria utan gå på bio ikväll. Det ska bli jättkul för det är säkert ett år sen sist. Tror det var när jag såg Da Vinci Koden i Madrid eller möjligen när jag och dottern så Bambi 2 , också det i Madrid.





Jag ska se den nya Harry Potter filmen. Jag är inget jättefan men jag har läst alla böcker och sett alla filmer och kan väl säga att jag gillar dom första böckerna och första filmerna bäst. Egentligen kanske det går någon film jag egentligen hellre vill se , har inte kollat , men jag blev bjuden på Harry Potter och det ska bli kul.





Dom här småbilderna som inte syns så bra är som alla säkert redan sett bilder från olika delar av Frankrike. Jag borde förresten försöka ta mig till Frankrike snart , det är dryg två år sen ja var där sist och det är för länge. Fast i år blir det nog inte , blir nog bara en resa till Madrid i höst för att hälsa på lite kompisar och lindra Madrid-längtan som med jämna mellanrum infinner sig.





torsdag, juli 12, 2007

dra dit pepparn växer!



Jag är väldigt förtjust i kryddstark mat , både olika typer av chili och curry är favoriter. Trots att jag alltid gillat stark mat var det inget jag åt särskilt ofta under min uppväxt , varken hemma eller i skolmatsalen (skolmatsal = bamba på göteborgska och det ordet gillar jag så mycket att jag använder det trots att jag varken pratar göteborgska eller bor i Göteborg längre).

Trots att mina föräldrar och mattanter på 70-80-talet inte åt så mycket stark mat är det något som har ätits av människor väldigt länge. I utgrävningar vid Silviagrottan i södra Mexico har man nyligen funnit att människor som bodde där för 10000 år sedan odlade över 10 olika sorters chili. Man odlade även squash , majs , bönor och avokado där i södra Mexico för 10000 år sen. Grödor som är populära i områdets lokala maträtter än idag. Mexico är det land där det konsumeras mest chili per person , på andra plats kommer Sydkorea.

Mina barn har också alltid gillat ganska kryddstark mat. Idag när dom fick välja vad dom ville ha till middag bad dom mig laga jättegod linssoppa


bilden på linssoppan är tagen av Barajagjohanna

Någonstans har jag läst att cayennepeppar , som ju görs av chili (eller spansk peppar som just den sort man använder till cayenne kallas) , är världens mest använda krydda. Om det stämmer eller inte vet jag inte men den är definitivt väldigt spridd över världen och går att använda i nästan alla typer av maträtter.

Som kuriosa kan nämnas att Frankrike hade en illa beryktad fångkoloni med ett svåruthärdligt klimat i närheten av staden Cayenne i Franska Guayana, som sannolikt ligger till grund för uttrycket: Dra dit pepparn växer!

onsdag, juli 11, 2007

måndag, juli 09, 2007

jaha, vad tycker ni om mig då?

Eftersom mitt huvud är tomt på bloggidéer och jag har absolut inte gjort något kul eller spännande att skriva om så slänger jag in en lista jag hittade hos Becka som den som har lust kan svara på. Det går naturligtvis bra att vara anonym om man vill. Jag har inget emot anonyma kommentarer överhuvudtaget. Lite läskigt att kanske få veta vad ni som läser tycker om mig men jag tar risken. Blir lite fulblogg idag , man kan ju inte vara på topp varje dag. Snart är säkert mitt huvud fullt av bra bloggidéer igen.


1. Vem är du?
2. Är vi kompisar?
3. Hur och när och varför "träffades" vi?
4. Tycker du om mig?
5. Skulle du kunna pussa/krama mig?
6. Ge mig ett smeknamn och berätta varför du valde just det.
7. Beskriv mig med ett enda ord!
8. Vad var ditt första intryck av mig?
9. Är du fortfarande av samma åsikt?
10. Vad påminner dig om mig?
11. Om du skulle kunna ge mig vad som helst, vad skulle det då vara?
12. Hur bra känner du mig?
13. När sågs vi senast? Eller skulle du vilja träffa mig och hur skulle det vara tror du?
14. Tänker du sätta den här listan i din egen blogg för att få veta vad jag tycker om dig?

bloggberoende

Hittade det här testet hos Pumans dotter , trodde jag var mer bloggberoende än testet visar. Har inte haft några idéer att skriva om på ett par dagar och det har känts väldigt frustrerande.... Fast det är ju skönt att inte vara beroende av att blogga eller av något annat.

60%How Addicted to Blogging Are You?

Mingle2 - Online Dating

fredag, juli 06, 2007

en Pelle Svanslös dag

Uppsala är ju staden där Pelle Svanslös , Elaka Måns , Maja Gräddnos , Bill , Bull, Gammel Maja i domkyrkotornet och dom andra katterna bor. Idag har vi haft en riktig Pelle Svanslös dag. Vi började medPelle Svanslös promenad som kostar 40 kronor och utgår från Domkyrkans entré. Hela sommaren dagligen 11 , 12 , 13 och 14. Biljett köps på plats och promenaden tar lite mindre än en timme. Tjejen som guidade oss var jättebra och alla barn var väldigt engagerade och letade katter. Jättekul om barnen läst Pelle Svanslös innan och känner igen figurerna. På Pellepromenaden får du se var katterna i Gösta Knutssons böcker bodde. Vi utforskar bakgårdar, källargluggar och skjul. I Uppsala bodde bland annat Måns, Bill, Bull, Frits och Frida.



Efter Pelle-promenaden åt vi lunch vid restaurang Åkanten vid Saluhallen som syns på bilden. Maten var god och vi satt alldeles vid Fyrisån. Inte Medelhavet kanske , men dottern tyckte det var roligt att mata änderna i ån med bröd.

Sen blev det en tur på stan och lite köp av barnkläder och annat innan vi begav oss till Pelle Svanslös hus som ligger på Dag Hammarskjölds väg 9 , mitt emot Uppsala Slott. Där kostar inträdet 60 kronor sommartid och övriga året 50 kronor. Två våningar där barnen kan leka vilt. Klättra och klä ut sig , få ansiktsmålning (min dotter blev målad som katt med rosa nos och röda morrhår), lyssna på när Pelle Svanslös läser saga och mycket annat. Väldigt livligt ställe där barn verkligen kunde leka av sig och vi föräldrar ta det lite lugnt och kanske ta en fika, och betrakta dom små , dom som inte störs av den höga ljudnivån förstås men som förälder brukar man bli lite härdad....




Jag kan rekommendera både Pelle Svanslös promenad och Pelle Svanslös hus för den som turistar med barn i Uppsala. Pelle Svanslös hus kanske är mest lämpligt för barn över 4 år och för att få ut mest Pelle-promenaden bör man nog ha läst böckerna och känna till karaktärerna. Upplandsmuseet ska förutom intressanta historiska utställningar ha en fin Pelle Svanslös hörna. Tyvärr har jag inte varit där sen jag var barn eller möjligen tonåring. Men Pelle-hörnan finns kvar. Museet ligger på Kvarnholmen mitt i Fyrisån vid Sankt Eriks Torg. Är absolut värt ett besök.

Två andra museum i stan som jag nyligen besökte och varmt kan rekommendera är Gamla Uppsala museum vid Gamla Uppsala högar.som är en spännande plats straxt norr om stan. Gravhögarna från 400- och 500-talet är mycket mäktiga på plats och Gamla Uppsala kyrka som ligger alldeles bredvid och är bygd ovanpå det gamla hednatemplet är sevärd. Bredvid Högarna finns också restaurang Odinsborg där man kan dricka mjöd i horn i vikingamiljö. Dom har tydligen god mat också och ett fantastiskt julbord har jag hört. Själv har jag bara fikat och köpt glass på kaféet på nedervåningen. På området ligger också Disagården en gammal bondgård som ser ut som det såg ut förr och där barnen kan klappa djur.



Det andra museumet jag kan rekommendera är det i Gustavianum vid Universitetetsparken. Nära Sankt Eriks Torg där Upplands museet ligger och mittemot Domkyrkan. Här finns vetenskapshistoriens samlingar samt klenoder som den Anatomiska teatern och konstskåpet från Augsburg. Här finns även utställningar om faraonernas Egypten, antikens Grekland och den svenska forntiden och medeltiden och mycket annat. Museets hemsida

Naturligtvis är Uppsala Slott med Gunilla klockan och sin fantastiska utsikt värt ett besök , speciellt den gamla Vasaborgen är spännande. Uppsala Domkyrka och universitetsbiblioteket Carolina Redivia med goternas Silverbibel från 500-talet och Olaus Magnus Carta Marina från 1500-talet samt en stor samling medeltida handskrifter. Botaniska trädgården med det tropiska växthuset och Linnéträdgården med sitt trevliga fik är också värt ett besök. Ulva kvarn vid Fyrisån norr om stan är mysigt och här håller många konstnärer till. Kan också vara kul att besöka.

Fast nu skulle det här handla om barnturism. Får väl ta vuxenturism en annan gång. Men även barn kan nog uppskatta Uppsala högar , museum , slottet och domkyrkan. På tal om barnturism så finns en museiejärnväg Lennakatten som min son har åkt med skolan och gillade mycket. När man kommer fram till Lenna kan man bada vid det fina Fjällnora badet , där finns också gott om plats att grilla , en stor servering och djur att titta på och klappa. Tror det finns ett hundbad också om man har med sin fyrfota vän.


Här finns mer att läsa om turism i Uppsala och Uppland.

torsdag, juli 05, 2007

Venezuelas nationaldag



Idag är det Venezuelas nationaldag. För några år sen beslutade en släkting som fyller år idag att fira sin 50 årsdag på den venezuelanska ön Isla Margarita. Hon tänkte att det skulle vara kul spansk-karibisk fest med salsa och annat kul på födelsedagen. Det var det inte utan allt var stängt och folk hade en ledig dag. Tydligen var dom lika dåliga på att fira sin nationaldag som vi svenskar är. Släktingen tyckte ändå att resan var lyckad och dom gjorde en utflykt till världens högsta vattenfall Salto Angel i Venezuelas djungel. Jag fick också ett fint pärlhalsband från Isla Margarita när släktingarna kom hem.

Själv besökte jag Venezuela för några år sen och tycker det är ett fantastiskt land att turista i. Skrapar man bara ihop pengar till flygbiljetten så är det otroligt billigt att leva , äta , shoppa , resa där. Landet är vackert och bjuder på allt från Amazonas djungel till Karibiska stränder med färgglada dykning på korallrev och Andernas toppar samt internationella storstäder med enormt utbud av restauranger och shopping. Huvudstaden Caracas skryter med att vara Sydamerikas restaurangtätaste stad och man har också Sydamerikas största shoppinggalleria. Överallt hörs musik , medryckande karibiska rytmer. Människorna är vänliga , hjälpsamma och skämtar mycket.

Synd att så få turister hittar hit för det är verkligen ett land jag varmt kan rekommendera att turista i. Det är enkelt och billigt att resa runt med bussar och inrikesflyg. Eller nåja , enkelt vet jag inte. Busstationerna i Venezuela är ofta ganska röriga med massor av olika bussbolag och priser och standard kan variera kraftigt. Man får gå runt och leta bästa pris och en tid som passar. Dom flesta bussbolag har stora skyltar med priser och tidtabell vid sin disk vid busstationen. Lite omständigt men absolut inte jättekrångligt. Bussarna jag reste med var både billiga och bekväma.



Ett annat land som också har nationaldag idag är den lilla örepubliken Kap Verde utanför Afrikas västkust. Där har jag aldrig varit så jag vet inte hur det är att turista där men det vore absolut kul att åka dit någon gång. Jag tror det är väldigt fint men ganska fattigt.

Ostel - Das DDR Hotel

I förrgår hade SVTs Aktuellt ett kul inslag om ett hotell i Berlin där du kan bo i rum inredda som på den gamla DDR-tiden. Hela hotellet ska vara inrett som på den gamla DDR-tiden och man har varit mycket noga med alla detaljer. Du kan åka på sightseeing i Trabant. Roligt och lite udda koncept.
Kolla in Hotellets hemsida
Även svd skriver om hotellet


hotellets fasad


ett av rummen


hotellets lobby


Receptionen på väggen hänger ett porträtt av Horst Sindermann, ministerpresident i Östtyskland mellan 1973 och 1976. Klockorna på väggen i receptionen visar förutom tiden i Berlin också tiden i Moskva , Peking och Havanna

onsdag, juli 04, 2007

svensk okunskap om u-länder

Svenskarna vet mindre om utvecklingen i världen än vietnameser. Det visar en undersökning som FN har gjort. Svensken tror att medellivslängden är 30 år i utvecklingsländerna , vietnamesen svarar mellan 65 och 69 år. Rätt svar är 65 år. Telefonintervjuver har gjorts bland 5000 personer i Sverige , Finland , Norge , Danmark och Vietnam. Danskarna är mest pessimistiska men svensken är väldigt okunnig om situationen i u-länderna.

Det är faktiskt något jag länge tänkt på att många svenskar är okunniga om världen utanför Västeuropa och USA. Att bilden av u-länderna som ofta förmedlas i till exempel tidningar och TV ofta bara visar hemskheter och elände. Många tänker bara på svältande barn med flugor i ögonen när man nämner Afrika. Bilden av u-länder i svensk media är ofta väl ensidig och ibland till och med fördomsfull.

Nu gäller det här absolut inte alla svenskar. Det finns naturligtvis gott om svenskar med stort engagemang och stor kunskap om u-länder. Fast det känns lite tråkigt att vi var mest okunniga i den här undersökningen.

vad vill ni läsa mer om?

Idag hade jag tänkt vara med på Nejmas ordlösa onsdag men glömde kameran hemma. Kan dock rekommendera alla att surfa till Barajagjohanna som har lagt ut en helt underbar bild. Har inte gjort så spännande saker. Var på biblioteket och lånade barnböcker , sen på barnteater i en park , sen banken och ICA och utöver det lite matlagning , disk , kolla bloggen , prata på skype , prata med barnen och annat. Hade tänkt ta med kameran och fixa en bild på teatern. Ska jag vara ärlig tyckte jag den var lite fånig men dottern hade jättekul och det är väl huvudsaken.

När jag sent i går kväll skrev inlägget vilka är ni? (gå gärna in och svara!) så kom jag och tänka på att det kan vara kul att fråga dom som läser fler saker. Brukar bli lite kommentarer och diskussion då.

När jag nystartade den här bloggen tänkte jag nischa den hårt och bara skriva om resor men så har det inte riktigt blivit. Spelar inte så stor roll för jag skriver ju om vad jag vill och det blir ganska blandat. Tänkte ändå passa på att fråga er som läser om det är något särskilt ni skulle vilja att jag skrev mer eller kanske mindre om.

Vill ni ha mer tips och information om Spanien och kanske andra länder. Det är dock Spanien jag kan bäst. Kanske mer av spanska språket och kulturen? Knaske om andra språk eller bara allmänt om språk? Spanskt vardagsliv , fast det skriver Anna så bra om så det är nästan bättre att surfa dit istället.

Kanske ska jag skriva mer om mat och fest. Recept? Fördelarna med att vara vegetarian och hur man omvänder köttätare. Musik? Film? Böcker? Mera foton? Politik?

Mer om mitt vardagsliv och personliga funderingar , kanske gnäll? Fast jag är lite strikt på den punkten. Vill inte skriva så mycket om mina barn och tror inte det blir några bilder på mig. I går kväll kände jag mig verkligen som en dålig och otillräcklig förälder , tänkte ett tag tanken att skriva om det men det kändes för personligt. Antar att vi alla som har barn har såna dagar. Någon hångelrapport lär det inte heller blir , det hoppas jag få läsa hos Barajagjohanna för jag fick nyligen en känsla av en utelämnad sådan. Naturligtvis läser jag gärna hångelrapporter på vilken av mina favoritbloggar som helst. Jag gör ju inte så mycket spännande saker att skriva om. Som jag skrev idag bibliotekets barnboksavdelning , barnteater , banken och ICA samt disk och mat kanske inte är så intressant varken att skriva eller läsa om.

Ska jag i större utsträckning kommentera nyheter eller annat svenska eller spanska tidningar skriver om? Resor jag vill göra? Min nya hemstad sen 3 månader (fast jag vet inte om det finns så mycket att skriva om Uppsala men lite mer än jag gör nu skulle absolut gå)?

Kanske något helt annat. Kom gärna med förslag och idéer.

Saker som mode , kändisskvaller , hur kär jag är i en viss person , hur mycket jag tycker om mina barn , klaga på andra bloggar (jag låter bli att läsa det jag inte gillar) och en hel del annat går helt bort. Skulle bara kännas märkligt att skriva.

Som ni som läst här länge vet har jag varit ganska nere ibland för att jag separerade från maken och flyttade från Madrid till Uppsala. Ibland har jag velat "skriva av mig" om känslor och grubblerier här på bloggen men då skulle jag nog hellre haft en anonym blogg. Nu har jag fått grubbla ensam eller gnälla för kompisar. Jag mår bättre och bättre och maken och jag har hela tiden varit goda vänner och pratar och umgås mycket. Det här är nog så nära en "lycklig skilsmässa" man kan komma , fast några lyckliga skilsmässor finns nog inte. Ibland läser jag andra skilsmässobloggar men att skriva om det själv eller om att träffa någon annan efter en skilsmässa tror jag inte heller blir aktuellt. Jag läser ganska ofta bloggar som jag nästan aldrig kommenterar på. Är dålig på att skriva hos andra än några få tyvärr. Ska försöka bättre mig för jag tycker själv det är vansinnigt kul att få kommentarer. Tjatar ofta om det att jag vill ha många kommentarer om vad som helst. För den som vill går det utmärkt att kommentera anonymt men klart det är roligt med ett namn eller ett alias på kommentaren.

Men som sagt jag vill gärna ha många förslag om vad ni vill läsa om här. Alla förslag är bra oavsett om jag sen väljer att skriva om det eller inte. Måste ju kännas som jag kan skriva om det också. Så kom med förslag nu!

spansk bebisbonus

Spanien har bland dom lägsta födelsetalen i Västeuropa och det har länge diskuterats hur man ska få spanska kvinnor att föda fler barn. Det finns en oro fr befonkningsminskning på sikt. Befolkningen i Spanien har visserligen ökat med
10 procent sedan 2000, men det är främst tack vare invandringen.

Så Spaniens premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero meddelade i dag att alla barn som föds från och med kungörandet och har föräldrar som laglig bor i landet får en bonus på 2.500 euro, motsvarande drygt 23.000 kronor. Arbetande mödrar belönas med ett skatteavdrag medan hemmafruar kan kvittera ut pengarna direkt.

Framtiden får väl utvisa om det blir fler små spanjorer. Personligen tror jag inte att en sån bonus skulle göra mig varken mer eller mindre bebissugen.

tisdag, juli 03, 2007

vilka är ni?

I brist på egna idéer så snor jag en grej från Pumans dotter och hoppas få veta lite mer om er som läser här.

1. hur gammal är du?
2. vart bor du?
3. vad gör du på dagarna (pluggar, jobbar, arbetslös, pensionär etc)?
4. hur länge har du läst (i know, kan vara svårt att minnas, men ungefär)?
5. nämn fem andra bloggar som du besöker regelbundet.
6. nämn i tur och ordning tre filmer/böcker/musikartister du gillar.
7. har vi träffats IRL (in real life)?
8. varför läser du, vad är bra/dåligt med bloggen, minns du något inlägg som du tyckte särskilt bra/dåligt om?
9. vilken var den första blogg du fastnade för?
10. vilken är din favoritprodukt på systembolaget?

söndag, juli 01, 2007

10 år senare



Idag 1 juli 2007 är det 10 år sen britterna lämnade över kronkolonin Hong Kong till Kina. Eftersom Hong Kong är en av mina favoritstäder som jag har besökt flera gånger tänkte jag att jag skulles skriva något om det iallafall.

Hong Kong och den före detta portugisiska kolonin Macao har en speciell ställning i Kina. Särskilda administrativa regioner kallas dom. Kineserna talar om "ett land - två system" Hong Kong (och Macao) har långtgående självstyre med egen valuta , egna lagar , egen konstitution och mycket annat.

Hong Kong var ingen demokrati under brittiskt styre och enligt undersökningar som gjorts ville få hong kongbor fortsätta vara en brittisk koloni. Det betyder inte att alla jublade över det kinesiska övertagande. Det fanns en oro för att kineserna skulle inskränka yttrandefriheten och demostrationsfriheten som trots allt var ganska långtgående. Hong Kongs sista brittiska guvernör Chris Pattern genomförde en lite demokratisering så numera välja hälften av dom 60 parlamentsledamoterna i allmänna val medan dom andra 30 tillsätts av vissa organisationer och liknande. Bedömare har ansett att den lilla demokrati som britterna lämnade efter sig är i stort sett intakt.

I Hong Kong är den i Kina förbjudna Falun Gong rörelsen tillåten och syns på gator. Den mest framgångsrika demonstrationen på var dock då hong kongborna efter massiva protester lyckades få den förra regeringschefen Tung Chee-wha avsatt. Han betraktades som en oduglig Peking-marionett. Nuvarande regeringschef heter Donald Tsang.

Yttrandefriheten är relativt långtgående. Varje år på årsdagen av massakern på Himelska fridens torg hålls möten och demostrationer i Hong Kong. Däremot har pressen ett problem för de stora medierna ägs av stora koncerner med starka intressen på fastlandet. De få oberoende medierna är beroende av annonsintäkter från koncerner av samma sort.

Trots 150 år av brittiskt styre är Hong Kong en kinesisk stad. 98% av innevånarna är kineser och nästan samtliga talar kantonesiska (sydkinesisk dialekt) som modersmål. Bara 3% har engelska som modersmål. Ändå är engelskakunskaper hyfsat spritt i Hong Kong , något man inte kan säga om övriga Kina. Dom flesta skyltar och likande är också dubbelspråkiga och både engelska och kantonesiska är officiella språk.

Det var firande med storslagna fyrverkerier , artistuppträdande och annat i Hong Kong nu inför 10 årsdagen av det kinesiska övertagandet. Den kinesiska premiärministern Hu Jintao gjorde också ett snabbt besök i staden. Men det förekom också demonstrationer med krav på ökad demokrati.

Det lär vara svårt för en "vanlig kines" att resa till Hong Kong men hong kongborna kan utan problem resa in i Kina. Det märker man inte minst om man tar tåget till gränsstaden Shenzhen. Resan tar 30-40 minuter och det är packat med hong kong bor som ska handla billigt. I Shenzhen och övriga Kina kostar kläder , cigaretter , sprit och andra väsentligheter bara en bråkdel av vad det kostar i Hong Kong. Som svensk kan man besöka Hong Kong utan visum men har man tänkt åka över gränsen till Kina krävs ett kinesiskt visum. Går att ordna på plats i Hong Kong men billigare och enklare att göra det via kinesiska ambassaden i Stockholm eller konsulatet i Göteborg.



Även till Macao , den före detta portugisiska kolonin kan man resa utan visum. Det är en trevlig båtresa från Hong Kong i den Sydkinesiska sjön som tar cirka en timme. Bilden ovan föreställer en kyrka i Macao. Macao är en märklig blandning av portugisiskt och kinesiskt. Den som varit i Lissabon känner genast igen arkitekturen. Platsen känns också mer "laid-back" och livet pågår på gator och torg på ett annat sätt än i det stressiga , futuristiska och superkapitalistiska Hong Kong. Samtidigt är det en kasionmetropol , Macao brukar kallas Asiens Las Vegas. Det kryllar av kasinon och en massa skummisar som dom kinesiska triaderna har strakt fäste i staden. Här sker också en hel del penningtvätt och bland annat lär dom styrande i Nordkorea ha gömt undan pengar här.



Men stadskärnan i Macao är mycket fin och väldigt portugisisk fast full med kinesiska affärer och restauranger. Personligen så tycker jag att det var kul att se Macao men det var inte någon plats jag känner att jag MÅSTE återvända till. Fast jag har hört många som blivit djupt förälskade i staden.

Antonio och Penelope

Jag tänkte fortsätta lite på spansk film. Två av dom dag mest internationellt kända spanska skådespelarna är nog Antonio Banderas och Penelope Cruz. Båda har varit med i flera av Pedro Almodovars filmer.

Personligen tycker jag kanske inte att någon av dom är någon fantastisk skådespelare. Men efter att ha sett Penelope Cruz i Volver (Att återvända) i fredags så slogs jag av hur bra hon ändå är när hon agerar på spanska. Hon har precis som Antonio Banderas gjort en massa dåliga Hollywood-filmer, där hon mest är vacker och himlar med ögonen och kanske kysser någon stilig man. Kanske agerar skådespelare bättre och naturligare på sitt modersmål. Dom här två gör det definitivt. Jag vet inte om dom definitvit bestämt sig för att stanna i Hollywood eller om någon av dom har planer på att komma tillbaka till spansk film. Penelope gjorde ju det förra året när hon spelade en av huvudrollerna i Volver (Att Återvända)

Antonio Banderas är född och uppväxt i Malaga i södra Spanien och Penelope Cruz kommer från Madrid. Som kuriosa kan jag nämna att hon växte upp i det område i norra Madrid där jag bodde.

Antonio Banderas har även regisserat film. Läste om El Camino de los Ingleses hos Carin. En film jag blev ganska sugen på att se om jag kan få tag i den här i Sverige.

Jag är nog den som är sämst i världen på att hänga med i kändisvärlden så jag har inget smaskigt skvaller eller annat om dom här två. Det hade ju varit kul att kunna skriva att Antonio tröstade sig med Melanie Griffith efter att jag nobbade honom. Fast det är inte riktigt sant. Vad som däremot är sant är att Penelope är vegetarian.


Pedro Almodovar och Penelope Cruz


Antonio Banderas som Zorro